składniki: 150 g makarony drobnego np. w kształcie ryżu 4 jajka 100 g sera żółtego 150 g szynki 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku wykonanie: Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Ugotowany przelewamy zimną wodą aby szybciej się wystudził. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy(...)tarce o grubych oczkach (odkładamy ok. garstkę białek na wierzch sałatki) a żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser żółty również ścieramy na grubych oczkach. Szynkę, ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę. Na dnie salaterki/miski układamy warstwowo: 1/2 część makaronu, oprószamy solą oraz pieprzem i smarujemy ok. 2 łyżkami majonezu – szynka – ser żółty – 1/2 część ogórków – pozostały makaron, który
Domowy Smak JedzeniaGrillowane szparagi w szynce to pyszna i wykwintna przekąska. Doskonale łączy w sobie delikatność szparagów i wyrazistość szynki. To danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, idealne na letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Szparagi to warzywa o długich, cienkich pędach, które charakteryzują się … The post Grillowane szparagi w szynce appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawysię na kolację, czy też jako przekąska na jakąś imprezę. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego ser mozzarella 1 kulka około pół cukinii oliwa z oliwek/olej opcjonalnie szynka jeden plaster, pomidorki koktajlowe ok 2 sztuki, ser żółty sól, pieprz, zioła prowansalskie Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych części. Każdy kawałek smaruję(...)pomocą pędzelka oliwą, dosłownie odrobina ( na całość zużyłam ok łyżki oliwy). Cukinię kroję w bardzo cienkie plastry, szynkę w kosteczkę, mozzarellę rwę na kawałki. Układam 4 plasterki cukinii na jeden kawałek ciasta, następnie ser, szynkę, pokrojone pomidorki, całość posypuję solą, pieprzem i sporą ilością ziół prowansalskich. Piekę ok 20 minut do czasu, aż ciasto z wierzchu
Gotuj z Agnesprzyjemnością ją przygotowałam. Efekt końcowy zadowolił nas wszystkich. Każdy z przyjemnością sięgał pod dokładkę. To zdecydowanie warta polecenia sałatka. W jej skład wchodzi ugotowany ryż, ogórki zielone, kukurydza, szynka, majonez i koperek. 200 g ryżu 2 zielone ogórki 1 puszka kukurydzy 300 g szynki dobrej jakości 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż gotujemy wg czasu podanego(...)opakowaniu. Odcedzamy, Szynkę kroimy w kostkę. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy ogórka na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. Źródło
Smaki Na Talerzuczemu danie jest niedrogie i wszystkim smakuje. Polecam! Składniki: 6 jajek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3-4 rzodkiewki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki Farsz: 10dkg ulubionej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Szynkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę *** *** Delikatnie(...)pomocą małej łyżeczki wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki *** *** Do żółtek dodajemy majonez i całość dusimy widelcem, aż powstanie jednolita masa *** *** Do żółtek dodajemy pokrojoną szynkę oraz dwie łyżki posiekanego szczypiorku *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Farsz umieszczamy w białkach jajek *** *** Papryki drobno siekamy, a rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jajeczka posypujemy
Blog z ApetytemOstatnio zajadam granaty więc stworzyłam też kompozycję sałatkową z tymi małymi pesteczkami. Jako baza - tradycyjnie porwana sałata a dodatki to dojrzewająca szynka oraz feta. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty 10 cienkich plastrów szynki dojrzewającej ok 60 g fety pestki granatu do posypania, ok 3 łyżek 4 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego ok 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczki musztardy sarepskiej ok 1/2 łyżeczki płynnego miodu odrobina soli Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i rukoli. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki i zwinąć w małe zwitki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pestkami granatu i a potem pokruszonym serem. Olej wymieszać z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku
Monia miesza i gotujeCIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 5-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki) ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella pikantny ketchup *** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy(...)misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki *** *** Na szynce układamy kawałki ananasa *** *** Całość posypujemy żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy *** *** Układamy na patelni, polewamy ketchupem, posypujemy żółtym serem, przykrywamy pokrywką i całość prażymy na niedużym ogniu, przez około 15 minut, aż ser zacznie się roztapiać *** *** Podajemy od razu
Blog z ApetytemCIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 5-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki) ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella pikantny ketchup *** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy(...)misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki *** *** Na szynce układamy kawałki ananasa *** *** Całość posypujemy żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy *** *** Układamy na patelni, polewamy ketchupem, posypujemy żółtym serem, przykrywamy pokrywką i całość prażymy na niedużym ogniu, przez około 15 minut, aż ser zacznie się roztapiać *** *** Podajemy od razu
