Posypujemy na środku garścią tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze
Poezja smakukaczą skórą a następnie obwiązujemy nicią (w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię. Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając
Miód i pieprzwcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy
Mango Papajaminut, tak by poza wodą były główki szparagów. Następnie każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Doprawiamy solą, pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej szparagi, rozgniatamy 2 ząbki czosnku i również kładziemy na blaszce. Zawinięte szparagi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. Gotowe
Mango Papajarozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po
Kuchnia z widokiem na ogródzmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz
Kuchnia Danusiłyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np. pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę , oliwki, itp. Co kto lubi co kto woli...Możemy posypać świeżym lub suszonym oregano. Pieczemy w nagrzanym do 230*C piekarniku ( termoobieg) ok 12-15 minut.Piekę od razu na 3 poziomach. Smacznego
Smaczne Zdroweoraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam do mięsa świeże zioła i dużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:7 papryk o równych spodach (różnokolorowe)500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki)1 cebula3 ząbki czosnkugałązka tymianku gałązka rozmarynu2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki sól(...)Dokładnie wymieszaj. Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu, niech wypełni papryki po brzegi. Przykryj papryki "daszkami" i posmaruj pędzelkiem oliwą z oliwek.Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez około 30-40 minut lub dłużej, aż papryka będzie miękka. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyinaczej, otrzymujemy bardzo łatwą do przyrządzenia, nieźle wyglądającą i raczej oryginalną jak na tosty przekąskę, która nadaje się nie tylko na śniadanie. Przygotowanie tych tostów wymaga odrobiny wyczucia swojego piekarnika. Powinny się w nim znaleźć tylko na, powiedzmy, 7-8 minut, ale musi to być dostatecznie długo, aby zdążyło się opiec pieczywo. Z drugiej strony nie możemy nadmiernie przeciągnąć tego(...)salami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej kilkanaście cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże) duża garść mozzarelli 1 średni pomidor 16 zielonych oliwek 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku Instrukcje Na tostach układamy
Kulinarna Pokusakolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością) 2 liście laurowe 12 małych cebulek 6 ząbków czosnku 50 ml wina Porto (używam Porto Tawny, kupionego za 19.90 :)) 50 ml brandy(...)krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam
Moja Delicjasmakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty.Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje(...)lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole.Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko
Grahamka, weka i kajzerkasilikonowych foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera. Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami. Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do 20 minut w 190 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) (*) Tą piękną tackę oraz
Di gotujecebule sos serowy 1 łyżka masła WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, szynkę i pociętą w piórka cebulę smażymy na maśle, pokrywamy tym makaron, nastepnie kładziemy pokrojone w kostkę jajko,zalewamy sosem serowym, kładziemy pokrojone ćwiartki pomidorów chery, posypujemy tartym serem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min. do momentu stopienia stopienia i zrumienienia
Kuchnia Beatypieczywa 1 mniejsza cebula 2 pieczarki 4 plastry żółtego sera 2 parówki z szynki 2 jajka opcjonalnie: natka pietruszki / szczypior do smacznej dekoracji (użyłam natki, bo szczypioru akurat zabrakło) sól, pieprz olej Przygotowanie: Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w talarki. Parówki pokrój w ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóż gotowe kromki. Najpierw połóż
Zasmakuj Kuchnipesto wymieszanym z ketchupem (zostawiamy około 1 cm wolnego brzegu). Nakładamy plastry sera oraz szynki. Zwijamy w ciasny rulon, kroimy na plastry około 1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-17 minut w nagrzanym do 200-210 stopni piekarniku - przekąski mają być zarumienione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki