sałatkę trafiłam jakieś 4 lata temu. Nie przepadam za selerem, ale w tej postaci naprawdę lubię. Bardzo mało czasu zajmuje przygotowanie, więc o każdej porze dnia możemy na szybko zrobić sobie taką mała przekąskę, zamiast zastępować ją np. batonikiem pt.: "Pawełek toffi" ;) Można ją zrobić wieczorem i włożyć do lodówki. Dzięki temu rano będziemy mieć więcej czasu dla siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo prosta, szybka w wykonaniu, bez zbędnych ceregieli :) Z tak przygotowaną sałatką poszłam na święta do przyjaciół :) Sałatka pasuje również na Sylwestra :) Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu (jak dla mnie najlepszy Kielecki, ponieważ on sam w sobie jest już dobrze przyprawiony) 100 gramów sera żółtego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDoprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 minut do nasiąknięcia Dodać siemię lniane i łyżeczkę miodu - wymieszać Dodać maliny, jagody i posypać ziarnami słonecznika i świeżo startym cynamonem :) Zjadać! :) Szybko! Bo wolno się nie da - zbyt pyszne :) Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupie dyniowej został mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo szybkie do zrobienia. A czas pieczenia to tylko 10, góra 15 minut. Środek można wypełnić dżemem, czekoladą, marmoladą orzechami czy budyniem. Składniki : 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gramów masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu, czekolada, marmolada, dżem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUgotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiCzas mija nieubłaganie. Lata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka
Malinowe Pocałunkirozpuściłam w kąpieli wodnej. DO ciepłej czekolady wmieszałam skórkę pomarańczową i wylałam całość do pojemnika. Na wierzchu powciskałam suszone wiśnie, a na koniec posypałam taflę grysem chili. Prawda, że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko
Kto ugości moich gości?jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen. Posiada witaminy takie jak : A, E, B1, B2, PP. A ja pokażę Wam jak szybko taką pastę tahini można zrobić w domu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRoyal Brand 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżka, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 1 łyżka, cukier 1 łyżka,żelatyna 2 łyżki, woda 250 ml przygotowanie mięsa rozdrobnionego było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować
W Mojej Kuchni Lubię