przyjemnością ją przygotowałam. Efekt końcowy zadowolił nas wszystkich. Każdy z przyjemnością sięgał pod dokładkę. To zdecydowanie warta polecenia sałatka. W jej skład wchodzi ugotowany ryż, ogórki zielone, kukurydza, szynka, majonez i koperek. 200 g ryżu 2 zielone ogórki 1 puszka kukurydzy 300 g szynki dobrej jakości 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż gotujemy wg czasu podanego(...)opakowaniu. Odcedzamy, Szynkę kroimy w kostkę. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy ogórka na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. Źródło
Smaki Na Talerzuczemu danie jest niedrogie i wszystkim smakuje. Polecam! Składniki: 6 jajek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3-4 rzodkiewki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki Farsz: 10dkg ulubionej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Szynkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę *** *** Delikatnie(...)pomocą małej łyżeczki wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki *** *** Do żółtek dodajemy majonez i całość dusimy widelcem, aż powstanie jednolita masa *** *** Do żółtek dodajemy pokrojoną szynkę oraz dwie łyżki posiekanego szczypiorku *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Farsz umieszczamy w białkach jajek *** *** Papryki drobno siekamy, a rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jajeczka posypujemy
Blog z ApetytemOstatnio zajadam granaty więc stworzyłam też kompozycję sałatkową z tymi małymi pesteczkami. Jako baza - tradycyjnie porwana sałata a dodatki to dojrzewająca szynka oraz feta. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty 10 cienkich plastrów szynki dojrzewającej ok 60 g fety pestki granatu do posypania, ok 3 łyżek 4 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego ok 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczki musztardy sarepskiej ok 1/2 łyżeczki płynnego miodu odrobina soli Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i rukoli. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki i zwinąć w małe zwitki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pestkami granatu i a potem pokruszonym serem. Olej wymieszać z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku
Monia miesza i gotujeCIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 5-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki) ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella pikantny ketchup *** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy(...)misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki *** *** Na szynce układamy kawałki ananasa *** *** Całość posypujemy żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy *** *** Układamy na patelni, polewamy ketchupem, posypujemy żółtym serem, przykrywamy pokrywką i całość prażymy na niedużym ogniu, przez około 15 minut, aż ser zacznie się roztapiać *** *** Podajemy od razu
Blog z ApetytemCIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 5-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki) ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella pikantny ketchup *** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy(...)misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki *** *** Na szynce układamy kawałki ananasa *** *** Całość posypujemy żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy *** *** Układamy na patelni, polewamy ketchupem, posypujemy żółtym serem, przykrywamy pokrywką i całość prażymy na niedużym ogniu, przez około 15 minut, aż ser zacznie się roztapiać *** *** Podajemy od razu
Blog z Apetytempomidorowy zioła prowansalskie 1 mała cebula 4 pieczarki 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki kilka listków szpinaku – 2 garście – część do zapieczenia, część do posypania 150 g szynki 125 g mozzarelli z zalewy, np light około 150 g żółtej mozzarelli Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki (najlepiej by były małe i białe) kroimy na jak najcieńsze plasterki. Obie papryki(...)kroimy w drobną kostkę. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. Mozzarellę z zalewy osączamy, kroimy na cienkie plasterki. Żółtą mozzarellę trzemy na tarce. Chleb tostowy rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Smarujemy cienko serkiem kanapkowym lub koncentratem pomidorowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie na każdą kromkę wykładamy porcję tartej mozzarelli oraz pozostałe dodatki: paprykę
Smaki Na TalerzuTradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę, potem zanurzona w smakowitej galaretce. Bardzo apetyczna przekąska w starym stylu. Przepis na roladki sałatkowe z galaretką Składniki: 3-4 średnie ziemniaki , 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula, pół pęczka natki pietruszki, 4-5 łyżek dobrego majonezu, około 8 dużych plastrów szynki, żelatyna, sól, pieprz. Jak zrobić roladki(...)wody rozrób podwójną ilość żelatyny w stosunku do zaleceń na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia. Dopraw solą, można dodać też szczyptę kurkumy dla ładnego koloru. Sałatkę nakładaj na plastry szynki, zwijaj w ciasno w rulon, przekrój na pół, układaj na półmisku. Roladki polej kilkoma łyżkami żelatyny, odczekaj około 5 minut, powtarzaj do wyczerpania płynu. Dzięki temu roladki pokryją się cienką warstwą
