smalec domowy. Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę (bez osłonki). Smalczyk najczęściej przyprawiamy suszonymi ziołami np. majerankiem, pieprzem ziołowym(...)każdym weselu spotykamy się ze stołem wiejskim. Jest on jedną z ciekawszych atrakcji kulinarnych, cieszącą się dużym zainteresowaniem gości. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła . Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół świetnie wpasuje się również
Moja Książka Kucharskarozdrabniamy widelcem, dodajemy mały starty ząbek czosnku i ok łyżeczki soku z cytryny i mieszamy). Tortille smarujemy guacamole, układamy na niej pasek sera pleśniowego i w odstępie 2 plastry szynki długo dojrzewającej. Tortillę zwijamy tak aby ser był idealnie w środku. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : serek twarożkowy bez dodatków 1/3 pęczka natki pietruszki pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół(...)serku ułożyć w rzędach szpinak oraz kolorami wszystkie trzy pokrojone w paski papryki. Całość zawinąć tak aby szpinak był w środku. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : 100 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach liście świeżego szpinaku serek kanapkowy 6 suszonych pomidorów w zalewie 2 placki tortilli pomidorowej Przygotowanie: Tortille smarujemy serkiem. Plastry łososia kroimy w ok 1 cm paski
Mechanik w kuchnicienko boczek. To co jest w sklepach zawiera tyle solanki, że najpierw trzeba boczek przecisnąć przez wyżymarkę, żeby pozbyć się nadmiaru wody i dopiero wtedy smażyć. My użyliśmy włoskiej szynki prosciutto, która jest mniej tłusta niż boczek, ale doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Napisaliśmy, że danie jest w stylu amerykańskim, bo Amerykanie uwielbiają upieczony na chrupko, cięty(...)przepis na chłodnik z truskawek, porzeczek w sosie pomarańczowym Sałatka z truskawek, pieczonego prosciutto, koziego sera i szpinaku Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania) ½ szklanki nasion dyni Pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka
Niedzielny kucharzChilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony(...)wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Makaron z sosem pomidorowym - Ania z bloga Pani Paszczakowa Gotuje Makaron z sycącym sosem z trzech serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami
Chilli Czosnek i Oliwakurczakiem – makaron z szynką – Sałatka z tortellini – Makaron alla puttanesca – Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami MAKARON Z BOCZKIEM I GROSZKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 200-250 g makaronu spaghetti lub innego właściwie dowolnego – 1 szalotka lub pół cebuli – 150 g boczku wędzonego surowego – 2/3 szklanki mrożonego groszku
nietylkopasta.plmusi być koniecznie z serem brie i boczkiem, bo nie ukrywam, że na tak kaloryczne śniadania pozwalam sobie tylko od czasu do czasu. Możesz zrobić zdecydowanie lżejszą wersję z chudą szynką, warzywami, na przykład z pomidorami. Też będzie przepysznie a do tego trochę mniej kalorii. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką – jajka sadzone z boczkiem – najlepsza jajecznica OMLET Z SEREM BRIE PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 SKŁADNIKI: – 3 jajka – sól, pieprz – 2 łyżki masła klarowanego lub 1,5 łyżki masła klasycznego i odrobina oleju lub oliwy z oliwek – 2-3 plasterki wędzonego boczku – kilka plasterków sera brie
nietylkopasta.plwarzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń (150 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 płaskie łyżeczki curry, ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki czerwonej, 3-4 łyżki
Moniki Smakołykiquesadilla z kurczakiem – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – pad thai z kurczakiem – tacos ze stekiem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1 duża pierś z kurczaka – mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu – 1-2 łyżeczki
nietylkopasta.plmasłem z zewnętrznej strony. Do środka dajemy plasterek szynki i plasterek sera żółtego i tak przygotowaną kanapkę wkładamy do nagrzanego sandwicha. W momencie kiedy kanapka nabierze rumianego koloru wyciągamy i jemy Mniam Oczywiście do kanapek możemy dawać różne składniki w zależności co kto lubi. Ja ostatnio uwielbiam ser żółty radamer wędzony i tu również go użyłam. Smacznego
Kuchenne Wariacjekurczaka 10 małych plasterków wędzonej musztarda 2-3 ząbki czosnku papryka wędzona, sól, pieprz, suszony majeranek nić do wędlin oliwa (może być smakowa) lub olej 1. Pierś rozkrajamy na duży plaster, rozbijamy tłuczkiem, a następnie solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Na musztardę wykładamy przeciśnięte 1-2 ząbki czosnku, posypujemy papryką oraz majerankiem i wykładamy szynkę, plasterek obok plasterka. Następnie
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 700 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ogórki kwaszone 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchew 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 400 ml wody 300 g przecieru pomidorowego 80 g śmietany 18% 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1. Mięso myjemy, oczyszczamy
karolgotujekostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę - wielkość dowolna, ulubiona :) Jajka ugotować na twardo, przestudzić i również pokroić w dowolnej wielkości kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić według smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach
Codzienna kuchnia niecodziennaodróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł. Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaki 25 dag kaszanka 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, majeranek masło i olej do smażenia 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 2 plastry wędzonego boczku 2 ogórki kiszone Wykonanie: Na maśle
Kulinarny karnet Christopheradowiadują się jak nazywa się ich obiad. Miałam przepyszne, ekologiczne, białe, parzone kiełbaski – postanowiłam więc spożytkować je właśnie do tego dania (jeśli wolicie – mogą być także wędzone kiełbaski – oby nie były podsuszane). Mój pudding nie wyrósł tak bardzo, jak bym chciała (tylko dwukrotnie, zamiast trzykrotnie – to z braku emaliowanego naczynia), ale razem z cebulowym sosem był(...)pieczarkowego). Warto wzbogacić „ropuchę” o dużą ilość świeżych ziół. Toad in the hole: 6-8 ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka 3 łyżki oleju rzepakowego
Poezja smaku