złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało. Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne, weekendowe śniadanie. Myślę, że dzieci byłyby zachwycone! Chałka kokosowa Składniki: (na dużą chałkę) 650 g mąki pszennej 400 ml mleka kokosowego 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki wody(...)kokosowe, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić gładkie, nieco luźne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i
Kuchcik gotujePrzepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu
Słodki KompromisSkładniki: dowolna ilość orzeszków ziemnych prażonych (można użyć zwykle i samemu podprażyć na suchej patelni) Orzeszki wrzucamy do dobrej jakości blendera. Miksujemy minutkę, robimy 2 minutki
Vroblewska-fitlifeDzień wolny w samym środku tygodnia? Jestem jak najbardziej za! Jak dla mnie mogłoby tak być co tydzień. Nie żebym była jakaś wymagająca, ale na pewno
Be Fit Be Strongżyciu zrobiłem coś serduszkowego. Co się ze mną dzieje?;) Ale do rzeczy. Kanapki! Dla mnie kanapka to podstawowa jednostka pojęcia zwanego jedzeniem. Absolutna podstawa. Coś codziennego, zwykłego, szybkiego i najczęściej nie traktowanego tak, jak by na to zasługiwało. Kiedy jednak zacząłem zastanawiać się nad tym co napiszę dzisiaj i co zrobimy w ciągu tygodnia, nie mogłem powstrzymać niekończącego się ciągu(...)trochę faktur. Połączymy je tradycyjnie lub całkiem na nowo. Znajdziemy światowe klasyki kanapkowe. Przygotujemy domowe składniki (czy Marzenka upiecze jakieś kanapkowe pieczywo? Jak myślicie?). Może damy komuś pomysł na śniadanie? Na popołudniową herbatkę? Na własny eksperyment? PS pasty ze zdjęcia tutaj
zadanie-gotowaniezrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie(...)który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi za mną jak cień
Gotowanie to kochaniemega puszyste, leciutkie jak chmurka a podane z kwaśną śmietaną i dżemem z borówki amerykańskiej smakowały wybornie. W tym tygodniu to mnie przypadło w udziale poprowadzić Wypiekanie na śniadanie. Wybrałam rumuńskie pączki - papanasi z bloga Doroty Moje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Artsy Bites. Jak podaje Wikipedia: Papanaşi - rodzaj pączków, wykonanych ze słodkiego sera, jajek, i kaszy manny(...)takiego do serników ale wtedy należy użyć więcej mąki. Twaróg sam w sobie nie jest wyczuwalny a pączki pachną skórką cytrynową i są mega puszyste. Robi się je bardzo szybko. Zapraszam zatem na pączkowe szaleństwo i na Tłusty Czwartek i u Was pojawią się te cuda. Rumuńskie pączki serowe - papanasi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚwietny deser szklankowy, który możemy przygotować w kilka minut. Nie potrzebne są nam żadne umiejętności, ani wysublimowane składniki. Wszystko możemy kupić odwiedzając pierwszy lepszy market. Z
Programista w kuchniSernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
KorniszonkiŚwietny deser szklankowy, który możemy przygotować w kilka minut. Nie potrzebne są nam żadne umiejętności, ani wysublimowane składniki. Wszystko możemy kupić odwiedzając pierwszy lepszy market. Z
Programista w kuchniPyszna, zdrowa wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic
Z Kuchni Do KuchniChoć już wieczór postanowiłam wypiec muffinki z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" Niestety nie miałam ricotty, jednak serek zastapiłam jogurtem. Ze względu na dużą zawartość wody w kogurcie nie dodałam mleka. Muffiny wypiekły się bardzo smaczne. Przepis oryginalny znajdziecie na blogu Miłlość w brzuchu mam lub tutaj na FB a mój przepis poniżej. Muffinki pomarańczowo imbirowe(...)obierz i posiekaj drobno. Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszaj w jednej misce. Jogurt, olej, jajko, sok i skórkę wymieszaj dokładnie w drugiej misce. Wlej składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połącz wszystko widelcem. Przelej masę do foremek silikonowych lub papilotek (3/4 ich wysokości). Posyp wierzch orzechami Piecz muffinki ok. 25-30 minut w 180'. Jeśli lubisz słodkie wypieki
Gotuj Sam!Kochani, chyba każdy z nas lubi naleśniki. Lubi je jeść, ale niekoniecznie lubi je robić. Przyznam się szczerze, że moim problemem od zawsze był fakt, że
Z Kuchni Do KuchniZimno, szaro, buro i wiatr chce urwać głowę... A ja w tym wszystkim tkwię w samochodzie i próbuję nauczyć się nim jeździć. Tak, czas zrobić prawo
Przepysznik - BLW i nie tylko