Kulinarna Polskaszklanki) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 cebula 150-200 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 100-150 g szynki 2-3 łyżki tartej mozzarelli 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego mielona słodka papryka oregano tarty parmezan jajko lub masło do posmarowania bułek Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Drożdże(...)jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy dalej. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Szynkę kroimy w kostkę. W misce łączymy przestudzone pieczarki z papryką i cebulą, szynkę oraz tartą mozzarellę, mieszamy. Koncentrat pomidorowy łączymy z niewielką ilością zimnej wody. Dodajemy oregano. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy
Smaki Na Talerzukoncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany serek wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy serek na pieczywo. Na serku układamy -według uznania – szynkę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, kawałki papryki, albo ogórka konserwowego. Całość dekorujemy natką pietruszki. Przekąski na Andrzejki – Roladki z tortilli Bardzo szybka i prosta przekąska w przygotowaniu. Można przyrządzić(...)dwóch wersjach. Ja najczęściej wybieram wersję wegetariańską z łososiem, oraz wariant z szynką. Roladki z tortilli składniki Roladki z tortilli przepis Serek śniadaniowy przekładamy do miseczki. Z papryki wycinany gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i również kroimy w drobna kostkę. Bardzo ważne jest, aby warzywa były drobno pokrojone, łatwiej będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łatwo dostępnych składników, a jednocześnie smaczna i pełna smaku. Zrobisz ją w 15 minut i zachwycisz każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. W sałatce dnia znajdziesz takie składniki jak szynka, ser żółty, kukurydzę, jajka, pora oraz ananasa. Całość okraszona smacznym sosem na bazie jogurtu i majonezu, który idealnie pasuje do wszystkich składników i podbija ich smak. SAŁATKA DNIA Składniki(...)szynki konserwowej 200 g żółtego sera 4 plastry ananasa z puszki 1 średniej wielkości por 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie 1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. 2. Ananasa oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Następnie ananasa, szynkę oraz ser żółty również pokrój w kostkę
Alle Dobre!nich. Jak się pojawią jest to coś wyjątkowego;) Dla wszystkich którzy znają i lubią chleb w jajku wiadomo o co chodzi;) Tutaj jest po prostu wersja rozbudowana o dodatek szynki. Na chlebie tostowym wychodzi bardzo delikatnie. chleb tostowy kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera masło klarowane 2-3 jajka sól, pieprz Jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy solą oraz(...)pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy. Na kromce chleba tostowego układamy plasterek sera, szynki i ponownie plasterek sera. Przykrywamy je drugą kromką chleba. Przygotowujemy dowolną ilość kanapek. Całość zanurzamy w rozmąconych jajkach, moczymy z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obsmażamy tostowe kanapki z obu stron do zezłocenia
Smaki Na Talerzuwtedy często. Poza sezonem również można spotkać je czasami w sklepach, warto i wtedy wpleść je w swoje menu:). 300g polędwiczek z kurczaka, czyli 5-6 sztuk 1 opakowanie szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oleju 1. Polędwiczki drobiowe posypujemy solą i przyprawami, każdą z nich zawijamy(...)plaster szynki parmeńskiej. 2. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian polędwiczki i po kilka szparagów. Szparagi smarujemy olejem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. szparagi, polędwiczki drobiowe, szynka parmeńska, dania obiadowe, obiad, przepis, przepisy, fit obiad, fit danie, fit przepis, dieta, dietetyczne przepis, zdrowy obiad
Szefowa kuchniProsta, szybka i co najważniejsze bardzo smaczna sałatka z cebulką marynowaną, szynką i kilkoma innymi smacznymi dodatkami. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, a smak jest cudowny! Sałatka z cebulką marynowaną doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację, czy jako drugie śniadanie do pracy. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, jest pożywna i sycąca. Zapraszam do wypróbowania przepisu! SAŁATKA Z CEBULKĄ(...)MARYNOWANĄ PRZEPIS Składniki 1 słoik cebulki marynowanej 250 g szynki konserwowej w kawałku 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 3-4 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie 1. Cebulkę marynowaną i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Szynkę, ogórki konserwowe oraz paprykę pokroić w kosteczkę. 3. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem
Alle Dobre!