Blog z Apetytempomidorowy zioła prowansalskie 1 mała cebula 4 pieczarki 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki kilka listków szpinaku – 2 garście – część do zapieczenia, część do posypania 150 g szynki 125 g mozzarelli z zalewy, np light około 150 g żółtej mozzarelli Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki (najlepiej by były małe i białe) kroimy na jak najcieńsze plasterki. Obie papryki(...)kroimy w drobną kostkę. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. Mozzarellę z zalewy osączamy, kroimy na cienkie plasterki. Żółtą mozzarellę trzemy na tarce. Chleb tostowy rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Smarujemy cienko serkiem kanapkowym lub koncentratem pomidorowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie na każdą kromkę wykładamy porcję tartej mozzarelli oraz pozostałe dodatki: paprykę
Smaki Na TalerzuTradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę, potem zanurzona w smakowitej galaretce. Bardzo apetyczna przekąska w starym stylu. Przepis na roladki sałatkowe z galaretką Składniki: 3-4 średnie ziemniaki , 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula, pół pęczka natki pietruszki, 4-5 łyżek dobrego majonezu, około 8 dużych plastrów szynki, żelatyna, sól, pieprz. Jak zrobić roladki(...)wody rozrób podwójną ilość żelatyny w stosunku do zaleceń na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia. Dopraw solą, można dodać też szczyptę kurkumy dla ładnego koloru. Sałatkę nakładaj na plastry szynki, zwijaj w ciasno w rulon, przekrój na pół, układaj na półmisku. Roladki polej kilkoma łyżkami żelatyny, odczekaj około 5 minut, powtarzaj do wyczerpania płynu. Dzięki temu roladki pokryją się cienką warstwą
Kulinarna Polskaszklanki) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 cebula 150-200 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 100-150 g szynki 2-3 łyżki tartej mozzarelli 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego mielona słodka papryka oregano tarty parmezan jajko lub masło do posmarowania bułek Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Drożdże(...)jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy dalej. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Szynkę kroimy w kostkę. W misce łączymy przestudzone pieczarki z papryką i cebulą, szynkę oraz tartą mozzarellę, mieszamy. Koncentrat pomidorowy łączymy z niewielką ilością zimnej wody. Dodajemy oregano. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy
Smaki Na Talerzukoncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany serek wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy serek na pieczywo. Na serku układamy -według uznania – szynkę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, kawałki papryki, albo ogórka konserwowego. Całość dekorujemy natką pietruszki. Przekąski na Andrzejki – Roladki z tortilli Bardzo szybka i prosta przekąska w przygotowaniu. Można przyrządzić(...)dwóch wersjach. Ja najczęściej wybieram wersję wegetariańską z łososiem, oraz wariant z szynką. Roladki z tortilli składniki Roladki z tortilli przepis Serek śniadaniowy przekładamy do miseczki. Z papryki wycinany gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i również kroimy w drobna kostkę. Bardzo ważne jest, aby warzywa były drobno pokrojone, łatwiej będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łatwo dostępnych składników, a jednocześnie smaczna i pełna smaku. Zrobisz ją w 15 minut i zachwycisz każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. W sałatce dnia znajdziesz takie składniki jak szynka, ser żółty, kukurydzę, jajka, pora oraz ananasa. Całość okraszona smacznym sosem na bazie jogurtu i majonezu, który idealnie pasuje do wszystkich składników i podbija ich smak. SAŁATKA DNIA Składniki(...)szynki konserwowej 200 g żółtego sera 4 plastry ananasa z puszki 1 średniej wielkości por 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie 1. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. 2. Ananasa oraz kukurydzę odsącz z zalewy. Następnie ananasa, szynkę oraz ser żółty również pokrój w kostkę
Alle Dobre!nich. Jak się pojawią jest to coś wyjątkowego;) Dla wszystkich którzy znają i lubią chleb w jajku wiadomo o co chodzi;) Tutaj jest po prostu wersja rozbudowana o dodatek szynki. Na chlebie tostowym wychodzi bardzo delikatnie. chleb tostowy kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera masło klarowane 2-3 jajka sól, pieprz Jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy solą oraz(...)pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy. Na kromce chleba tostowego układamy plasterek sera, szynki i ponownie plasterek sera. Przykrywamy je drugą kromką chleba. Przygotowujemy dowolną ilość kanapek. Całość zanurzamy w rozmąconych jajkach, moczymy z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obsmażamy tostowe kanapki z obu stron do zezłocenia
Smaki Na Talerzuwtedy często. Poza sezonem również można spotkać je czasami w sklepach, warto i wtedy wpleść je w swoje menu:). 300g polędwiczek z kurczaka, czyli 5-6 sztuk 1 opakowanie szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oleju 1. Polędwiczki drobiowe posypujemy solą i przyprawami, każdą z nich zawijamy(...)plaster szynki parmeńskiej. 2. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian polędwiczki i po kilka szparagów. Szparagi smarujemy olejem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. szparagi, polędwiczki drobiowe, szynka parmeńska, dania obiadowe, obiad, przepis, przepisy, fit obiad, fit danie, fit przepis, dieta, dietetyczne przepis, zdrowy obiad
Szefowa kuchni