miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy(...)lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Mąka kokosowa ze sklepu Vivio jest świeża i pachnąca. Bardzo podoba mi się jej jakość. Można jej użyć do ulubionych deserów, czy śniadania z owsianką. Skomentuj
MamaOskarkaPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały(...)całe jajko i trzy żółtka (z białek można zrobić kokosanki czy bezy) oraz dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką aż się połączą (nie ubijamy!). Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka i szybko mieszamy (masa się zahartuje). Z mleka wyjmujemy strąki i bardzo cienką strużką wlewamy zagotowane mleko do jajek jednocześnie energicznie mieszając wszystko trzepaczką. Z powstałej masy zdejmujemy pianę, a resztę wlewamy
Poezja smakuDzisiaj mamy szczególny dzień! Blog Kuchnia MagdaLeny obchodzi swoje 1 urodziny :-) Czas szybko leci....za nami 366 dni i prawie 250 przepisów. A oto 3 najpopularniejsze przepisy tego roku: 1) CYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową(...)siebie, rodziny i znajomych. Ale zainteresowanie moim blogiem przerosło moje najmilsze oczekiwania i dodało mi skrzydeł, aby jeszcze bardziej się rozwijać. Postanowiłam założyć drugi blog z przepisami na śniadania, obiady i kolacje... i tak powstała Kuchnia MagdaLeny, która pochłonęła cały mój czas, a także bloga ALE Ciachoo! 😀 Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru
Kuchnia MagdaLenySkładniki 4 bardzo dojrzałe banany 2 jaja 120-150 g (w zależności od tego jak słodkie są banany, albo na jaką słodycz macie ochotę) drobnego trzcinowego
OliveandThymeOd jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejny przepis na smarowidło do chleba. Dziś proponuję pastę z łososia. Ryby powinny być obecne w naszej diecie
Życie na widelcuWypiekanie na śniadanie i pyszne mleczne bułeczki wg tego przepisu.Moje bułeczki nie mają idealnego wyglądu ale smakują wyśmienicie.Polecam innym , bo warto upiec . 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek 60 g miodu 60 g masła(...)placuszka do środka i połączyć ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą
Moje domowe kucharzenieJuż na wstępie informuję, że nie, nie zmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganinem. Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników
BlendmanPlacki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać
BullioDziś wróciłam do Poznania po tygodniowym lenistwie (choć takim nie całkowitym;p) w domu. Od tego tygodnia zaczynam bezpłatną praktykę w biurze rachunkowym... hmmm.. nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćul.Grunwaldzka 55, Sopot Bistro serwujące świeże i zdrowe jedzenie - m.in. sałatki, kanapki, tortille, tarty wytrawne, zupy, koktajle, jogurty, smoothie, soki wyciskane na miejscu. Można zjeść tu zarówno śniadanie, lunch jak i obiad . Amatorzy słodkości uraczą się tu nie tylko pyszną kawą czy herbatą , ale również kilkoma rodzajami ciast . Jak sami o sobie piszą: "jest to miejsce(...)niewielkie , urządzone minimalistycznie , z dwoma stolikami w środku i stanowiskiem barowym pod oknem. Lokal PO DRODZE - jak sama nazwa wskazuje - z zamysłu dedykowany jest osobom w pośpiechu wpadających na szybką przekąskę i małe "co nieco". Choć z asortymentu bistro można skorzystać na miejscu , to jednak opcja "na wynos" cieszy się największym powodzeniem. Nie ma tu zbyt wiele miejsca dla dłuższego
Grunt to przepis!akurat w domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje. Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno(...)wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i
Karo in the KitchenOto moja propozycja , dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Propozycja dla osób, którzy kochają śródziemnomorskie smaki . Którzy cenią sobie smak i zjawiskowość potrawy a co najistotniejsze
Z Kuchni Do Kuchnizjeść. Latem ochota na owsianki mi przechodzi, za to jesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam! Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera(...)zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch spryskać wodą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze