Macie takie produkty spożywcze, bez których po prostu nie jesteście w stanie funkcjonować? A gdy zabraknie ich w lodówce, czujecie się nieswojo, niepewnie, nosi Was po
Fill The BowlWłoska kawa Lavazza na całym świecie postrzegana jest jako produkt luksusowy. Miłośnicy kawy nie bez powodu bardzo często sięgają właśnie po nią. I nic dziwnego ponad
Moja smaczna kuchniagrzeszymy i robimy obłędnie pyszne domowe drożdżówki z dynią, a dokładnie z konfiturą dyniową i malinami. Drożdżówki ślimaczki do odrywania. Polane różowym malinowym lukrem. Przepyszne połączenie smaków idealne na śniadanie czy podwieczorek! Polecam! Sezon na dynię w pełni, ja ten czas jesienny bardzo lubię. Lubię kiedy na parapecie w kuchni stoi dynia, kiedy słońce świeci jakoś bardziej(...)szklanka miąższu z pieczonej piżmowej dyni (Hokkaido) - cynamon - kardamon - imbir - miód - brązowy cukier W dużym rondlu zagotuj miąższ z przyprawami. Gotuj około 15 minut. Przełóż wrzący do słoiczka i szybko zakręć. Gotowe. Mąkę wsyp do miski. Podgrzej mleko. Rozpuść w rondelku masło z cukrem i aromatem. Do kubka wlej mleko (1/2), dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszaj
SMYKWKUCHNINie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się
Pora na pora i pomidoraWeekend! Dla mnie naprawdę bardzo długi :) Trwa do 8 i 9 lutego, a następnie do 23 :) Zapowiadają się wyjątkowo udane ferie. I całkiem sporo pieczenia. Tak
Słodkie PrzyjemnościDomowe racuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne. Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam(...)ślady po łyżce i ciasto nie może zbyt łatwo spływać z łyżki. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niezbyt duże racuchy do przyrumienienia się z każdej strony. Racuszków zbyt szybko nie przewracać, pozwolić, aby się zapiekły, wtedy łatwiej jest je obracać. Po usmażeniu pierwszej partii racuchów najlepiej sprawdzić, czy są dobrze usmażone w środku. Racuchy podawać posypane cukrem pudrem
Gotuj w domubretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym serem. Czasem znajdzie się też musli z jogurtem. Śniadanie w restauracji na plaży Hotelowe śniadanie na świeżym powietrzu Tak naprawdę to tylko garstka pyszności, które można znaleźć w Tajlandii. Na temat jedzenia w tym kraju można by pisać długie eseje. Faktem jest, że wszystko jest(...)poziom pikantności. Wiele osób pyta mnie jak w Tajlandii wygląda sprawa zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków...Powiem tak: lepiej nie patrzeć, w jakich warunkach są one przygotowywane, bo możemy szybko stracić apetyt ;) mimo to, jedzenie na ulicy jest tu raczej bezpieczne. My przez te 3 tygodnie nie mieliśmy żadnych większych problemów żołądkowych. Raz zdarzyło nam się lekkie jednodniowe zatrucie, które
Zawsze głodna!Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć w piątkowy wieczór - przez noc będzie fermentowało w lodówce, a jak się odpowiednio wcześnie w sobotę rano wstanie, to gotowym chlebem można zwabić rodzinę na śniadanie. Oczywiście wyrastanie w lodówce nie jest obowiązkowe, no ale wiecie - dłuższe fermentowanie to smaczniejszy chleb :) Chleb upiekłem w stalowej foremce o wymiarach 24x10 cm. Składniki (1 bochenek(...)dołu w foremce. Odstaw ciasto pod przykryciem do ostatniego wyrastania. Czas wyrastania jest oczywiście zależny od temperatury. W moim przypadku wyrastanie trwało około dwóch godzin. Ciasto dobrze i szybko wyrasta np. w zamkniętym piekarniku, do którego wstawiony jest pojemnik z wrzątkiem Do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą i nagrzej go do 205 °C. Przed włożeniem chleba wyjmij naczynie
Grahamka, weka i kajzerkaUwaga, uwaga, ja biegam. BIEGAM. Taki ruch, że się wychodzi z domu i przebiera nogami strasznie szybko. JA. Generalnie coś takiego zasługuje w moim życiu na miano cudu. Nigdy nie cierpiałam żadnego sportu ani żadnej aktywności fizycznej bardziej męczącej, niż długie chodzenie. ALE - całkiem niedawno, coś z tyłu głowy (bo wiecie, wszystko w niej jest ;) ) zaczęło mi szeptać, że może(...)coś wypić i zjeść a najlepiej zjeść i wypić jednocześnie ;) W sieci mnóstwo jest przepisów na szejki potreningowe (wegańskie też) ale ja od dawna mam swoje ulubione, wypijane do śniadania albo jako przegryzka w ciągu dnia, które teraz robię sobie po prostu po bieganiu. Dodaję do nich mak lub sezam czyli takie małe coś, co na co dzień ciężko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESadzone jajko w nieco nietypowej formie – upieczone w bułce z dodatkiem boczku, sera, pomidorów i przyprawione tymiankiem. Prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki 2 duże (L) jajka 4-6 cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek(...)item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-117 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-117 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Drążenie bułek Szybkie podsmażanie pomidora Składniki w bułce gotowe do pieczenia Zapiekamy, pod koniec dodając ser i pomidory Jajka sadzone na boczku w bułce Post Jajka sadzone na boczku w bułce pojawił się
Kulinarna Pokusakolacja 25-30%. 3 posiłki śniadanie 30-35% , obiad 35-40%, kolacja 25-30%. Prz ykładowo, jeśli jesz dziennie 2000 kcal rozłożone na 3 posiłki, na śniadanie zjedz około 600-700 kcal na obiad 700-800 kcal a na kolację 500-600 kcal. Dla kogo częste jedzenie (5-6 posiłków dziennie)? dla osób mających duże zapotrzebowanie(...)zjedz coś małego, np jabłko. Istnieje duża szansa, że dzięki temu zgłodniejesz :) Nie dopuszczaj do dużego głodu. To chyba oczywiste, że będąc głodnym rzucisz się na wszystko co może szybko zaspokoić apetyt - czytaj słodycze i gotowe wyroby. Poza tym, kiedy wracamy głodni z pracy, robiąc po drodze zakupy, mamy pewne jak w banku że kupimy mnóstwo przetworzonej i niepotrzebnej żywności
Powiedz dietom nienazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego(...)piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować
Poezja smakuSłoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę
Book of spellsSłodkie bułeczki drożdżowe według przepisu sąsiada gotowe. Można je zabrać do pracy albo szkoły na drugie śniadanie albo zjeść w niedzielny poranek ze szklanką mleka. Wymagają sporego wkładu pracy, ale warto. Można zrobić wersję z serem lub z samą kruszonką. BUŁECZKI DROŻDŻOWE z SEREM i KRUSZONKĄ Składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatamy!) Pieczemy ok. 30 minut w 175-180 stopniach. kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło
Bon appetit mon amieJakie jest Wasze pierwsze wspomnienie kulinarne? U mnie to chleb z masłem i z pomidorem, oprószony gruboziarnistą solą. Takie kanapki robiła mi babcia, były najpyszniejsze na
Ale Pyszka!