Składniki (na 1 porcję) - pół woreczka ryżu (ok. 50 g), - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 150 g mięsa mielonego z szynki, - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - duża papryka (ok. 230 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka słodka, oregano, sól
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w płatkach. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę i dokładnie
JejKuchniaziś uwędziłem kilka kiełbas i szynek na święto Wszystkich Świętych. Pięknie pachną i ślicznie wyglądają. Nie ma to jak swojska wędlina, wiemy co jemy ! T utaj znajdziesz przepis na domową kiełbasę : kiełbasa domowa
Przepisy i porady kulinarnesprawdził ,bo tak do końca to nie miałam pomysłu na wykorzystanie soczewicy.Jednak przepis jest ,bułeczki też ,świeże i pachnące i jak cudownie smakują z każdą pastą do chleba czy szynką.Robi się je łatwo i przyjemnie , a smak - niebo.Polecam!. 1 startą cukinią ze skórką 1 szkl.namoczonej ,surowej soszczewicy 1 jajko 1 łyżka mąki 0.5 papryki czerwonej sól pieprz pieprz cajune
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego
VioletoweKucharzeniewersji, którą dzisiaj proponuję, dodatkowo smak wzbogaca cebula oraz składnik, który mnie nieco zaskoczył, jajko. Dzięki niemu surówka równie dobrze może być sałatką, która pasuje do wszelkiego rodzaju szynek i schabów. Składniki surówki łączymy używając śmietany lub oleju, według uznania. Przepis pochodzi z okolic Jarosławia, od Zespołu „Piwodzianie” z Piwody (gmina Wiązownica). Źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydana
Trzeci talerzCurrywurst. Ale tutaj nie będzie ani keczupu, ani curry. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może ktoś powiedzieć
KasiaiKrzysiu.pllubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego; - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz
MintTastemelona? Przede wszystkim polecam melona, jako dodatek do rozmaitych koktajli lub można go również dodać do sałatek. Znany jest również sposób na wykwintne danie, czyli połączenie melona z szynką parmeńską. Już niebawem przepis na oczyszczający koktajl z melonem
MintTasteWarku Zapraszam do wypróbowania jeśli lubicie cieciorkę :) Składniki : 1 puszka cieciorki Rolnik 3 liście sałaty lodowej 1/4 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 5 plastrów gotowanej szynki z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 kopiasta łyżka majonezu kremowego FolWark Wykonanie : Cieciorkę odsączamy z soku
Sama słodycz i szczypta chiliotworze umieszczamy gałązkę rozmarynu i białą cienką kiełbaskę lub gałązkę cząbru i kabanosa. Możesz użyć dowolnych swoich ulubionych ziół, jeśli chcesz możesz też ziemniaki dodatkowo owinąć plastrem boczku, bądź szynki parmeńskiej, całość polewamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki masła, 4 łyżki wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w temp. 200 stopniach C. Pyszny i prosty sposób
SMYKWKUCHNImiałby ochotę, to podpowiadam prosty sposób na przepyszne, energetyczne i kolorowe śniadanko. Takie oto kanapeczki „Tradycyjne” i „Nowoczesne”: Składniki: chleb żytni na zakwasie szynka dojrzewająca plasterki żółtego sera łosoś dziki wędzony awokado rzodkiewka czarny kawior pomidor figa odrobina masła Przygotowanie: Kanapka „Tradycyjna”: kromka chleba/masło/szynka dojrzewająca/żółty ser/rzodkiewka/pomidorek Kanapka „Nowoczesna”: kromka
Kate's Kitchenkiszonego, żółty ser, ser pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek
Zasmakuj Kuchniczosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz
VioletoweKucharzeniedzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinaria