Żegnamy lato, witamy jesień, a wraz z nią rozpoczynający się sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego(...)wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie. Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków kukurydzianych 100 g masła 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze
Kuchnia Elliejabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym przelewamy ciasto do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy owoce (jeśli są soczyste lepiej dać ich mniej, by nie zrobił się zakalec). Ciasto pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C przez około 45 minut (czas można wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego jaki szybki mamy piekarnik). Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem przed podaniem
Smakowy Rajcukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2 - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy(...)godz. do lodówki. Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy z pestek. Do papryczek wkładamy kawałeczki sera, oliwki i pomidory suszone. Z cukinii, drylownicą do jabłek wycinamy miąższ (jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą. Buraki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ananasa. Bób
Moniki SmakołykiBardzo prosta i szybka szarlotka lub jak kto woli jabłecznik z kruszonką :). SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2
Mała w garnku mieszasposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię Polecam też… ** Leczo z patisonem ** Tartę z cukinią ** Cukinię faszerowaną mięsem Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy olej do smażenia Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie(...)plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy i roztrzep, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde
Kulinarny S.O.S.sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię Polecam też… ** Leczo z patisonem ** Tartę z cukinią ** Cukinię faszerowaną mięsem Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy olej do smażenia Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie(...)plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy i roztrzep, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde
Kulinarne S.O.S.znajomy jest wam rice pudding? Jest to kremowy mleczny deser ryżowy, bardzo słodki. Może być podawany z dodatkami np. rodzynkami, dżemem, rabarbarem czy jabłkami. Moja zdrowsza wersja rice puddingu zrobiona jest z kalafiora, zawiera większe ilości błonnika, mniej tłuszczu, mniej węglowodanów co w efekcie daje mniej kalorii. Składniki: kalafior średniej wielkości 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki stewii(...)płaska łyżka cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: W dużym garnku wymieszaj szklankę mleka, szklankę wody oraz łyżkę stewii. Doprowadź do wrzenia. Dodaj tarty na grubych oczkach kalafior i gotuj około 15 minut aż zmięknie. Odcedź, wymieszaj z łyżką stewii, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do foremki natłuszczonej masłem i zalej mieszaniną jaj i mleka. Zapiecz w piekarniku
wysmienitymoczył się w solance 36 godzin. Po wyjęciu należy go dokładnie wytrzeć do sucha i natrzeć w środku i na zewnątrz przyprawami: 5 łyżek oliwy 1 łyżka tartego cynamonu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka suszonej i rozgniecionej kolendry 1 łyżka suszonego imbiru Naciąć ścięgna przy nogach Do środka indyka włożyć farsz(...)zszyć" go wykałaczkami. Ja użyłam do tego długich patyków do szaszłyków i na nich tak jak sznurowadła zaplątałam sznurek. 180-200 g wątróbki drobiowej 2 małe jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 4 gałązki selera naciowego 1 łyżka oleju sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 1/2 l bulionu grzybowego ( lub wody
Jemy Pijemybiałko tłuszcz i bułka tarta do blaszki ok 700 g gotowej masy makowej Do dekoracji cukier puder Sposób Blaszkę o wymiarach 24x39 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przygotować ciasto: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać żółtka, jajo, cukier, sól, mąkę, wlać tłuszcz wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryć i pozostawić w ciepłym(...)wyrośnięcia. Ciasto nabierać rękami, zanurzonymi w razie potrzeby w mące (aby ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchenne aromatypieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie) - coś do posłodzenia (cukier, słodzik wg uznania) Polewa śmietankowa: - 2 opakowania serka(...)Tutti 0% - 2 saszetki waniliowej stewii No to do roboty :) Aby rodzynki zmiękły, zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut
Zdrowie na języku :Pmojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True
moj przepis nastarty żółty ser – ilość wg uznania Sposób przygotowania Pokroić cukinię w bardzo cienkie talarki, razem ze skórką. Rozgrzać piekarnik do 110 stopni Celsjusza. W misce wymieszajmy przyprawy z czosnkiem, tartym serem i odrobiną oleju lub oliwy. Następnie wytoczmy w tym talarki i ułóżmy równo na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczmy 1,5 godziny, po godzinie sprawdzając(...)stan chipsów. Najlepiej jeść od razu po wyjęciu lub – jeśli jemy je dużo później – podpiec je przed zjedzeniem. SŁODKOŚCI Dietetyczny jabłecznik Składniki: 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej 500 gram jabłek, najlepiej kwaśnych 200 gram masła 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu, albo innego zdrowego słodzika 50 gram płatków migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu
DajetPrzepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;) Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny(...)jajko 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Pianka: 4 łyżki cukru 4 białka kisiel np.wiśniowy 1 kg śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika
Smakołyki Asi