Nie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i
Kulinarna PokusaUlubiona sałatka mojego syna :) Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, nic nie trzeba gotować, smażyć itp. Czas przygotowania to ok 10-15 minut. Ogólnie do tej sałatki nie dodaje się parówek ale tym razem zrobiłam wyjątek dla dzieci i dodałam ich ulubione parówki pokrojone w plasterki. Wy również możecie modyfikować sałatkę, np. zamiast kukurydzy jak ktoś nie lubi(...)majonez. Ja majonezu dałam ok 5 pełnych łyżek ale każdy dodaje tyle ile mu pasuje. Sałatka świetnie nadaję się na święta, imprezy czy po prostu na drugie śniadanie do pracy :) Smacznego
Kuchnia VikiPanecake’sy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zarazem wilgotne w środku, miękkie i lekko kruche, postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe. Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią! SKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny(...)grzanie: dół Czas pieczenia do suchego patyczka 35 do 45 minut. Ciasto całkowicie studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Dodatkowo można przyozdobić je czerwoną porzeczką lub wiśniami. Idealne na śniadanie do szklanki mleka, bądź do popołudniowej kawy w ogrodzie! Życzę Wam Kochani smacznego
SMYKWKUCHNIPlacuszki walijskie przygotowuje się tradycyjnie z rodzynkami. W mojej wersji przygotowane są z dodatkiem płatków Lubella corn flakes kakao i miód . Podawać można je posypane cukrem
Passions hobbies lifeLubię upały... przeczekać w cieniu, na leżaczku, sącząc mrożoną kawę, wsłuchując się w ciszę przerywaną jedynie śpiewem ptaków, świerszczy i poszczekiwaniem psów gdzieś
Rozpustne gotowanieSmażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy w moim rodzinnym domu. Ale nie tylko – są tak smaczne, że warto podać je na każde uroczyste śniadanie. Tym bardziej, że można przygotować je dzień wcześniej, a usmażyć przed podaniem. Ja najbardziej lubię je z farszem pieczarkowym, żółtkami i koperkiem – są przepyszne. Można użyć do nich także(...)tatarski, rzeżucha'; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Najtrudniajsza część jest na samym początku – musimy przeciąć jaja na pół, razem ze skorupką. Najlepiej za pomocą ostrego noża jednym szybkim ruchem. Jajka wydrążamy za pomocą łyżeczki pozostawiając puste skorupki. Najlepiej odłożyć osobno żółtka i osobno białka. Cebulę (lub szalotki) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i także kroimy
Poezja smakuwłaściwościami. Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać. Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku. Olej w ustach na początku jest gęsty, ale w miarę ssania zmienia się jego konsystencja i kolor.Staje się(...)oznaczają, że zaczynają rozpraszać się ogniska chorobowe. Ja miałam np. podwyższoną temperaturę. Leczenia nie przerywać! Niektóre zachorowania , szczególnie nagłe i ostre, przy stosowaniu tej metody mogą ustąpić bardzo szybko, po trzech-pięciu dniach, w innych przypadkach leczenie może trwać do roku lub dwóch. NIGDY NIE POŁYKAĆ, zawsze wypluwać
Pasje JolkiWitajcie, dzisiaj propozycja na szybki deser dla zabieganych. Szarlotkę z kubeczka można przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna:) Zrobiona z łatwo dostępnych składników. Może być idealnym rozwiązaniem jako deser dla dużych i małych;) Wartości odżywcze (1 porcja): 198 kcal(...)Wierzch (gdzie powinna znajdować się masa z jogurtu) posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser dobrze smakuje kiedy zostanie delikatnie schłodzony. Może być świetnym rozwiązaniem na deser jak i drugie śniadanie. Smacznego
Health-Fit-LifeAromatyczne, słodziutkie naleśniki w pomarańczowym syropie maślano-karmelowym. Doskonałe jako deser na ciepło lub rozpustne śniadanie. Dzisiejszy przepis powstał we współpracy z producentem mąki Szymanowskiej marką Polskie Młyny. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop(...)cukier się roztopi, zacznie bulgotać i powstanie gęsty syrop. Uważać aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Szybko, intensywnie wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać. Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie
Pyry na Gazmoże być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza do mleka, to nigdy dotąd jej nie robiłem... To się zmieniło pewnego dnia, kiedy przeczytałem poradnik ,,Jak spienić mleko bez spieniacza". Pomyślałem, że w taki sposób można zrobić latte. Nie wyszło zrobić mi jej z pierwszego(...)zrobić kawę latte bez ekspresu? - poradnik: Do tygielka wsypujemy kawę i wlewamy wodę. Ustawiamy na gazie i gotujemy do momentu, aż kawa zacznie mocno się pienić i szybko zdejmujemy z ognia, trwa to ok. 5 min. Ciągle obserwujemy, ponieważ kawa bardzo się pieni kiedy wrze i często ,,ucieka" z tygielka. Po zrobieniu, kawę przecedzamy przez drobne sito z filtrem
Kuchnia ŁukaszaKolejny raz potwierdziło się, że najlepsze jedzenie powstaje przypadkiem. Chciałam zrobić gruszkowy mus do naleśników. Miałam sporo gruszek z których chciałam upiec bezglutenową tartę, ale niestety
Fill The Bowlsłodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Źródło: "Przepisy czytelników
Z miłości do słodkościMaliny to zdecydowany faworyt tego tygodnia. Towarzyszą mi w każdym posiłku – stanowią dodatek do porannej jaglanki, wpadają do koktajlu, który piję w ramach drugiego śniadania. Pojawiają się także w obiadowych naleśnikach, czy tez jaglanych knedlach, które lubię zjeść na kolację. Choć tak naprawdę maliny najlepiej sprawdzają się w deserach I tak dziś maliny wpadły do ciasta, tak aby poprawić(...)palcami, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzyj palcami, a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Gotowe owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je na ok. 0,5cm i przełóż do formy na tartę. Piecz ok. 25 minut
365 dni dookoła kuchniKluski i inne potrawy mączne kojarzą się nam zazwyczaj z daniem, które jest ciężkie i tuczy, dlatego postanowiłam je trochę uzdrowić. Z dzieciństwa doskonale pamiętam lane
Fabryka pomysłów