tarta ser - 1005 przepisów (strona:34/67)

Letnia tarta z malinami i borówkami 245

zaistniały pewne modyfikacje. Przede wszystkim polecam przepis na kruche ciasto, które sprawdziło się bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które(...)rozprowadziło. Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka. Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę

W kuchni wieczorem
Tarta ze szpinakiem i ricottą 193

obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona.  Tarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty 450 g mrożonych liści szpinaku 120 g sera feta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól morska pieprz Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy(...)stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski

Kulinarne przygody Gatity
Serowe placuszki z cukinii 175

papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju

Emcia Pichci
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23425

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie(...)Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą

Moja smaczna kuchnia
Kotlet cordon blue- Kotlet faszerowany 306

cielęciny nie miałam, dałam kotlety wieprzowe oraz miękki ser. Kotlety są przepyszne- polecam :) Zaczynamy:  Składniki 6-8 kotletów 6-8 plasterków szynki kostki sera żółtego olej sól, pieprz, paprika, bułka tarta jajko mąka Wykonanie: Ubijamy kotlety- najlepiej ubijać między woreczkami. Ubity kotlet- solimy, pieprzymy , paprykujemy. Na kotlet układamy plaster szynki I ser żółty. Zawijamy. Obtaczamy w mace

Smaki Edyty
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 197

kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy(...)sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 202

U wielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza chorizo e rucola 189

mleko pominąć pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo,  1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka oliwy

Bon Appetit Małgorzaty
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 252

Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju  Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody i olej, mieszam. Wbijam(...)szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się

W kuchni Karmel-itki
C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami 198

Wracam i nadrabiam zaległości:) Na smaczny początek - drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami: Składniki: podwójny filet z kurczaka suszone pomidory z zalewy ser mozarella kapary (opcjonalnie) czosnek sól, pieprz do smaku jajko + bułka tarta Podwójny filet podzielić na dwie porcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować zalewą z suszonych pomidorów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 231

podać go inaczej niż na klasycznej kopiastej stercie klusek.  makaron spaghetti na 2 porcje 1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę) 2-3 łyżki masła 400g mięsa mielonego przyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz) 1/2 cebuli 1 łyżka bułki tartej sos pomidorowy sos beszamelowy Makaron ugotowałam 5min. krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Zlałam wodę, ale nie przepłukiwałam(...)zimną. Do garnka dodałam masło, ser, bazylię i wszystko razem wymieszałam. Pozostawiłam na ok. 10min. Do mięsa starłam cebulę, dodałam przyprawy i bułkę. Wszystko razem wymieszałam, po czym uformowałam małe kuleczki i każdą z nich obsmażyłam na oliwie. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem, naddając go nieco więcej na boki. Spód musnęłam sosami. W środku ułożyłam mięsne kulki, które zalałam ponownie sosami

bastalena
Pizza jako tarta ze szparagami i szynką 118

mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem. Dodać pokrojoną w trójkąty szynkę, oraz plasterki sera. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pizzę podawać ciepłą

Magiczne Życie Marty
Roladki z indyka 152

Składniki: filet z indyka około 50 dag żółty ser około 15 dag  pieczarki 10-20 dag, ewentualnie papryka oliwa do smażenia jajko do panierowania bułka tarta, masło Przygotowanie : Mięso podzielić na CIENKIE plastry, można lekko potłuc Umyte i pokrojone pieczarki krótko obsmażyć Każdy cienki plaster mięsa solimy, posypujemy pieprzem i kładziemy po łyżeczce pieczarek, odrobinę masła oraz(...)małą kostkę sera Dokładnie mięso zawinąć, tak by wszystko pozostało we wnętrzu :) Jajko roztrzepać i maczać w nim każdą roladkę,  potem w bułce, smażyć na gorącym tłuszczu, z każdej strony Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec w temp. 180 stopni C przez 15 -20 min.( od momentu gdy piekarnik osiągnie taką temp.). Najpierw pod przykryciem, a ostatnie

Proste Potrawy
Makowiec - świąteczny przekładaniec 252

śmietany kremówki 5 łyzek brandy, ja miałam zwykłą wódkę kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek -wcześniej namoczonych składniki na ciasto: 13 dag tłustego , białego sera 5 łyżek oleju 25 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko Przygotownie : Z 80 ml mleka odlać 5 łyżek i pozostawić do ciasta Pozostałą ilość mleka(...)skórkę pomarańczową i zapach- wymieszać i odstawić do wystygnięcia ( tak przygotowaliśmy masę makową, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypać 2-3 łyżki bułki tartej) Do naczynia (w którym będzie dobrze miksować ) wlewamy mleko, kruszymy do niego ser, dajemy pozostawione 5 dag cukru, olej, jajko, szczypte soli i miksujemy całość na wolnych obrotach Dodajemy połowę mąki i ponownie miksujemy Wykładamy ciasto

Proste Potrawy
Burgery z czerwonej fasoli 217

plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili ulubiony sos Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączyć i zmiksować na gładką masę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Ostudzić i dodać do fasoli, jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do miski, dodać bułkę tartą(...)ręką i uformować 8 kotletów. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty, kotlet z czerwonej fasoli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków ogórków. Drugą połowę bułki posmarować sosem. Smacznego

Pasja Smaku