Farsz: 400g cebuli 2 łyżki oleju roślinnego 500g ugotowanych udek z kurczaka 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi 300g warzyw z rosołu sól, pieprz ew. rosół do rozrzedzenia farszu Do panierowania: 3 jajka 8 łyżek bułki tartej 7 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przygotuj naleśniki: Ubij mikserem(...)stron na rumiano. Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota. Udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Jeżeli farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą
kuron.com.plFasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem jest bardzo ciekawym i smacznym daniem. Oczywiście pomysł na nie narodził się spontanicznie, w momencie przygotowania „czegoś na jutro do pracy” – takie dania wychodzą mi chyba najlepiej Sama fasolka szparagowa zawiera sporo minerałów takich, jak magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas, które pomagają przywrócić równowagę organizmu po infekcji(...)dlatego warto ją dodać do swojego jadłospisu. Przyznam się, że fasolkę najczęściej jadam z masłem oraz bułką tartą, a w takiej wersji przygotowywałam ją pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni. Danie bardzo mi smakowało Fasolka szparagowa z kurczakiem na pewno Wam posmakuje – zachęcam do jej przyrządzenia! Zobacz też: Fasolka szparagowa z wieprzowiną Przepis na fasolkę
Kuchnia BazyliiFasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem jest bardzo ciekawym i smacznym daniem. Oczywiście pomysł na nie narodził się spontanicznie, w momencie przygotowania „czegoś na jutro do pracy” – takie dania wychodzą mi chyba najlepiej Sama fasolka szparagowa zawiera sporo minerałów takich, jak magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas, które pomagają przywrócić równowagę organizmu po infekcji(...)dlatego warto ją dodać do swojego jadłospisu. Przyznam się, że fasolkę najczęściej jadam z masłem oraz bułką tartą, a w takiej wersji przygotowywałam ją pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni. Danie bardzo mi smakowało Fasolka szparagowa z kurczakiem na pewno Wam posmakuje – zachęcam do jej przyrządzenia! Zobacz też: Fasolka szparagowa z wieprzowiną Przepis na fasolkę
Kuchnia Bazyliijednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 2 Wbij do misy jajko
Niedzielny kucharzjednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 2 Wbij do misy jajko
Niedzielny kucharzfasolę, krewetki, które siedziały w zamrażalniku, zamrożonego na święta łososia, którego najwyższa pora byla zjeść, do tego kupionego przed tygodniem na przecenie brokuła. Do obiadów dokupiliśmy tylko pałki z kurczaka i bataty. Generalnie lista składników w tym tygodniu jest bardzo krótka i właściwie nie jest to zamierzony efekt – nie planowaliśmy zrobienia dań z kilku ingrediencji. Po prostu samo wyszło(...)prostsze, tym lepsze. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Poniedziałek: Zdrowe kopytka z batatów Danie składa się z trzech składników: batatów, tartego parmezanu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki to prawdziwa krynica odżywczych składników. Zobacz przepis Wtorek: Najlepszy smażony kurczak – adobo Tu składniki są cztery: podudzia, ryż, sos sojowy i ocet. Wierze nam na słowo, że kurczak adobo
Niedzielny kucharzSkładniki (na 1 porcję) - pół pora (ok. 59 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki(...)przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojony por szklimy na oleju. 2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 5. Miksujemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzedstawiam Wam swój pomysł na tą indyjska potrawę. Do jej przygotowania potrzebujemy: Kurczak w marynacie: ok. 700g piersi z kurczaka, 1 duża cebula czosnkowa, jogurt naturalny 150g 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżeczka tartego imbiru, sok z limonki, sos sojowy, gram masala, pieprz, olej rzepakowy, Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 100g orzechów nerkowca, jogurt(...)Smażę do momentu kiedy delikatnie się zeszkli, Następnie przekładam ją do małego naczynia i blenduję na papkę. Dodaję do jogurtu z przyprawami. Dokładnie mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję kurczaka. Całość odstawiam do lodówki na min. 2 godziny. Do garnka wrzucam krojone pomidory, 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego, 1 łyżkę stołową kolendry, 2 łyżki stołowe czosnku, łyżkę garam masala oraz
Przepis na Dzień Dobrymoim domu goszczą bardzo rzadko, po przygotowaniu tej tarty stwierdzam , że to zdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić! Jest naprawdę smaczna, polecam! Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku(...)cała woda wyparuje. Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać. Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.jednej osoby: - 80-100 g makaronu - 100 g piersi z kurczaka lub krewetek - szczypta chilli - sól - 3 ząbki czosnku posiekanego - łyżka startego imbiru - mała cebula - 1 pomidor bez środka - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - bazylia i natka pietruszki - ser tarty parmezan Wstaw wodę na makaron,gdy zacznie wrzeć posól ją i w wrzuć np. spaghetti. Posiekaj(...)cebulę i podsmaż na oleju, po chwili dodaj czosnek i imbir. Posól odrobinę. Teraz dodaj pokrojone piersi z kurczaka lub krewetki oraz chilli. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszaj aby nic się nie przypaliło, około 5 minut, aż mięso dojdzie. Czas na pomidora, wydrąż środek i pokrój skórkę w kostkę ,dodaj do mięsa. Odcedź makaron i wrzuć
Pasje Jolkisera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną(...)minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
VioletoweKucharzenieśrednia Dodaj do koszyka Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – enchiladas z kurczakiem – fajitas z kurczakiem – quesadilla z kurczakiem – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – pad thai z kurczakiem – tacos ze stekiem ENCHILADAS Z INDYKIEM Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g piersi(...)nadzienie w sosie śmietanowym. Naczynie do zapiekania 2 łyżkami sosu salsa verde. Zawijaj tortille z farszem z kurczakiem i układaj je w naczyniu jedna obok drugiej, łączeniem do dołu. Na zawiniętych tortillach wyłóż cały pozostały sos salsa verde i wszystko posyp obficie tartym serem cheddar lub mieszaniną cheddara i mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury
nietylkopasta.plCzas Gotowania 1 godz Poziom Łatwy Wyśmienita zupa pomidorowa, o konsystencji kremu, z makaronem tarte. Smak pomidorowej znany jest od lat Polakom. Proste danie, ale pyszne. Serdecznie zapraszam do odkrycia tej przepysznej pomidorowej tajemnicy. Składniki 1 porcja rosołowa, noga, lub skrzydełka z kurczaka Koncentrat pomidorowy (najlepiej Pudliszki) 250 g 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki cukru 1 marchewka(...)rosołowe drobiowe, 2 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez ok 50 minut. Wywar z rosołu przecedzamy przez sitko do osobnego garnka. Wrzucamy makaron (tarte, kokardki, świderki) i gotujemy ok. 10 minut, dodajemy przecier pomidorowy. Dla przegryzienia smaku dodajemy 1/2 łyżeczki octu i cukru. Nakładamy na głęboki talerz, dodajemy na środek łyżkę śmietany
NieziemskiApetyt.plwodzie (czyli ciut krócej niż podają na opakowaniu). Podczas gdy będzie się gotował przygotowujemy pesto i kurczaka. Migdały prażymy chwilę na suchej patelni i odstawiamy by trochę przestygły. Szpinak płuczemy i usuwamy z niego najtwardsze łodyżki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Ser trzemy na tarce na małych oczkach. W blenderze umieszczamy najpierw migdały, które dokładnie mielimy. Następnie dodajemy szpinak, bazylię
Ratunku obiad