szynka - 15650 przepisów (strona:869/1044)

Sałatka z kiełkami fasoli mung 277

ostatnio puszkę z kiełkami fasoli mung początkowo myślałam żeby wykorzystać je do obiadu ale ostatecznie została głównym składnikiem mojej sałatki.   Składniki: - 1 puszka groszku konserwowego - 30 dag szynki konserwowej - 1 puszka kiełków fasoli mung - 4 ogórki konserwowe - 5 jajek - 1 puszka kukurydzy - 2 opakowania makaronu ryżowego - majonez - przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo,studzimy(...)kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę razem z szynką konserwową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i łączymy z pokrojonymi składnikami, następnie dodajemy groszek, kukurydzę oraz kiełki. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry

Zainspirowana w kuchni
Najlepsze pierogi z ziemniakami 445

wszystkimi pierogami. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, dodając łyżkę oleju. Olej zapobiega sklejaniu pierogów. Pierogi gotujemy od wypłyniecia około 5 min- zależne od grubości ciasta. Do pierogów usmażyłam kawałki szynki I cebulki, posypałam szczypiorkiem. Smacznego

Smaki Edyty
C - Schab w skarpecie / schab z pończochy 377

skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu  (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby. 5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina). Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 149

dedykowanej na stronie zakładce: Menu na okazje wszelakie:) Menu na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi Propozycja I Francuskie paluchy z serem i oliwkami     Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną  dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z chleba / tort z kanapek 237

zapowiadana druga odsłona przygotowanego, chlebowego tortu. Do jego przygotowania wykorzystałam różnego rodzaju szynki, sery, pomidory, kiszone ogórki, paprykę konserwową, sałatę, oliwki, jajka, musztardę, majonez i masło. Warstwy powinny być grubo posmarowane "łącznikami" typu serek topiony/serek  śmietankowy/masło/majonez by po przekrojeniu warstwy razem się trzymały. Więcej szczegółów znajdziecie we wcześniejszym wpisie o torcie chlebowym z łososiem, suszonymi pomidorami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kota nie ma - myszy harcują:) 166

natomiast dziś  fotka z kulinarnych eksperymentów mojego najmłodszego dziecka, które podczas mojego krótkiego wyjazdu służbowego i nieobecności w domowej kuchni przejęło w niej stery, serwując mini roladki z szynki, serka fromage i pomidorów.  Fajne, prawda

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tosty czosnkowe 183

bardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22 kromki) mało lub margaryna do smarowania 11 plasterków szynki 11 plasterków żółtego sera 6-7 ząbków czosnku Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć plaster wędliny, potem plaster żółtego

Monia miesza i gotuje
Zapiekane bułeczki 208

kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną)  część bułki i następnie wydrążyć środek. Szynkę i ser kroimy na cienkie paski, szatkujemy szczypiorek i wszystko dodajemy do środka bułki.Do każdej z przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy

Pudełko rozmaitości
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków 344

wprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce

Fabryka pomysłów
Spaghetti a’la carbonara 188

włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan.   Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek   z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest, ale ostatnio

Fabryka pomysłów
Schab suszony vel. z pończochy! 226

cudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw

Fabryka pomysłów
Sałatka selerowa :) 903

Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego  papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 20 dag szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Seler konserwowy odsączamy na sitku. Paprykę, seler naciowy i szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy kukurydzę i posiekany szczypiorek. Z majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego

Czerwona Porzeczka