szybkie śniadanie - 7897 przepisów (strona:393/527)

Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 186

grzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię.  Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej(...)szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido) - cynamon - kardamon - imbir - miód - brązowy cukier W dużym rondlu zagotuj miąższ z przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe.  Mąkę wsyp do miski.  Podgrzej mleko. Rozpuść w rondelku masło z cukrem i aromatem. Do kubka wlej mleko (1/2), dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Zjedz swojego wroga czyli przepis na mniszki (mlecze) w cieście cynamonowym 126

Nie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się

Pora na pora i pomidora
Kawowo-czekaladowe muffiny z tofii 152

Weekend! Dla mnie naprawdę bardzo długi :) Trwa do 8 i 9 lutego, a następnie do 23 :) Zapowiadają się wyjątkowo udane ferie. I całkiem sporo pieczenia. Tak

Słodkie Przyjemności
Racuchy drożdżowe z jabłkami 118

Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne. Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam(...)ślady po łyżce i ciasto nie może zbyt łatwo spływać z łyżki. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niezbyt duże racuchy do przyrumienienia się z każdej strony. Racuszków zbyt szybko nie przewracać, pozwolić, aby się zapiekły, wtedy łatwiej jest je obracać. Po usmażeniu pierwszej partii racuchów najlepiej sprawdzić, czy są dobrze usmażone w środku. Racuchy podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj w domu
Tajlandia od kuchni 177

bretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym serem. Czasem znajdzie się też musli z jogurtem.   Śniadanie w restauracji na plaży  Hotelowe śniadanie na świeżym powietrzu Tak naprawdę to tylko garstka pyszności, które można znaleźć w Tajlandii. Na temat jedzenia w tym kraju można by pisać długie eseje. Faktem jest, że wszystko jest(...)poziom pikantności. Wiele osób pyta mnie jak w Tajlandii wygląda sprawa zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków...Powiem tak: lepiej nie patrzeć, w jakich warunkach są one przygotowywane, bo możemy szybko stracić apetyt ;) mimo to, jedzenie na ulicy jest tu raczej bezpieczne. My przez te 3 tygodnie nie mieliśmy żadnych większych problemów żołądkowych. Raz zdarzyło nam się lekkie jednodniowe zatrucie, które

Zawsze głodna!
Chleb fasolowy z rozmarynem 191

Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć w piątkowy wieczór - przez noc będzie fermentowało w lodówce, a jak się odpowiednio wcześnie w sobotę rano wstanie, to gotowym chlebem można zwabić rodzinę na śniadanie. Oczywiście wyrastanie w lodówce nie jest obowiązkowe, no ale wiecie - dłuższe fermentowanie to smaczniejszy chleb :) Chleb upiekłem w stalowej foremce o wymiarach 24x10 cm. Składniki (1 bochenek(...)dołu w foremce. Odstaw ciasto pod przykryciem do ostatniego wyrastania. Czas wyrastania jest oczywiście zależny od temperatury. W moim przypadku wyrastanie trwało około dwóch godzin. Ciasto dobrze i szybko wyrasta np. w zamkniętym piekarniku, do którego wstawiony jest pojemnik z wrzątkiem Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą i nagrzej go do 205 °C. Przed włożeniem chleba wyjmij naczynie

Grahamka, weka i kajzerka
Wegańskie SZEJKI Z MAKIEM I SEZAMEM 114

Uwaga, uwaga, ja biegam. BIEGAM. Taki ruch, że się wychodzi z domu i przebiera nogami strasznie szybko. JA. Generalnie coś takiego zasługuje w moim życiu na miano cudu. Nigdy nie cierpiałam żadnego sportu ani żadnej aktywności fizycznej bardziej męczącej, niż długie chodzenie. ALE - całkiem niedawno, coś z tyłu głowy (bo wiecie, wszystko w niej jest ;) ) zaczęło mi szeptać, że może(...)coś wypić i zjeść a najlepiej zjeść i wypić jednocześnie ;) W sieci mnóstwo jest przepisów na szejki potreningowe (wegańskie też) ale ja od dawna mam swoje ulubione, wypijane do śniadania albo jako przegryzka w ciągu dnia, które teraz robię sobie po prostu po bieganiu. Dodaję do nich mak lub sezam czyli takie małe coś, co na co dzień ciężko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jajka sadzone na boczku w bułce 182

Sadzone jajko w nieco nietypowej formie – upieczone w bułce z dodatkiem boczku, sera, pomidorów i przyprawione tymiankiem. Prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki 2 duże (L) jajka 4-6 cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek(...)item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-117 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-117 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Drążenie bułek Szybkie podsmażanie pomidora Składniki w bułce gotowe do pieczenia Zapiekamy, pod koniec dodając ser i pomidory Jajka sadzone na boczku w bułce Post Jajka sadzone na boczku w bułce pojawił się

Kulinarna Pokusa
Czy muszę jeść 5 posiłków dziennie, żeby schudnąć? 119

kolacja 25-30%. 3 posiłki   śniadanie 30-35% , obiad 35-40%, kolacja 25-30%. Prz ykładowo, jeśli jesz dziennie 2000 kcal rozłożone na 3 posiłki, na śniadanie zjedz około 600-700 kcal na obiad 700-800 kcal a na kolację 500-600 kcal.   Dla kogo częste jedzenie (5-6 posiłków dziennie)? dla osób mających duże zapotrzebowanie(...)zjedz coś małego, np jabłko. Istnieje duża szansa, że dzięki temu zgłodniejesz :) Nie dopuszczaj do dużego głodu. To chyba oczywiste, że będąc głodnym rzucisz się na wszystko co może szybko zaspokoić apetyt - czytaj słodycze i gotowe wyroby. Poza tym, kiedy wracamy głodni z pracy, robiąc po drodze zakupy, mamy pewne jak w banku że kupimy mnóstwo przetworzonej i niepotrzebnej żywności

Powiedz dietom nie
Pieczony naleśnik – dutch baby 259

nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego(...)piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować

Poezja smaku
Krem z pieczonej cukinii i papryki 174

Słoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę

Book of spells
Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką 222

Słodkie bułeczki drożdżowe według przepisu sąsiada  gotowe. Można je zabrać do pracy albo szkoły na drugie śniadanie albo zjeść w niedzielny poranek ze szklanką mleka. Wymagają sporego wkładu pracy, ale warto. Można zrobić wersję z serem lub z samą kruszonką. BUŁECZKI DROŻDŻOWE  z SEREM i KRUSZONKĄ Składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatamy!)  Pieczemy ok. 30 minut w 175-180 stopniach. kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło

Bon appetit mon amie
Najłatwiejszy chleb na drożdżach, który zawsze się udaje 200

Jakie jest Wasze pierwsze wspomnienie kulinarne? U mnie to chleb z masłem i z pomidorem, oprószony gruboziarnistą solą. Takie kanapki robiła mi babcia, były najpyszniejsze na

Ale Pyszka!
Chleb na sodzie z tropikalnymi bakaliami 197

Błyskawiczne piekarzenie w Błyskawiczny Piątek! :) Chleb na sodzie piekłam nie po raz pierwszy. Zetknęłam się już z nim w ramach wspólnego piekarzenia w akcji Wypiekanie na śniadanie , kiedy to mogłam się pochwalić takimi oto efektami: Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem . Bardzo mi wtedy zasmakowała słodkawa wersja tego rodzaju pieczywka i postanowiłam kontynuować trend. Tym razem jako(...)należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatwienia wyrabiałam ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi.   Na końcu dołożyć bakalie i szybko wszystko zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące .   Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania