tarta ser - 1005 przepisów (strona:31/67)

Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 422

żółtko   Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego   Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa(...)zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka z bułki 257

smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie:  Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę na okrągło w formie do tarty. Do śmietany wbić jaka, dodać przyprawy i zmiksować. Zalać bułki. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać

Ala piecze i gotuje
Spaghetti carbonara 261

jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą, ale jak coś ma być smaczne, to po całości ;) Po trzecie, zamiast boczku możecie użyć jakiejś fajnej szynki, czy na co tam akurat macie ochotę. Ser... no to powinien być parmezan, ale przyjęty na blogu budżet by tego nie udźwignął, więc obalam mit - zwykły żółty ser też jest

Kulinarne zapędy Kokosa
Tarta z kurkami, grillowanym kurczakiem i fetą 134

gram kurek  300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka  ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu:  klik  z mąki, jaja, masła, soli i wody. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy(...)patelni grillowej po 5 minut z każdej strony, potem kroimy pierś w plastry. Roztrzepujemy dwa jaja ze śmietaną i dodajemy starty ser. Również doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz

Mango Papaja
Tarta szpinakowa 144

się. :) Okazało się bowiem, że moja teściowa robi dużo smaczniejszą tartę niż moja. Tajemniczym składnikiem okazała się feta, której ja nigdy nie dodawałam. Jednak dzięki mojej szwagierce, która „sprzedała” mi przepis, już wiem jak ważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie(...)doprawić według gustu solą i  pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty i przekładamy na nią ciepły farsz. Z wierzchu układamy kratkę z ciasta które nam zostało. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza ( chyba

Kolizje Smaków
Arancini – włoskie kulki ryżowe 308

łyżki oliwy 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka i bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 6 łyżek startego żółtego sera natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz, oliwa   Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i gdy już jest szklista wsypujemy ryż. Wszystko(...)następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Do masy ryżowej dodać roztrzepane jajko i wszystko wymieszać. Na ręku formować placuszki z ryżowej masy, na środek dodać masę pieczarkowo-serową i całość zamknąć w formę kulki. Przygotowane kule obtoczyć w mące a następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor

UgotujmyTo.pl
Roladki drobiowe 244

suszonymi pomidorami z czosnkiem. Polecam. Składniki: 3 piersi z kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie:   Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś(...)dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron około

Ala piecze i gotuje
Parówki w chlebie tostowym 185

śniadanie lub kolację. Z zewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli(...)pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni

Kulinarny Pamiętnik
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

znalezionego na blogu Two Peas & Their Pod i chciałam je przygotować jak najszybciej. Zastanawiałam się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii ( przepis - klik ) z pora i jarmużu ( przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 173

przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Składniki: - 4 ziemniaki - pęczek zielonych szparagów - 1 litr bulionu lub rosołu - szczypta gałki muszkatałowej - 2 ziarna ziela angielskiego - kwaśna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cieciorki z chrzanem i szałwią 209

naprawdę ciepło proponuję Wam rozgrzewającą zupę z pełnej życiodajnej energii cieciorki w towarzystwie ostrego chrzanu i intrygująco pachnącej szałwii. Wszystko to uzupełni oryginalny i dość znany już szerszej publice ser dziugas który posłuży za wdzięczną posypkę na kremową zupę. Musicie wiedzieć że cieciorka to bogactwo fosforu, cynku, żelaza i witaminy B9. Ciekawa jest też teoria Georga Ashkara mówiąca(...)Zabierajmy się do pracy! Czas przygotowania: 75minut  Dla 4-5osób Składniki: 400g. uprzednio namoczonej cieciorki 6 łyżeczek chrzanu tartego ze słoika ponad litr wywaru z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Sól himalajska, szałwia suszona Ser dziugas w plastrach 200g Śmietanka kremówka 30% tł. 200ml Przygotowanie: 1/ Do wywaru warzywnego wlewamy ciecierzycę wraz z wodą w której

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 222

tarta nabiera swoistego jesiennego, a nawet odrobine  cieżkiego charkteru, w sam raz na Andrzejkowe przyjęcie. Ozdobnie ułożone różyczki brokułu zachecą do jej spróbwania nawet największych sceptyków. Tarta z brokułami i białą kiełbasą Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 2–4 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy(...)wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kiebłasę wymieszaną z  ugotowanymi kostkami brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami brokułu. ajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy starty na dużych oczkach ser, przyprawamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylewamy na warstwę kiełbasy. Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami brokułu. Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mia Cucina Sofieta
Tartaletki z fetą, szynką parmeńską, ricottą i goudą 181

przepis tu:  klik  lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej także jest niezbędna) pieprz świeże zioła do posypania na koniec Ciasto na tartę przygotowujemy jak w przepisie wyżej. Po upieczeniu w małych formach

Mango Papaja
Smażony camembert z żurawiną 230

bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz do smaku. Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć

Pasja Smaku
Pierogi z pieczarkami 168

białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając(...)nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania