także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród dzieci (zapytajcie dowolną przedszkolankę(...)Trendy są np. soki z brzozy, granatu, aloesu czy noni odznaczające się szczególnymi właściwościami zdrowotnymi. Na topie są też owocowo-warzywne koktajle, które zabieganym i zapracowanym osobom mogą zastąpić śniadanie. Picie ma już za zadanie nie tylko zaspokajać pragnienie, ale także dostarczać minerałów i wartości odżywczych – bez pustych kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się
Poezja smakukuchni czasem może przynieść ciekawe efekty :) Torcik przełożyłam serkiem homogenizowanym, na wierzchu udekorowałam domowym dżemem malinowym (mój pierwszy!) oraz orzechami włoskimi. Taka propozycja z pewnością sprawdzi się jako "leniwe" śniadanie lub lunch :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem(...)minutę. Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne 30 sekund - dla pewności
Chocolate Muffin Blogktórych miało być zaproszonych 15 dzieci i tyle właśnie przyszło. Podczas imprezy każde dziecko otrzymało pyszny deser z mleczną kanapką i było nią zachwycone. Kanapki zostały zjedzone bardzo szybko, niektórzy także prosili o dokładki. Ponadto pozostałe mleczne kanapki otrzymali starsi mieszkańcy naszego domu, którzy także wyrazili pozytywną opinię o produkcie. Zwracali uwagę na pyszne i delikatne ciasto, otulające masę(...)Pyszny krem jaki jest wewnątrz biszkopta smakował każdemu, niektóre opinie jakie słyszeliśmy: - Pyszny i delikatny biszkopcik - Bardzo smaczny krem - Idealny posiłek na drugie śniadanie - Bardzo dobry deser, który można podawać każdemu, od małego do dużego Z naszej strony bardzo serdecznie możemy polecić ten produkt. Smakował całej rodzinie a dzieci były nim zachwycone. Dziękujemy TRND i MONTE
Gotuję TestujęJajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z "kawalerskim" gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia. U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni(...)grzybami. Składniki na 2 porcje: 4 duże jaja "O" 100 g kurek 1-2 łyżka masła ghee 1 cebula szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: kurki umyć. Sprytny, niezawodny sposób na szybkie pozbycie się piasku z kurek podałam tutaj. cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle. Dodać kurki, małe w całości, a większe pokrojone na mniejsze kawałki. Poddusić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis ten przeznaczam dla tych, którzy nie mają dostępu do żytniej mąki chlebowej. Polecam też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne rustykalne bagietki pszenne. Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające(...)nieregularny kształt, tym bagietki będą piękniejsze. Piotrek stwierdził, że do tych pszennych bagietek wystarczy tylko masło, nie potrzebują żadnych dodatków. Ciepłe rustykalne bagietki pszenne z zimnym masłem są idealnym śniadaniem. Radzę Wam pokusić się do przygotowania tych bagietek na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Wystarczy wstać trochę wcześniej by zaskoczyć domowników. Rustykalne bagietki pszenne Składniki na 4 bagietki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOlaboga! Cały dzień w podróży! Cały dzień na uczelni! Cały dzień w szkole. I od razu wszyscy pomstują. Marudzą. W trosce o własne żołądki. Że głód
U FiolkiDziś chciałabym pokazać Wam bardzo przydatny zamiennik sposobu przygotowywania jajka sadzonego tradycyjnie smażonego na tłuszczu. My będziemy smażyć... na wodzie! Wiem, że trochę to nielogiczne, bo
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńMoi drodzy, dziś chciałabym zaprosić Was do wspaniałego świata zdrowej słodyczy, w który wprowadza nas firma "Raw and Happy" . Raw Food, czyli surowe zdrowie! Produkty od
