Śniadanie mistrza! Co tu dużo gadać. Łapać za mikser i zabierać się do roboty! Oto śniadanie mistrza :) Składniki na porcje dla 2-3 osób: 1 jabłko – duże 250g jogurtu naturalnego 1 jajko - całe szczypta soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki proszku dopieczenia 3 i ½ łyżki mąki – czubate Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę – mniej więcej 1cm wielkości. Jajko(...)Dołożyć pokrojone jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem. Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób
Grunt to przepis!Nabrałam ochoty na coś zielonego, na kolory, na lato! Zrobiłam sobie szybciutko sałatkę. Pyszną, aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek
Z Kuchni Do KuchniBułeczki idealne na śniadanie czy kolację. Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek. W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek. Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym. Składniki(...)posmarowania 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie) Wykonanie: Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski. Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki. Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem
Sto kolorów kuchniCo prawda Kopenhaga to nie Dania, ale zawsze to jakieś spojrzenie na trendy kulinarne panujące w Danii. Wyjazd do Danii w sumie do końca leżał
Szybko Tanio Smacznieekologiczna, ale segreguję śmieci i zwracam uwagę na to, co kupuję. Otóż w maślanych bułeczkach, wbrew temu, co głosi producent, że to takie naturalne i jest jedyną opcją na śniadanie, mamy konglomerat składników porównywalny do składu paliwa rakietowego. Z tą różnicą, że po bułeczkach czeka nas ewentualny lot do kibla, a nie w kosmos. Czego tam nie ma?! Wzbogaconego(...)jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła ½ szklanki brązowego cukru 2 rozmieszane jajka ¼ łyżeczki soli
ladykitchenkoniec lipca bo coś było, wracam do domu, w całym tym zamieszaniu jeszcze nawet mi się udało sprawdzić i co? To jutro, no teraz to dzisiaj, kolejna rocznica. Szybko ten czas mija, nie myślałam, że tak długo tu zostanę i tak bardzo zwiążę się z tym miejscem, z waszymi blogami i wami samymi, że tylko po zdjęciu będę mogła rozpoznać(...)przede wszystkim to wam dziękuję, bo to wy po części sprawiacie, że nadal tu jestem :) Aa, z racji tego, jakieś propozycje, zmiany? coś byście chcieli tu zobaczyć? :) Śniadanie proste, bo ochota na coś takie własnie była, o tej 12 po południu, bo dzisiaj znów z rodziną, leniwie, na spacer się wybieramy
More food, love and dreamsbardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym śniadaniu zrobią furorę. Nocne bułeczki marchewkowe z ziarnami dyni Składniki: (na 10 bułeczek) 430 g mąki pszennej 11 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki kurkumy(...)żółtko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajko gotowane bez skorupki w wodzie z dodatkiem octu. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne - dlatego bardzo ważne jest, aby nie przekroczyć podanego czasu
wyzwania kuchennedziecięce diety, unikają oni cukru w potrawach, a każdy zamieszczony przepis jest dokładnie opracowany i nie jest trudny w przygotowaniu. Książka składa się z następujących rozdziałów: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, zdrowe fast foody, słodkie, zdrowe, pitne. Na końcu książki znajdziemy notes i indeks przepisów. W książce co nie zdarza się często w książkach kucharskich znajdziemy też propozycje wspólnych(...)bardzo przypadły do gustu i które będzie mąż przygotowywał razem z dziećmi to: orzechowa wariacja, jaglanka układanka, owocowe jo jo, naleśniki jak u babci, zupa cytrynowa, zakręceni szpinakiem, kuroburger, szybkie ciasto marchewkowe z odpadów po soku, czy sok na wyciszenie :-) Autorzy w książce namawiają i odkreślają jak ważny jest udział dzieci w przygotowywaniu dań. Zachęcają i dzieci i tatusiów
kruche babeczkizdrowy „ Smoothie – koktajl z bananem, borówkami i miodem ” na jogurcie naturalnym (zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć np. mleko kokosowe). Sycąca propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. Koktajl świetny również na deser dla nas, jak i dla naszych dzieci. Koktajl jest bez dodatku białego cukru, ale jest słodki od miodu. Ilość miodu dobierzcie wg. własnych upodobań oraz(...)gęsty i można go było jeść łyżeczką. Jeśli wolicie rzadsze, dodajcie mleka zwykłego/roślinnego lub odrobinę wody. Smoothie – koktajl z bananem, borówkami i miodem to prosty i szybki zdrowy deser . Polecam! Składniki koktajlu: (2 porcje) 150 g jogurtu naturalnego 1 dojrzały* banan 80 g borówek lub jagód 0,5 – 1 łyżki miodu
Moja DelicjaNaszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można
Niezły MłynekPiekarnia Amber dziś już wiosenna i choć cały tydzień pogoda nas nie rozpieszczała weekend udowodnił że mamy wiosnę. Chleb do wypiekania Ania wybrała z bloga Dany
Moje Małe Czarowanielaktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko - ale uwaga równie szybko znikają! Dlatego musicie ich spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 132 kcal w tym: B: 3,3 g; W: 24 g; T: 1,5 g. Składniki - 1 duży banan(...)formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Ciastka sprawdzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Z powodzeniem można je zapakować na wynos. Do masy można również dodać inne bakalie czy dodatki. Smacznego
Health-Fit-Life