wszystkimi pierogami. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, dodając łyżkę oleju. Olej zapobiega sklejaniu pierogów. Pierogi gotujemy od wypłyniecia około 5 min- zależne od grubości ciasta. Do pierogów usmażyłam kawałki szynki I cebulki, posypałam szczypiorkiem. Smacznego
Smaki Edytyskarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby. 5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina). Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładedykowanej na stronie zakładce: Menu na okazje wszelakie:) Menu na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapowiadana druga odsłona przygotowanego, chlebowego tortu. Do jego przygotowania wykorzystałam różnego rodzaju szynki, sery, pomidory, kiszone ogórki, paprykę konserwową, sałatę, oliwki, jajka, musztardę, majonez i masło. Warstwy powinny być grubo posmarowane "łącznikami" typu serek topiony/serek śmietankowy/masło/majonez by po przekrojeniu warstwy razem się trzymały. Więcej szczegółów znajdziecie we wcześniejszym wpisie o torcie chlebowym z łososiem, suszonymi pomidorami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanatomiast dziś fotka z kulinarnych eksperymentów mojego najmłodszego dziecka, które podczas mojego krótkiego wyjazdu służbowego i nieobecności w domowej kuchni przejęło w niej stery, serwując mini roladki z szynki, serka fromage i pomidorów. Fajne, prawda
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22 kromki) mało lub margaryna do smarowania 11 plasterków szynki 11 plasterków żółtego sera 6-7 ząbków czosnku Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć plaster wędliny, potem plaster żółtego
Monia miesza i gotujekajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną) część bułki i następnie wydrążyć środek. Szynkę i ser kroimy na cienkie paski, szatkujemy szczypiorek i wszystko dodajemy do środka bułki.Do każdej z przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy
Pudełko rozmaitościwprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce
Fabryka pomysłówwłoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan. Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest, ale ostatnio
Fabryka pomysłówcudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw
Fabryka pomysłówSkładniki: 2 słoiczki selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 20 dag szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Seler konserwowy odsączamy na sitku. Paprykę, seler naciowy i szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy kukurydzę i posiekany szczypiorek. Z majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 4 placki tortilii 12 plastrów szynki 12 plastrów sera żółtego 8 liści sałaty serek kanapkowy (typu Almette) może być śmietankowy albo ziołowy, co kto lubi ;) kilka pasków papryki czerwonej Wykonanie: Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku wzdłuż każdego placka układamy sałatę, szynkę i ser. Na brzegu układamy pasek papryki i zwijamy dosyć ciasno. W innym przypadku roladki będą się
Czerwona Porzeczka