być bułki na słodko według przepisu Agaty. Idealne na idealne śniadanie, ale też na kolację czy na piknik. Zajadanie się ze smakiem Chyba każdy lubi słodkie bułki na śniadanie lub do podjadania w pracy czy w szkole. Do kawy, do kakao, do mleka. Często sięgamy po słodkie bułki z marketów, które zawierają szkodliwy dla zdrowia syropu glukozowo-fruktozowego(...)elastyczne, ale wciąż może być dosyć lepkie. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. na słonecznym parapecie, wówczas ciasto bardzo szybko nam wyrośnie w około 15 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, celem jego odpowietrzenia i dzielimy na 10-15 bułek. Z każdego kawałka formujemy podłużną, owalną bułeczkę, którą umieszczamy na blasze
KulinarneImpresje.plciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje o niebo lepiej. Ta inicjatywa odbywa się już w kilku miastach Polski, a Kraków dołączył do nich nie dawno. W soboty Targ można odwiedzić w Parku Krakowskim(...)czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie : P ory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski
Moja Mama GotujeOmlet obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki. Połączenie
Pyry na GazNajcięższy dzień przed świętami już za mną. Przeżyłam go i to w pięknym stylu. Dobrze zaliczona kinezyterapia i masaż zmotywowały mnie do działania. Przede mną jedynie
Be Fit Be StrongOstatnio dzieją się w moim życiu rzeczy piękne, wprost wspaniałe. Założenie bloga było dla mnie ważnym wydarzeniem. Nawet nie przypuszczałam, że będzie on tak dobrze
Plate of JoyCzym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach. Takie male
Przysmaki KarolkiPomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników
Kuchnia MagdaLenyCzęsto chodzę do ekologicznej piekarni kupować bezglutenowe paluchy z mąki owsianej. Są one śmiesznie zawinięte i to one spowodowały, że sama chciałam spróbować jak to jest
AZgotuj!Składniki opakowanie makaronu ryżowego 250 gr 8 krewetek tygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych
AZgotuj!Nietypowe połączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie ' Paleta Smaku '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinów: 250 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku(...)średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia/zgęstnienia. 5. W karmelowym sosie maczamy wierzch babeczek, a następnie zanurzamy w misce z popcornem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotowe
My Culinary Artwręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze(...)minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ułożyć na blacie obsypanym mąką, i zostawić na 15 minut. Następnie uformować z każdej części okrągłą
Pożeraczka, czyli raz adobrzerynku Manufaktury gotowali również Paolo Cozza i Grzegorz Łapanowski, a w między czasie swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho(...)wody - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki masła - pół łyżeczki soli Przygotowanie: 1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy połowę masła i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i szybko mieszając dodajemy mąkę kukurydzianą. Stawiamy na minimalnym ogniu i zaparzamy przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy
Kraina Tysiąca SmakówFlakes to idealny dodatek do jogurtu, który spałaszujesz w domu lub zabierzesz ze sobą do pracy. Biorę udział wakcji kulinarnej organizowanej na Durszlak.pl . Zadaniem konkursowym jest przygotowanie pysznego śniadania z użyciem płatków Corn Flakes marki Lubella. Postanowiłam wzbogacić moją domową granolę o płatki kukurydziane. Wyszło pyszne. Do granoli możemy dodać różne suszone owoce(...)Wszystko zależy od piekarnika. Nie trzymajcie się sztywno czasu pieczenia. Granolę należy obserwować. Nie można dopuścić do przypalenia się płatków czy owoców, a uwieżcie mi dzieje się to szybko. Przepis bierze udział w akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sila-zboz-na-dzien-dobry#fndtn-panel-aktualne Artykuł Domowa granola z płatkami Corn
Rusty Forkjeśli próbuję je sobie ograniczać, to tym większą mam na nie ochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz(...)zdrowie. Ale pamiętajcie też o tych, którzy to wszystko mają... No, wiadomo gdzie. Żeby się w ten piękny trend wpisać, mam dzisiaj dla Was przepis na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl, który doda Wam energii na cały smutny i ciężki poniedziałek. Wystarczy mieć w lodówce mleko, a w szafce... No właśnie. Nasionka chia, czyli szałwii hiszpańskiej - małe, szarawe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Uwielbiam tarty. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, na słono oraz słodko. Ostatnio moją ulubioną stała się tarta ze świeżymi malinami. Bardzo szybko ją przygotujemy w domu, a na pewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 4 łyżki cukru(...)wierzchu układamy gęsto maliny, delikatnie je dociskamy do kremu. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Tarta z malinami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne