palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo(...)przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zastosowanie : W okresie Świąt Bożonarodzeniowych używamy ich jako dodatek do kompotów, czy ciast. Będą one również świetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać
Ciastka - domowe słodkościKuchnia, to serce mojego domu. Od zawsze uwielbiałam gotować, próbować nowych potraw, dzielić się pysznymi daniami. I choć uważam, że serce to podstawowy składnik wielu dań
Słodkie okruszkiLabneh to niesamowicie delikatny serek z naturalnego jogurtu. Jest to przysmak bliskowschodni, ale coraz bardziej popularny w Polsce. Ja poznałam go dzięki Ewie z bloga Jedz
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszą poważną współpracę, która pozwoliła mi uwierzyć, że to, co robię ma sens i może być sposobem na życie. Mowa oczywiście o Netto , dla którego przygotowuję fajny cykl Śniadań Tygodnia . (Tutaj oczywiście należą się podziękowania dla Joasi, która mnie odnalazła w tej całej kulinarnej blogosferze i stwierdziła, że ten chłopak na pewno potrafi gotować). Te wydarzenia oraz wiele innych(...)masę zacznij dodawać do kremówki łyżka po łyżce, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na sam koniec możesz je zwiększyć, aby utrzymać jednolitą masę. (Uwaga: krem po przygotowaniu bardzo szybko tężeje i należy od razu nakładać go na tort!) Krem czekoladowy (ganache) Czekoladę drobno posiekaj i umieść w misce. Kremówkę zagotuj w rondlu i zalej nią czekoladę. Poczekaj, aż się
Food Squaretaką kanapkę w towarzystwie sosu beszamelowego, jednak ja dzisiaj proponuję Croque Monsieur z sałatką z francuskim dressingiem, która uzupełnia tosty, sprawiając, że całość nadaje się nie tylko na przepyszne śniadanie, ale i na błyskawiczny obiad. W kolejnej części dzisiejszego wpisu znajdziecie także moją recenzję opiekacza Breville z powłoką DuraCeramic, przy którego uzyciu przygotowuję tosty, grzanki i przeróżne ciepłe(...)przetrzeć je wilgotną ściereczką i już jest czyste. Zauważyłam też, porównując ten opiekacz do mojego starszego modelu, że nie tylko o wiele szybciej i mocniej się nagrzewa, ale także szybko stygnie. Dla mnie jest to niezwykle ważne, bo nie chciałabym, by któreś z moich dzieci się oparzyło, nim urządzenie zostanie schowane do szafy. Ostatnia, ale dla mnie także ważna cecha
Poezja Smaków - blog kulinarnywymieszać. Do tego dodać: - 1 szklankę mleka roślinnego (moim zdaniem ryżowe lepsze, niż sojowe), z rozpuszczoną w nim: - 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz - 2 łyżkami soku z cytryny. Całość szybko wymieszać, wlać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach (bo oczywiście cały proces należy zacząć od nagrzania piekarnika :)). W ten sam sposób można zrobić biszkopt brązowy(...)przypadku robienia tortu 2-blatowego, jak ja ostatnio (właśnie z powodu górki, która niespodziewanie wyrosła mi w formie), trzecia część kremu zostaje do posmarowania innego ciasta albo naleśników na śniadanie (naleśnik przesmarowany kremem i nafaszerowany owocami, dobre). Można zrobić od razu mniej kremu ale mnie nie chciało się kombinować z proporcjami. Korzyść z takiej górki wspomniałam już gdzieś wyżej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE