Nie wiem jak wy, ale ja zanim zaczęłam tak ciut poważniej mieszać w garnkach, to nazwałabym taki kształt obwarzankiem. Tymczasem teraz, jako nieco bardziej świadoma, nie
Mieszam w Garnkuorganizmie. Jest wykorzystywana w komórkach tkanek serca, wątroby i mięśni. Uczestniczy w produkcji energii i białek. Podane poniżej składniki koktajlu dotyczą jednej porcji, która może nam np. zastąpić II śniadanie, czy podwieczorem. Taka jedna porcja dostarcza ok. 245 kcal. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)energetyczna takiej jednej porcji koktajlu z awokado i buraka wynosi ok. 245 kcal. Smacznego! Zobacz również przepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią
Kulinarne Przebojemleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami! :D Wiecie jak genialnie smakują?! :))) I ani odrobina mleka się(...)temperatury 60 stopni C. Mleko zagotuj w małym garnku do momentu wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na parę minut, aby utworzył się kożuch. Następnie delikatnie, ale szybko przełóż kożuch (ja robię to palcami) na metalową formę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Susz kożuch około 20-30 minut . Ostrożnie wyjmij go z formy w mniejszych kawałeczkach, pomagając sobie
Słodko-Słony Świat IlonyCzęść z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku
Cztery FajeryJak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę
Rozpustne gotowanieZrobimy sobie dziś coś dobrego na śniadanie, możemy to powtórzyć zamiast kolacji. Oto lista zakupów , które sprawią, że na chwilkę przeniesiemy się do tropików i nabierzemy sił..na wszystko ! To dawka dobrego humoru także ! - Orzechy laskowe bogate są w witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania: magnezu, fosforu, miedzi, wapnia potasu(...)pokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy. Banany zawierają również magnez zwany „minerałem
Z Kuchni Do Kuchnikolor warzyw. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc rano wystarczy wyjąć z lodówki. Celebrowanie wiosny powinno się przecież zacząć już od rana. Gwarantuję, że będzie to wasze ulubione wiosenne śniadanie. Składniki: pół kilo twarogu mielonego (np. na sernik) opakowanie fety pół opakowania serka mascarpone pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek(...)sprawdzi się w wiosennej sałatce z ogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki łyżka śmietany kokosowej lub jogurtu mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz (duża
Ugotowane pozamiataneKilka dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI . Ser Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników
Z Kuchni Do KuchniKolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam
Rozpustne gotowanieJakiś czas temu miałam manię drukowania ciekawych przepisów, przepisów, które chciałam aby znalazły się w mojej kuchni. Trochę się tych kartek nazbierało, oj dużo! W końcu
Blondynka GotujeCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWakacje. Spanie do 10-tej, leniwe śniadania, wypady na miasto, spacery po lesie, pikniki... Idealnie, prawda? U nas było jednak nieco inaczej, choć to wcale nie oznacza, że gorzej. Po prostu inaczej:) Niemal codziennie pobudka o 7-ej, szaleństwo na trampolinach, spływ kajakowy i niestety komary, które skutecznie uprzykrzały leśne wędrówki, śpiewanie piosenek na balkonie (Despacito w duecie chyba(...)temp. 100stC (tuszonkę wieprzową pasteryzowałam 4h). Wyszło niesamowicie kruche i miękkie mięso, soczyste, dobrze doprawione. Po wystudzeniu taką tuszonkę przechowuję w lodówce nawet kilka miesięcy, choć zazwyczaj bardzo szybko znika:) Składniki (na 4-5 słoików 500ml): 2 kg mięsa (dałam karkówkę wołową) 2 płaskie łyżeczki soli opcjonalnie: 1 łyżka żelatyny na każdy słoik: 1 liść laurowy 4 ziarenka pieprzu
Obiad gotowyMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj(...)sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepisów na syrop (miód) z mniszka jest całe mnóstwo. Istnieje też kilka wariacji tego popularnego i niezwykle pysznego specyfiku na ból gardła i nie tylko! Mniszek
Z Kuchni Do KuchniMam dość już fety więc chciałam sprawdzić jak wyjdzie połączenie ostrej gorgonzoli i granatu z grillowanymi warzywami i nie zawiodłam się a fakt że warzywa były
Piekielna Kuchnia Patiwłasnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin(...)ulubionych, które czasem zabieram na wynos. Najchętniej wybieram pieczywo, ale jeśli zostaję gdzieś dłużej lub chcę zjeść coś innego przygotowuję sobie m. in: Bananowo-owsiane pancakes Idealne jako śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki
Kuchnia Ellie