wywar mięsny 1,5 L · fasola perłowa 10-15 dag · ziemniaki 4 szt · pomidory 3-4 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · szynka wędzona 15 dag · groszek konserwowy 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zu Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem
Camilla w kuchnipizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli. Zapamiętajcie sposób pieczenia – jest naprawdę idealny do pieczenia pizzy i calzone. Nie bójcie się tak wysokiej temperatury, ciasto
Karo in the Kitchenszynka wędzona 40 dag ananas w plastrach 1 puszka ser żółty 40 dag szynke i ser kroimy w kostke 1*1cm. Ananasa odsączamy i także kroimy w kostkę, Nabijamy na wykałaczkę i podajemy
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasola biała 1/2 szkl · pieczarki 5-7 szt · marchew · pietruszka · tłuszcz · pomidory 2 szt · szynka wędzona 15 dag · śmietana 18 proc 1/21 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Fasole przebrać, opłukać, zalać częścią wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki i warzywa oczyścić
Camilla w kuchniszklanki ugotowanego i obranego bobu 2 średnie ziemniaki 0,5 l wody 2 plasterki wędzonej szynki cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Zalać wodą i dodać ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać połowę bobu i zagotować. Zmiksować z szynką
Atlas SmakówLekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem. pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę
Atlas Smakówłyżki tartej mozarelli 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około
DefinicjaSmakudrożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże
Kuchenna Kontrrewolucyatego przepisu farsz: opakowanie mrożonego kalafiora (nie jestem pewna ile wagowo było, ale chyba 450g) curry 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wędzona pierś z kurczaka, lub wędzona szynka z indyka (z 10 plastrów powinno starczyć) serek wiejski (gęstsza część na wierzch) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku, aż się rozmrozi, ale pozostanie twardy ugotowanego kalafiora, odcedzamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdość, ale ja owszem. Zdecydowanie wolę to mięso w innej postaci np. przerobione na roladki z jakimś pysznym nadzieniem. Szybki przegląd lodówki i na blacie wylądowało kilka plasterków dojrzewającej, wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam jeszcze marchewkę i kalafiora. Wyszło pysznie, kolorowo i nawet nie podałam ziemniaków! Schab
Smaczna Pyzapasowały do bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest . Jak zwykle były doskonałe. To tylko
królestwo garówteraz jeszcze pochwalę się zdalnie pożegnalną kolacją ze śniadaniem, które zaserwował nam Mąż przed wyjazdem. Na kolację podano mi i Synuszakowi fantastyczne zapiekanki na wiejskim chlebie, z aromatyczną surową, wędzoną szynką mozzarellą, suszonym pomidorem i ziołami. A na śniadanio w dniu wyjazdu dostałam najlepszą jajecznicę na świecie, czyli taką, którą robi mój Mąż. Esencja smaku zamknięta w ascetycznej, tradycyjnej formie
Kuchnia po mojemudietetycznie w tym daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek
kolorowotorcikowofilmie poniżej dowiesz się jak długo należy parzyć wędzoną szynkę. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarneczoła przed tym daniem :) Składniki : około 80 dag karczku 3 strąki czerwonej papryki 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz, sól, słodka mielona papryka 4 plastry parzonej wędzonej szynki 20 dag ementalera cebula, olej 2 pomidory 150 ml keczupu Ilość składników dość spora, ale warto zainwestować w to danie np. na świąteczną okazję. I zaskoczyć nią
Proste Potrawy