szynka - 15543 przepisów (strona:721/1037)

Suszona wołowina na chleb 139

Ligawa- wołowe mięsko. Nie jest to tania część mięska, ale pyszna. Lubię sobie sama zrobić wędlinkę na chlebek. Wiem co jem i satysfakcja duża. Wyszła pyszna

Kuchnia Pokoleń
Jajka w sosie chrzanowym na zimno 213

szklanej miski, na nim układamy jajka. Odsyłam również do innych moich przepisów na jajka: Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane z suszonymi pomidorami Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Jajka Faszerowane Tuńczykiem Jajka Faszerowane Pieczarkami Szybka Przystawka Z Jajek I Ogórków Artykuł Jajka w sosie chrzanowym na zimno pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 186

jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół ) - 3-4 pętka

Kuchnia z widokiem na ogród
Babki na świąteczny stół 167

koszyczkach 8.Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką 9.Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami 10.Mięsna babka z ziemniaczanym gnocchi z sosem maślano ziołowym 11.Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 12.Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami

VioletoweKucharzenie
MIĘSO Z WARZYWAMI I PRZYPRAWĄ GYROS 128

Frytki. Sałata z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem i sosem czosnkowym oraz natką. Mięso z szynki z przyprawą kebab-gyros i warzywami (pieczarki, cebula, papryka

JejKuchnia
Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim 178

twardo*. Jajka obrać, rozgnieść widelcem, dodać posiekane liście czosnku, śmietanę, doprawić do smaku. Pastę wymieszać, podawać z pieczywem. Taka pasta również świetnie się nadaje do zawijania roladek z szynki. Smacznego! *U mnie sprawdza się taki sposób: jajka wkładam do rondelka, zalewam zimną wodą, żeby całe były zanurzone, zagotowuję i gotuję 5 minut, wyłączam ogień i zostawiam w gorącej wodzie

Obiad gotowy
Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem 215

bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół.  1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne  Galeo Sól Pieprz

VioletoweKucharzenie
Podpieczony Schab Z Szynkowara 148

niego zawartości. do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je. 6.  Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody

Gotowanie...to proste !
Makaron z mięsem mielonym i warzywami 143

pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Ulubione zioła

Fabryka pomysłów
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 82

Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody

Moja Książka Kucharska
MALINOWY OMLET "GRZYBEK" 105

plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle upodobań. Smacznego

Moja Książka Kucharska
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE 110

świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu

Moja Książka Kucharska
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 153

niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g

Moja Książka Kucharska
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 143

ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy

Moja Książka Kucharska
Naleśniki 163

bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski. Dodanie do ciasta wody gazowanej spowoduje, że będą jakby bardziej puszyste. Moja Mama dolewa do ciasta łyżkę-dwie, w zależności od ilości

Zasmakuj Kuchni