tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:38/156)

Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 156

miałam niepaloną) 200 g szpinaku pół łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak i smażyć aż zmięknie (3-4 minuty), zestawić z ognia. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać Do robota kuchennego dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz

Cooking for Emily
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 304

sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy(...)przygotować pyszne klopsiki ze szpinakiem, sposób przygotowania: Umyty, osuszony na ręczniku papierowym szpinak kroimy w paseczki, czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojony szpinak i chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, szpinakiem, doprawiamy do smaku przyprawami, zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy mięsnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną faszerowane szpinakiem 186

szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko). Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy(...)przegryzły. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie formujemy kotlety. Kulkę mięsa rozpłaszczamy na wielkość dłoni i faszerujemy ją szpinakiem. Delikatnie zakładamy jedną część na drugą i porządnie zlepiamy ze sobą przy okazji spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i tak do wyczerpania zasobów. ;) Smażymy do uzyskania złotego koloru z każdej strony. W przeciwieństwie do wieprzowych kotletów

Kuchenna Kontrrewolucya
Tarta z pomidorami na spodzie z czerstwego pieczywa 103

rynku są jeszcze pyszne pomidory, można też kupić szpinak. Świeże pomidory staną się niedługo już tylko wspomnieniem. Warto więc z nich korzystać, póki jeszcze są. Inspiracją na tę tartę, był przepis Tadeusza Mullera

Stare Gary
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 145

pieprz Przygotowanie: Roladki: Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić. Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć

Oryginalny smak
Filet z kurczaka ze szpinakiem 125

samodzielne danie, o ile uzupełnimy go ziemniakami z wody i surówką . składniki na 4 porcje 4 filety z kurczaka 25 dag mrożonego szpinaku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka szklanka bułki tartej sól i pieprz odrobina mleka olej do smażenia przepis Rozmrożony(...)szpinak dusimy na  maśle, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem . Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż tak by powstała w nich głęboka kieszonka. Do każdej kieszonki wkładamy wcześniej przygotowany szpinak, a następnie fileta spinamy wykałaczką . Mięso oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w roztrzepanych jajkach z mlekiem i bułce tartej

Smakowite Dania
RYŻOWE KOTLECIKI CURRY ZE SZPINAKIEM 131

oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy(...)oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista.  Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera. Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1  minutę, aż masa zrobi się kleista.  Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety

cool and minty
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym 43

Jeśli chodzi za Wami prosty, ekspresowy i pełnowartościowy obiad, to mam coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością , które(...)końcu przepisu zobaczycie, że ładunek glikemiczny tego dania jest zaskakująco niski i jak najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! Składniki (2 porcje): 200g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 80g tartego sera typu parmezan, 100g śmietanki 18%, 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Jeśli wykluczacie

Natka Pietruszki
Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami 99

łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu(...)łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku), zalej wodą, tak aby wszystkie składniki były zanurzone, dodaj listek laurowy. Wstaw na kuchenkę, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj ja wolnym ogniu godzinę. Krok 2 W międzyczasie zalej kaszę połową szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z indyka ze szpinakiem i serem 186

jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz z dodatkiem czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia bułka tarta do obtoczenia farsz 100 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki startego sera, np. mozzarella 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki) i odstawić. Gdy bułka(...)Chwilę smażyć, gdy lekko się ze złoci dodać szpinak. Smażyć, aż do momentu wyraźnego skurczenia się szpinaku. Mięso mielone podzielić na 4 części. Uformować kotlety, które należy spłaszczyć. Na środek mięsa ułożyć szpinak i dodać starty ser. Za pomocą dłoni zlepić mięso formułując podłużny kształt. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Następnie przygotowane

Ugotować
Kotlety ze szpinaku i łososia 107

osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać 2 ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut.  Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami 77

łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu(...)łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku), zalej wodą, tak aby wszystkie składniki były zanurzone, dodaj listek laurowy. Wstaw na kuchenkę, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj ja wolnym ogniu godzinę. Krok 2 W międzyczasie zalej kaszę połową szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź

Niedzielny kucharz
Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa 272

duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego) 250g liści szpinaku, umytych 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki ½ łyżeczki suszonego chilli w płatkach Składniki(...)jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż

karmelowy
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie 83

zrobić? Taka tarta jest rozwiązaniem tego problemu. Tarta – pomysł na szybkie śniadanie Tarta jest wygodnym rozwiązaniem na każdym posiłek. Pasuje na śniadanie, można ją zabrać do pracy lub na piknik. Możemy ją jeść na zimno lub podgrzaną np. na patelni lub w mikrofali. Tartę można urozmaicić i dodać +10 pkt do zdrowego żywienia(...)podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, szpinakiem, papryką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – coś zdrowego na śniadanie Dodatek pełnoziarnistej mąki do wypieków sprawia, że nabierają głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Posiłki przygotowane z mąką razową pozostawiają też na dłużej uczucie sytości, dzięki zawartości błonnika. Błonnik

Na-talerzu.pl
Rolada ze szpinakiem 143

ziemniak 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu szczypta hyzopu szczypta oregano pieprz sól pieprz ziołowy staropolski 150 g szpinaku pół małej cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz podwędzany bekon w plastrach Szpinak przysmażamy z cebulką i czosnkiem aż do odparowania nadmiaru płynu, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce ziemniak, bułkę tartą i przyprawy(...)folii spożywczej rozkładamy plastry bekonu równiutko w prostokąt. Wykładamy równomiernie mięso, rozklepujemy i na wierzch wykładamy szpinak też równą warstwą. Następnie przy pomocy folii zwijamy roladę w rulon i przekładamy do formy, keksówki. Pieczemy w temp 200 st ok 45 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania