znowu się z nimi przeproszą. Jakoś jesienią wędzone jest pyszniejsze, a wiosną pieczone lub parzone.. Polecam, jeśli masz piekarnik to jest coś co powinieneś wypróbować. Oczywiście nie jest to full profesjonal tylko domowy hand-made, więc kiełbacha jest taka jaką lubimy, a nie jaka być powinna według podręcznika składniki: 1 kg szynki wieprzowej, najlepiej ciut tłustej (najlepiej żeby
Ogrodnik w podróżymięsa wieprzowego z łopatki lub szynki słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam lub inna wersja: nie namaczam grzybów a mielę w młynku na proszek 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 3 duże cebule posiekane
Zasmakuj Kuchniwiększych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki soli 2-3 czubate łyżeczki papryki wędzonej ostrej Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenborówkami II. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem *z domowej oriszowo-pszennej tortilli III. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu) IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia) V. 1/2 melona (brak zdjęcia) VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza) VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną
More food, love and dreamswędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką
kruche babeczkiwędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką
kruche babeczkibrokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami
kruche babeczkiaromatyczny. Polecam też gulasz z szynki z ziołami prowansalskimi na obiad. Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem , pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam! Składniki: 500 g pomidorów 2 cebule 2 papryki (żółta i czerwona) 1 cukinia 1 bakłażan świeży tymianek liść laurowy 2 ząbki czosnku kilka plastrów wędzonego boczku Sól i pieprz, oraz pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyśmienity, ale można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu
Di gotujearomacie...polecam. Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 3 jajka garść lubczyku 1/2 garści rzeżuchy kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki majonezu kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo,Udko z kurczaka obrać ze skóry i drobno pokroić, dodać posiekane jajka i pokrojoną w kostkę szynkę, dodać zioła, majonez i przyprawy. Wymieszać
Gosia gotujesama przyjemność , móc się na chwilę oderwać od rzeczywistości nad michą mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Uwielbiam wyrabiać różne kiełbasy i bawić się w wędzenie , ten przepis znalazłam w starej książce , bez okładki i połowy kartek . Swego czasu była znaleziona u dziadka , na strychu i niestety już wtedy była tylko częścią czegoś . Szkoda , bo przepis(...)mogło się znajdować w tej porozrywanej książce . Opis oczywiście uprościłam , ale mam nadzieję ,że jest czytelny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 0,5 kg świeżego boczku 1 kg ścinek mięsnych z różnych części świnki 1 czubata, łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżka grubo mielonego pieprzu ( ja tłukę w moździerzu
Ogrodnik w podróżyJeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek. Potrawę
Przepisy Aleksandryszynkową wg Kostka , którą uwielbia moja rodzina. Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g cukru(...)kolendry mielonej 0,5 g gałki muszkatołowej 5% wody Dodatkowo: osłonki białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa) sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek Przygotowanie: Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w kostkę. Każde mięso osobno zasypać solą peklową - dawką 18g/kg mięsa, dobrze wymieszać
Kocham..lubię..gotuję..oliwek 100g boczku parzonego, wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 100ml białego półwytrawnego wina 300ml słodkiej śmietanki 30% 40g włoskiego sera dojrzewającego (Grana Padano) 1/3 pęczka natki pietruszki Sól i pieprz Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Przygotowanie: Makaron tortellini z ulubionym nadzieniem np. grzybowym, serowym lub szynki prosciutto gotujemy w lekko osolonej
Księga-Smaku