Porcelana Bogucice. Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól morska prowansalska 150 g mozzarella tarta Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie(...)Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania możemy
Ala piecze i gotujesmaczek... pychotka! A w połączeniu z octem balsamicznym to już niebo w gębie! Dzięki dziewczyny za nowe doświadczenie - sama bym w życiu nie wpadła na pomysł wykorzystania buraka do tarty :-)! W akcji biorą udział: Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html Edyta - http://www.pasjasmaku.com/ Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html(...)serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych włoskich orzechów ok 100 g sera koziego
sierotka maRysia w kuchniczosnkowym, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Polecam! Składniki: ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu) 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 3 kulki(...)kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą, często mieszając *** *** Ugotowaną kapustę kiszoną odsączamy i drobno kroimy *** *** Podsmażone pieczarki również drobno kroimy i dokładamy do kapusty *** *** Mięso z kurczaka (użyłam dwie pieczone ćwiartki drobiowe, które zostały mi z obiadu), kroimy w kostkę *** *** Wszystkie składniki farszu przekładamy na patelnie. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Doprawiamy musztardą, solą
Blog z ApetytemChińska sałatka z kurczakiem Chińska Sałatka, która nie pochodzi z Chin 😉 takie cuda na zakończenie projektu Sałatki Świata . Chociaż nazwa wskazuje na pochodzenie tej sałatki z kurczakiem i warzywami na Chiny, nie jest to prawda. Sałatka chińska powstawała w USA, a za jej wynalazcę uznaje się… austriackiego… szefa kuchni Wolfganga Pucka, który upodobał sobie kuchnię fusion(...)oliwę z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego, wrzuć kurczaka pokrojonego na wielkość kęsa, obsmaż go z każdej strony. W międzyczasie wymieszaj ze sobą sos sojowy, olej sezamowy i biały pieprz. Kiedy kurczak będzie niemalże gotowy, wlej mieszankę na patelnię i grzej, aż płyny odparują, pamiętaj by czasami poruszać patelnią. Po trzecie a nie pewnie makaron masz już ugotawny i przepłukany
RafalCookkurczaka myję i kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plastry. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej ok 1 łyżeczki i dodaję mięso, doprawiam wegetą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki i czosnek oraz szpinak. Smażę aż pieczarki będą rumiane. Zmniejszam ogień dodaję śmietanę i tarty
Gotowanie Patkioliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g MIĘSO: * filet z kurczaka – 400 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku DODATKOWO : * olej rzepakowy do smażenia – 250 ml * kuskus – ok. 200 g * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek(...)MIĘSO : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ). Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia z wcześniej przyrządzonym pesto i dokładnie obtaczamy z każdej strony. Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak. Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy
Ostra na Słodkozrobić na dwa dni i zaoszczędzić sporo czasu. Oto pyszna zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią. Rewelacyjna i bardzo sycąca. Polecam, palce lizać! Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią – składniki (na 4-5 porcji): około 400g makaronu (ja użyłam makaron świderki, 3 kolory), 500g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 średnia cukinia, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 400g passaty(...)pomidorowej (można zastąpić zblendowanymi 4 pomidorami i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego), około 50g tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroję w kostkę i wrzucam go do miski. Dodaję do mięsa około pół łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy. Mieszam i odstawiam mięso na około 1 godzinę
Natka PietruszkiJednogarnkowy makaron z kurczakiem curry Obiad dla całej rodziny w 30 minut i to cały w jednym garnku! Świetny pomysł na szybkie, treściwe i aromatyczne danie z kurczakiem, makaronem, warzywami i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ok 300g ulubionego makaronu pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół zielonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej bazylii lub pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu Przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta ostrej papryki i pieprzu mielonego olej do smażenia *** Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odkładamy na później. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy
Blog z Apetytemjajko 2 łyżki oleju Na farsz : 2 filety z piersi z kurczaka 1 por 1 puszka groszku - odjęłam z puszki 2 łyżki 2 x 125 g. serka Apetina naturalny 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do gyrosu trochę sera żółtego Dodatkowo : bułka tarta 2 jajka olej sól, pieprz Jajko roztrzepać z sola, dodawać partiami(...)wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej
Kubki smakuPodudzia z kurczaka w sosie własnym to jeden z naszych ulubionych obiadów . Podane z ziemniakami i tartymi buraczkami smakują wybornie. Do sosu dorzucam też kilka suszonych grzybów, przez co smak sosu jest jeszcze bardziej intensywny. Mięso jest pyszne, miękkie i kruche. Tak naprawdę jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, klasyka niedzielnego obiadu na przemian z kotletami schabowymi ;) Znacie(...)danie? Podudzia z kurczaka w sosie własnym - składniki: * 6 podudzi z kurczaka * sól * pieprz czarny mielony * papryka słodka mielona * przyprawa do kurczaka * olej do smażenia * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * garść grzybów suszonych * opcjonalnie 2 łyżki mąki wymieszane w pół szklanki wody do zagęszczenia sosu Wykonanie: Mięso z kurczaka natrzeć z obu stron solą, pieprzem czarnym, papryką słodką
Zrób to smaczniepieczarek 30 g sera żółtego masło przyprawy: sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia Do panierowania : mąka , 2 jajka, bułka tarta Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na odrobinie oleju, wystudziłam. Pierś kurczaka umyłam , pokroiłam na części formując 5 kotletów, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną vegety. Na środek każdego kotlecika położyłam podsmażone pieczarki, starty żółty
Darcia w kuchniprzepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie tutaj . Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka zielonych oliwek - 1 łyżkę masła - 2 łyżki śmietany 18% - po pół łyżeczki słodkiej
Bez Cebulisuszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć
Poezja smakusól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy(...)miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien
MojaQchnia.plkotlety 2 duże piersi z kurczaka – 650-700g 4 plasterki prosciutto (szynki parmeńskiej) 4 cieniutkie plasterki wędzonego na zimno bekonu (40g) 50g tartej lub kostkowanej mozzarelli sól pieprz olej do smażenia SKŁADNIKI DO PANIEROWANIA 5-6 łyżek mąki pszennej 2 jajka S lub M 3 łyżki mleka bułka tarta
Karo in the Kitchen