Słodkie okruszkiTrzeba mieć naprawdę "talent" żeby w ciągu miesiąca rozchorować się dwa razy! oczywiście mi się ten wyczyn udał;/ ubieram się ciepło, biorę witaminki, więc nie wiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTo moje ulubione kanapki z Coffee Heaven! Postanowiłam odtworzyć je na urodziny Karolinki. Świetnie sprawdziły się jako przekąski - są nie tylko pyszne, ale też... bardzo wygodne
Kulinarne Inspiracjeakcji Wypiekanie na śniadanie prowadzonej przez autorkę często odwiedzanego przez mnie bloga Moje małe czarowanie pojawiła się propozycja z bloga Wypieki Beaty - wytrawne racuchy ziemniaczane. Bardzo lubię takie wytrawne dania, więc po raz kolejny postanowiłam dołączyć do akcji. Składniki : 200 g ugotowanych i lekko przestudzonych ziemniaków 25 g świeżych drożdży (użyłam 15 g) ok. 250 g mąki (użyłam orkiszowej(...)głębokiego smażenia sos czosnkowy Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać drożdże rozmieszane w łyżce wody. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto. Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Można wycinać racuchy szklanką albo pokroić ciasto w inny sposób (wybrałam trójkąty). W głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku
Weekendy w domu i ogrodziejest moje naj naj … śniadanie. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo delikatnie. Wsypać cukier i wymieszać. Owoce umyć i osuszyć. Część truskawek przekroić na pół. Pozostałe zostawić całe. Smażenie – na patelnię położyć masło, zostawić trochę na później. Jak masło się roztopi rozłożyć część truskawek(...)potrząsnąć patelnią i lekko podważyć boki omleta. Jak już widać u góry że jest już całkiem dobrze przesmażony odwrócić omlet na drugą stronę. Położyć duży talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem. Następnie delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Pozostałe masło rozłożyć naokoło omleta, lekko podważyć boki. Smażyć następne 2 minuty. Zdjąć omlet z patelni, rozłożyć pozostałe
Kuchnia Pokoleńpowoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje, że będziemy częściej znajdować czas w kuchni, aby upichcić coś smakowitego. Tym razem udało nam się zjeść wspólnie śniadanie, którym nie były płatki zalane mlekiem Prawdziwym rarytasem okazały się nasze ulubione placuszki śniadaniowe, tym razem z mąki ryżowej i bananów polane słodkim karmelem, który został z mini serniczków(...)składniki pomieszać w misce. Banany obrać, pokroić w paseczki, dodać do masy Zrobić karmel jak w przepisie Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni, podawać z bananami polanymi karmelem P. S. Szybkie, łatwe i przyjemne
Ania i Marcin gotująstrefę może za darmo zdegustować dowolną przekąskę śniadaniową. Klienci którzy zrobili zakupy w galerii za minimum 100 zł dostają zieloną opaskę, dzieki której mągą zjeść na miejscu pełne syte śniadanie. Dla mnie takie publiczne gotowanie to była zupełna nowość, zwłaszcza, że oprócz gotowania na żywo trzeba było jeszcze na bieżąco mówić do mikrofonu. Była więc kompletna improwizacja, czyli coś(...)nawet agresywnych odwiedzających, zwłaszcza jeden pan, który w okolicy jest już dobrze znany z tego, że lubi namieszać swoim orydynarnym zachowaniem. Takie "kwiatki" niestety zdarzają się wszędzie ale szybko sobie z nim poradziłyśmy. W sumie podczas tych dwóch weekendów spod moich rąk wyszło kilkaset porcji śniadaniowych przekąsek, co w warunkach polowych i w niesamowitym upale było niemalże wyczynem. Odwiedzający strefę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamalinami, lecz jeżyny przeżywają chyba swoją pełnię! Jeżeli lubicie się zdrowo odżywiać, jesteście za dużą ilością błonnika w diecie to ta tarta jest dla Was! Nie jest przesadnie słodka, szybko zapycha i jest bardzo sycąca, czego chcieć więcej? Owoce leśne już są, więc chyba więcej nie trzeba! (wiem, że granat nie należy do owoców leśnych) :) Składniki na spód: - 300g jogurtu(...)pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości
Be Fit Be Strong