szybkie dania - 5000 przepisów (strona:98/334)

Leniwe 134

kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut.Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem. Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.Wskazówki:Ilość składników dla 2-3 osób.Kiedy zrobimy większą ilość leniwych możemy je zamrozić. Musimy jednak pamiętać, by zamrażać

upichcic
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 192

Dziś prezentuję danie, które robię zazwyczaj wtedy, kiedy chcę zjeść coś na szybko. Dla mnie makaron to podstawa w kuchni, zawsze mam kilka rodzai i łączę je po prostu z tym, co znajduje się w lodówce.                Absolutnym moim odkryciem są makarony BARTOLINI , niezwykle wyraziste, a przede wszystkim zdrowe (bez zbędnych dodatków(...)obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu"... i to wszystko. Można nakładać na talerze. Dla mnie najlepiej smakuje na  następny  dzień, dlatego chętnie takiego rodzaju dania zabieram do pracy. Smacznego

Życie na widelcu
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 162

Dzień dobry wszystkim odwiedzającym :) Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy we wczorajszym wpisie, nieco trudniejsze danie, ale bez przesady :) Raczej określilibyśmy je w kategorii "zarezerwuj sobie trochę więcej czasu". Trudność na poziomie średnio trudne. Choć po pierwszym razie zapewne obniżycie stopień trudności ;) Teraz do rzeczy :) Lubicie gołąbki ? Zapewne część z Was lubi, bo w większości domów są robione od zawsze. My chcieliśmy(...)miejscu był cieniutki. Teraz zaczynamy od największych liści i wkładamy po jednym do wrzącej wody na 1-2 minuty, aby liść zmiękł. Zobaczycie jak szybko się blanszuje i mięknie. W sumie najlepiej robić to danie we dwoje tak jak my to robimy, bo jedna osoba blanszuje liście, a druga napełnia je farszem. To taka propozycja do rodzinnej integracji

vegetanie
Sałatka z pora, kukurydzy i jajek+ film 296

Sałatki to mój najsmaczniejszy i ulubiony temat, tym razem proponuję bardzo szybką i prostą w przygotowaniu a przy tym przepyszną sałatkę z pora, kukurydzy i jajek

Smakowite Dania
Danie jednogarnkowe z makaronem 196

Szybki, prosty, i smaczny pomysł na obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego

Aga w kuchni
Babka wielkanocna z kokosem + film 177

Pyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w  wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna  znaleźć się na świątecznym

Smakowite Dania
Zupa ze świeżych ogórków + film 164

Zupa z zielonych świeżych ogórków jest naprawdę smaczną , delikatną i bardzo szybką w wykonaniu potrawą, którą możemy podać z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami. Może

Smakowite Dania
Frittata z jarmużem 128

warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata gotowa. Szybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała cebula

noteskulinarnyfiga
Marchewka to zdrowie! 179

Ostatnio dni mijają zdecydowanie za szybko. Ani się obejrzę, a już mija tydzień, miesiąc, rok! Nic więc dziwnego, że aby choć trochę spowolnić skutki upływu czasu, staramy się lepiej odżywiać i dbać o swoje ciało. W tym pomoże nam...marchewka. To niepozorne warzywko zawiera w sobie odżywcze cukry-węglowodany, białko, liczne karoteny, witaminy B1,B2,B6,E,H,K oraz(...)marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał!Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych   kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowie o pysznym

Gotowanie to kochanie
Smaki Islandii - Hákarl 142

James`a May do spróbowania trzech dziwnych dań: whisky z wężem, penis byka i hákarl. Gordon Ramsay po spróbowaniu serka z rekina szybko go wypluł. Poniżej film pochodzący z YouTube pokazujący jak powstaje hákarl. I jeszcze jeden film z YouTube. Tutaj Gordon Ramsay i James`a May degustują różne dziwne dania. Podpowiem, że hákarl podano jako ostatni

Mama Gotuje
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 222

Uwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad patelnią. Skład? Samo zdrowie. Owsiane płatki, banan, jajka i jogurt. To lekkie i puszyste placuszki. Bardzo sycące. Zdrowe, szybkie i pyszne! Zapisz Zrobienie tych pancakes to chyba najprostsza rzecz na świecie – wystarczy odważyć(...)białka – bez dodawania żadnych białkowych suplementów. Możecie obniżyć kaloryczność i zwiększyć ilość białka przez dodanie smakowej odżywki białkowej i użycie jogurtu greckiego o wartości 0% tłuszczu. Bezsprzecznie jako danie na śniadanie te placki są nie do pobicia! SKŁADNIKI 140g jogurtu greckiego 1 duży banan 80g płatków owsianych 2 jajka L (lub 3 jajka M) 60ml dowolnego mleka 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 351

Dziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie łososia wędzonego 2 jajka 250 g śmietany 4 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz Przygotowanie: Koperek myjemy i drobno(...)sklejamy zamykając babeczkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 25-30 min – do zrumienienia. Na pewno bedą pyszne! Wariacje: Możecie zamiast wędzonego łososia w płatach dać surowego. Wszystko robicie tak samo. Łososia kroicie w kostkę ok 2 cm i po jednej kostce wkładacie do foremki. Warto go pokropić cytryną potem pieprz i reszta tak samo

Kulinarna Patilogia
FODMAP leczo 495

seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą.  Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera

pyszne zdrowości
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 136

wolne mają...Dlatego kiedy dostałam list, nie bardzo wierzyłam, że wynik będzie pozytywny. Na szczęście jednak się udało - szkoła skończona, papier jest. Można działać dalej. Bo nauka w Danii tak mi się spodobała, że w styczniu zaczynam kolejną szkołę... Ale o tym innym razem.Po odniesionym sukcesie przygotowałam dla nauczyciela i szkolnych kolegów mały poczęstunek. Były babeczki, o których opowiem(...)zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremowe risotto z fasolką szparagową 201

Dzisiaj propozycja na pyszny, szybki obiad. Delikatnie podsmażona cebulka, do tego aromatyczny ryż i fasolka szparagowa w dwóch kolorach tworzą niezwykle atrakcyjną dla oka (a zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu(...)odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to danie jest gotowe. W przypadku gdy ryż jest jeszcze twardy to sprawdzamy ilość bulionu**, dolewamy w razie konieczności i jeszcze na chwilkę przykrywamy. Gotujemy, aż ryż zmięknie. Smacznego. *Potrawa zazwyczaj

Kolizje Smaków