skórki (skórkę wykorzystałam w innym przepisie). Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podlewamy jabłuszka wodą i pod przykryciem dusimy, dość często mieszając. 4. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier brązowy, waniliowy oraz cynamon i jeszcze przez chwili dusimy. Odstawiamy z ognia do wystygnięcia. 5. Kiedy nasze ciasto już przeleży godzinkę w lodówce, wykładamy ciasto(...)ciasto. 6. W zależności jak duże mamy foremki na babeczki, wykrajemy kółka, możemy użyć do tego kubka, lub szklanki. 7. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy odrobiną bułki tartej i wykładamy do nich nasze kółka z ciasto, obklejając ją całą. W środek wkładamy mus jabłkowy a z ciasta wykrajemy paseczki i wykładamy w kratkę
Mój pomysł napestki,osuszyć i przekroić na pół. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce. Piec ok 1 godz w temp 180 st C. Po upieczeniu(...)blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie
Niespełnione zdolności kulinarnedlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których aż przechodziły mnie ciarki. Wiem, że to nie jest nietypowe połączenie(...)jakoś nie umiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę . Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień w dzień wypróbowywać kolejnych przepisów, uczyć(...)tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach. Składniki: ciasto na tartę 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera
W kuchni wieczoremCisto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 8 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto
Anielskie wypiekiwigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne – zakwas do barszczu(...)dzwonka z karpa – ew pół litra mleka – sól, pieprz – sok z połowy cytryny – kilka łyżek mąki – 1-2 jaja – kilka łyżek bułki tartej – olej do smażenia Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Nawet jak kupisz filety to będzie w nich trochę ości. Na wyjmuję
nietylkopasta.plzapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy - nie wzięłam wówczas pod uwagę, że jednak wypieki na mące pełnoziarnistej nie urosną aż tak mocno(...)jakie pyszne, rozeszło się błyskawicznie, jeszcze ciepłe. Nawet moja córcia się nim zajadała, aż miło :) SKŁADNIKI: (tak jak wspomniałam, na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji wyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych
Kto ugości moich gości?przygotowane z moich przepisów. Jest mi bardzo miło, że próbujecie przepisów, które zamieszczam na swoim blogu. Dajecie mi ogromnego "kopa" do działania. Dziękuję i czekam na więcej. Tarta z mascarpone w wykonaniu Justyny Ciasto z truskawkami i kruszonką w wykonaniu Justyny Ziemniaki po szwedzku w wykonaniu Justyny(...)Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Danuty Szarlotka z połówkami jabłek w wykonaniu Pani Danuty
Passion of CookingKrem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK 750 ml wrzątku Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam(...)proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa, 350 ml mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę
Takie tam pichcenieobrany i pokrojony na kawałki. Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy(...)były zbyt mokre (jeśli nie mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:). Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja
Symfonia Smaków