kromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach(...)formy. Na dnie ułożyć paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko wciskając. Polać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Podawać z kremem balsamicznym. zastawa
królestwo garówZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna(...)woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę
królestwo garówsurowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać(...)krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Szynkę pokroić w paseczki. Do miski z krewetkami dodać ricottę i paseczki szynki i dokładnie wymieszać. Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście
królestwo garówmamy, a tu obiadu brak – oj bywa właśnie tak! Dlatego polecam danie makaronowe, bardzo szybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy. Zapraszam :) Składniki na 2 porcje: pesto: 2 garście rukoli, ½ łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli(...)oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem, 100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy
Moniki Smakołykichemicznych ulepszająco - wypełniających odświeżaczy ;( Często jest tak, że sama nie wiem co kupić i dlatego gdy tylko mam pod ręką odpowiednie mięsko sama przygotowuję wędlinę. Tak się złożyło, że szynka na gulasz była dość pokaźna. Aby nie jeść gulaszu przez tydzień podzieliłam mięso na dwie części Składniki (kilka dni kanapek): 0,5 - 0,7 kg chudej szynki wieprzowej(...)czas by się rozpuściła. Ząbek czosnku ścieram na drobnej tarce i mieszam z oliwą. Wklepuję papkę w mięso. Wszystkie przyprawy ucieram w moździerzu na drobny pył. Obsypuję nim szynkę - równomiernie z każdej strony. Szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia pakuję do folii do pieczenia, podlewam odrobiną wody. Piekę w temperaturze 180 stopni przez
Kuchnia po mojemusię nie złożyło. Tym razem udało się zanim zniknęły ze sklepowych półek. Oczywiście najpierw zrobiłam "research" jak najlepiej je przyrządzić. Zdecydowanie najpopularniejszy przepis w sieci to szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą pod beszamelem (przepis żródłowy) . Na pierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie: Składniki: pęczek zielonych szparagów (12 sztuk) 6 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. Szwardzwaldzkiej(...)minut (w zależności od grubości i wielkości szparagów). Należy uważać by nie rozgotować końcówek. Są najdelikatniejsze, zawierają najwięcej smaku i wartości odżywczych. Lekko przestudzone szparagi zawijamy parami w plastry szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami mozzarelli. Zalewamy sosem beszamelowym. Szparagi wyglądają przepięknie wg mnie w tym wydaniu. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. My zjedliśmy je wraz
Kuchnia po mojemuIslandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa(...)żółtka 4 białka 2 serki almette chrzanowe szynka Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut
Mama GotujeWidziałam w telewizji i w sieci wiele wariacji na temat jajka w szynce dojrzewającej. Jednak mam wrażenie, że czasem im prościej tym lepiej. Nie mogę się nadziwić, jak danie które tak pięknie wygląda może być tak nieprzyzwoicie proste w przygotowaniu. Zobaczcie sami. Składniki na dwie porcje: 2 jajka, najlepiej wiejskie 4-6 plasterków szynki lub polędwicy dojrzewającej(...)polędwica jest chudsza) sól pieprz czarny młotkowany szczypior, rukola lub inna świeża zielenina Przygotowanie: Formę do muffinek wyłożyć plastrami szynki lub polędwicy (jeśli używamy szynki warto wcześniej pozbyć się warstwy tłuszczu). Do tak przygotowanych foremek wbić po jednym jajku. Piec w temperaturze 200 stopni (grzanie od góry i od dołu) przez 15 minut. Po wyjęciu odsłonić żółtko, bo zapewne będzie
Kulinarne Inspiracjewpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy 1 cebula, obrana posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki(...)bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej cebulę ok 4 minut, by zmiękła, dodajemy ziemniaka i smażymy dalsze 3 minuty. Wrzucamy groszek, zalewamy ciepłym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok 6 minut by ziemniaki stały się miękkie
Dzieje kuchennej Wiewióryciała to zwykle ok. 110 g. Zamieszkuje prawie całą Europę, Azję Środkową i Afrykę Północną. I choć mała, jest wyjątkowo smaczna! Swoje przepiórki upiekłem owinięte w portugalską suszoną szynkę presunto. Dzięki temu zabiegowi, zwanemu w kuchni zbrojeniem, mięso nie staje się suche. Zamiast szynki możecie wykorzystać boczek. Gotowe przepiórki podałem z purée z zielonego groszku. Składniki: 2 przepiórki 4 plastry(...)suszonej szynki dwa plastry czerstwej bagietki garść żurawiny 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku sznurek na purée: 300 g zielonego groszku (użyłem mrożonego) ok. 100 ml śmietany 30 proc. sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Przepiórki umyć i osuszyć. Przygotować farsz: czerstwą bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać żurawinę, drobno
W SMAKzupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej(...)minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczynność z kolejnym ½ kg szparagów. Trzydzieści minut przed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem winegret. Posypać prażonymi nasionami sezamowymi. Podawać w temperaturze pokojowej. Grillowane szparagi owinięte szynką Składniki: 2 kg szparagów, przycięte 1 łyżka oliwy z oliwek 12-15 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki octu balsamicznego Świeżo zmielona sól i czarny pieprz Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej(...)dokładnie w zimnej wodzie. Odłamać zdrewniałe końce. Skropić lekko oliwą z oliwek. Szparagi grillować przez około 8 minut jednokrotnie obracając. Usunąć z grilla i lekko posolić. Następnie każdy plasterek szynki przekroić wzdłużnie na połowę. Owinąć dolną połowę szparaga plasterkiem szynki. Ułożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szparagi z grilla z sosem gruszkowym Składniki
naRuszciechciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień, więc strasznie chciałam uciec na łatwiznę, a przy okazji chciałam delikatnie posprzątać lodówkę, na plasterki szynki to już był ostatni dzwonek i dlatego wybór padł właśnie na pizzę z szynką, a dziecko taką uwielbia. Trochę mnie tylko syn rozbawił, bo kiedy przyszedł ze szkoły ja właśnie wkładałam(...)szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej niecała 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli DODATKOWO: kilkanaście plastrów szynki wieprzowej kawałek sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda) kilka łyżek keczupu Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób (tu tylko różnica w dodatku mąki gryczanej). Do miski wsypałam
Blondynka GotujeSzynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe(...)Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto
Kto ugości moich gości?Nigdy nie przypuszczałam, że połączenie piersi z kurczaka, sera lazur, szynki parmeńskiej i karmelizowanej gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Jadłam ją z sałatką z dużą ilości rukoli. Mięso pomimo braku panierki i smażenia go na głębokim oleju nie jest suche. A słonawy smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem(...)Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć. Po środku rozbitego
CookYourself