Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepszym czerwonym winem jest Château Taffard de Blaignan Médoc 2011 (29,99 zł), polecany przez sommeliera Lidla Michała Jancika , do tatara. W winie dominują aromaty wędzonych śliwek, wiśni, czekolady. W ustach jest bardzo przyjemnie skoncentrowane. Jest eleganckie z dobrą strukturą. Taniny są przyjemne - krągłe i nieagresywne. Poważne wino do poważnych dań z wołowiny np. steka z grilla. Bardzo(...)bardzo dobrej cenie. Poleca ny do deserów, podczas degustacji tworzył parę z creme brulee. Wina próbowaliśmy na degustacji prasowej zorganizowanej przez Lidl. Degustacja odbyła się w restauracji dwie trzecie m editerranean fusion
królestwo garówrównież , wygrała Maria Banach. Gdy emocje opadły większość udała się na zorganizowane dla nas konferencje: o współpracy blogerów z firmami, ciekawą prezentację o japońskich słodyczach i smakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous(...)pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszktałową, dodajemy krochmal, który powstał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaturalnego (typu grecki) - duża łyżka serka kremowego (typu mascarpone) - garść migdałów wędzonych ( do kupienia w Lidlu oferta Deluxe) - garść innych orzechów: ziemne, makadamia, czy zwykłe migdały - 2 łyżki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek wedle uznania Brokuł, czosnek, serek i jogurt zmiksowałam na funkcji -miksowanie ( około 30 sekund, skala 5) Następnie całość nastawiłam na funkcję gotowanie(...)mąkę i za pomocą funkcji zagniatanie, wyrobiłam ciasta na puch! ;-) Ciasto przełożyłam do osobnej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam sos z wiśni. GORĄCY SOS Z WIŚNI - 1 szkl mrożonych wiśni - cukier wedle uznania Za pomocą funkcji gotowanie (w pokrywce wyjmij mały przeźroczysty "korek" tak aby sos odparowywał) gotujemy sos, tak aby odparowała
SMYKWKUCHNIteż oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Zapraszam! 1. Ciasto „Wiśniowa pokusa” (przepis TUTAJ ). Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam(...)zimno z musem truskawkowym (przepis TUTAJ ). Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę
Blog z ApetytemSałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie . Jest to też jeden z najważniejszych
Kuchnia MagdaLenyskładników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze(...)nasza kuchnia nabrała nowoczesnego kunsztu, możemy bawić się strukturą składników. Suszone grzyby można zmielić na puder i w ten sposób wzbogacić walory smakowe kapusty z grochem lub śledzi. Po trzecie na rynku pojawiło się wiele nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin
Cztery Fajerymojprzepisna.pl | Leśny mech Leśny mech, ciasto, które chciałam upiec bardzo dawno temu. W końcu się zmobilizowałam i upiekłam je dla męża, jako że uwielbia wszelkie ciasta
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Jako że jestem czasem przekorna, na przekór pogodzie przekazuję Wam przepis na świetny torcik czekoladowy z owocami, mój torcik robiony
moj przepis namojprzepisna.pl | (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem Czy u Was też rabarbar rośnie jak wściekły? U nas tak, na dobę chyba z 10 cm przybiera :). Dlatego
moj przepis nareprezentację miały sery. Chorizo oraz Iberico salami jak zwykle pokazały klasę. Od solonych migdałów nie sposób było się oderwać. Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion z produktów będących również w regularnej sprzedaży były doskonałe. Ale głównym powodem spotkania była prezentacja nowej selekcji win z Hiszpanii i Portugalii. Mieliśmy okazję spróbować 27 z nich(...)jest smaków i aromatów waniliowych, czekoladowych, budyniowych i beczkowych. Pomimo wieku jest przyjemnie owocowe. 5 Oros Rioja Crianza 2012 (22,99 zł) – Sporo owocu ( jeżyny, czarne porzeczki, dojrzałe wiśnie), niezła kwasowość. Taniny troszkę za ostre – drewniane. Koniecznie dekantować. „ Najpoważniejsze” i najdroższe wino w całej ofercie Garnacha Selección Especial Aragonia 2011 (49,99 zł). Bogate, obfite, ciężkie tak w aromatach
królestwo garówmojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis nanasyca słodkim syropem, z aromatem rumu. Babka Savarin może być podawana na zimno i na ciepło. W przypadku podawania jej na zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe(...)jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej formy na tartę. Syropu jest dużo, ale tak ma być - większość wsiąknie w ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję do niego od razu po nasączeniu owoce, które przez
KUCHARNIAciężko poprzestać na jego jednej, małej porcji. Jest po prostu uzależniający! I dziś to właśnie on stanowi bazę dla nieco innego deseru. Smaki pozostają te same - czekolada i wiśnie. Zmienia się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego(...)ostatni raz wstawiamy formę do lodówki. Tym razem na minimum 2 godziny. Po tym czasie kroimy ciasto np. w kostkę lekko zwilżonym nożem. Przed samym podaniem posypujemy wierzch tartą czekoladą lub posypką. PS. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej zjeść je w ciągu jednego, maksymalnie dwóch dni od przygotowania. PPS. Jeśli nie będziecie podawać całego ciasta od razu
Ratunku obiadrosną warzywa – mnóstwo warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który(...)rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą ważę sól i zajadam słodkawe głębie z kapusty. Z naszego pomagania czasem nie było wiele pożytku, ale ten czas i te chwile spędzone razem
Wędrówki po kuchni