miłego dnia życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 100 g świeżego szpinaku baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu natka pietruszki sól pieprz 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów olej(...)smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski dajemy mięso, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy
kruche babeczkikurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimiałam niepaloną) 200 g szpinaku pół łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak i smażyć aż zmięknie (3-4 minuty), zestawić z ognia. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać Do robota kuchennego dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz
Cooking for Emilysosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy(...)przygotować pyszne klopsiki ze szpinakiem, sposób przygotowania: Umyty, osuszony na ręczniku papierowym szpinak kroimy w paseczki, czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojony szpinak i chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, szpinakiem, doprawiamy do smaku przyprawami, zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy mięsnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko). Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy(...)przegryzły. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie formujemy kotlety. Kulkę mięsa rozpłaszczamy na wielkość dłoni i faszerujemy ją szpinakiem. Delikatnie zakładamy jedną część na drugą i porządnie zlepiamy ze sobą przy okazji spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i tak do wyczerpania zasobów. ;) Smażymy do uzyskania złotego koloru z każdej strony. W przeciwieństwie do wieprzowych kotletów
Kuchenna Kontrrewolucyarynku są jeszcze pyszne pomidory, można też kupić szpinak. Świeże pomidory staną się niedługo już tylko wspomnieniem. Warto więc z nich korzystać, póki jeszcze są. Inspiracją na tę tartę, był przepis Tadeusza Mullera
Stare Garypieprz Przygotowanie: Roladki: Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić. Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć
Oryginalny smaksamodzielne danie, o ile uzupełnimy go ziemniakami z wody i surówką . składniki na 4 porcje 4 filety z kurczaka 25 dag mrożonego szpinaku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka szklanka bułki tartej sól i pieprz odrobina mleka olej do smażenia przepis Rozmrożony(...)szpinak dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem . Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż tak by powstała w nich głęboka kieszonka. Do każdej kieszonki wkładamy wcześniej przygotowany szpinak, a następnie fileta spinamy wykałaczką . Mięso oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w roztrzepanych jajkach z mlekiem i bułce tartej
Smakowite Daniaoliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy(...)oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera. Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1 minutę, aż masa zrobi się kleista. Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety
cool and mintyJeśli chodzi za Wami prosty, ekspresowy i pełnowartościowy obiad, to mam coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością , które(...)końcu przepisu zobaczycie, że ładunek glikemiczny tego dania jest zaskakująco niski i jak najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! Składniki (2 porcje): 200g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 80g tartego sera typu parmezan, 100g śmietanki 18%, 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Jeśli wykluczacie
Natka Pietruszkiłyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu(...)łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku), zalej wodą, tak aby wszystkie składniki były zanurzone, dodaj listek laurowy. Wstaw na kuchenkę, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj ja wolnym ogniu godzinę. Krok 2 W międzyczasie zalej kaszę połową szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź
Niedzielny kucharzjajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz z dodatkiem czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia bułka tarta do obtoczenia farsz 100 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki startego sera, np. mozzarella 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki) i odstawić. Gdy bułka(...)Chwilę smażyć, gdy lekko się ze złoci dodać szpinak. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia się szpinaku. Mięso mielone podzielić na 4 części. Uformować kotlety, które należy spłaszczyć. Na środek mięsa ułożyć szpinak i dodać starty ser. Za pomocą dłoni zlepić mięso formułując podłużny kształt. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Następnie przygotowane
Ugotowaćosolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać 2 ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą
Tradycyjna Kuchniałyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu(...)łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku), zalej wodą, tak aby wszystkie składniki były zanurzone, dodaj listek laurowy. Wstaw na kuchenkę, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj ja wolnym ogniu godzinę. Krok 2 W międzyczasie zalej kaszę połową szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź
Niedzielny kucharzduże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego) 250g liści szpinaku, umytych 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki ½ łyżeczki suszonego chilli w płatkach Składniki(...)jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż
karmelowy