Przedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła
karmelowyDo przygotowania tego dania zainspirowała mnie książka "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo. Mam ją w domu od dawna, ale jakoś
Kulinarne InspiracjeUwielbiam przyrządzać surówki. Zmieniają ona całe danie, a do tego wprowadzają ten piękny, kolorowy, a co najważniejsze zdrowy akcent do każdego obiadu. Dziś zapraszam Was na moją szybką i zdrową surówkę z kiełkami rzodkiewki i olejem ostropestowym od SemCo . Spróbujcie, zapraszam. Taka surówka, to samo zdrowie. Składniki: 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków
Słodkie okruszkiSylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser
Smaki EwyPapryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej - z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do
Szybko Tanio SmacznieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Szybka, smaczna potrawa i soczyste kawałki kurczaka. Doskonale nadaje się na codzienny lub świąteczny obiad. Udka bez skóry i kości …
My Blueberry CornerDoskonała na imprezę , sycąca sałatka z pierożkami tortellini . Jak zwykle prosta i szybka w przygotowaniu, mile połechce podniebienia wszystkich smakoszy sałatek do których i ja się
Smakowite DaniaZiemniaczki naprawdę przepyszne, do tego szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu. Najbardziej mi smakują posypane zieloną cebulką i podane z maślanką. Ale pasują również doskonale do
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiejsze danie przygotowuję od ponad 20 lat, jednak ostatnio zapomniałam o nim. Przypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak.składniki:250 g makaronu, użyłam
Monia miesza i gotujeCzasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w kilkanaście minutSkładniki
Z Majeczką w kuchniprzeziębienia, czy po prostu o złe samopoczucie. Dlatego warto do naszej diety wprowadzić owoce i warzywa. Można z nich wyczarować wiele wspaniałych dań, obfitujących w spore ilości witamin. Dziś coś prostego, czyli owocowy koktajl śniadaniowy. Szybko, zdrowo, smacznie, a do tego niskokalorycznie. Składniki: 1 średni banan 2 mandarynki 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: Wyciskamy
Słodkie okruszkimleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które w czasie początkowego smażenia na dużym ogniu należy dość szybko dodawać na patelnię i nie ma czasu na ich przygotowanie już w czasie smażenia. Cebulę posiekałem w cienkie piórka, czosnek(...)dość grube plasterki - około 0,5 cm. Sok z górnej i dolnej części limonki dodałem do miseczki, natomiast pozostałe plasterki odłożyłem na bok, aby użyć ich do dekoracji gotowego dania. Woka ustawiłem na największym palniku i maksymalnie odkręciłem gaz. Dodałem do woka około 2 łyżek oliwy i poczekałem, aż się dość mocno rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię dodałem
Wyprawy kulinarnepotrawka to efekt "sprzątania" zamrażarki :) a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ
Kolorowy Przepisownikzawsze bardzo prosta pod każdym z tych względów. Dlatego doskonale nadaje się dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie. Zarówno z własnych doświadczeń jak i napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał(...)zabraknąć nie może nigdy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku 2015-01-10 22:13:15 Popularna i nieskomplikowana potrawa kuchni francuskiej. Ze względu na prostotę wykonania nadaje się na szybki obiad choćby i dla całej rodziny. Jednocześnie bardzo wyrazista w smaku i aromatyczna, a przez to na pewno nie banalna. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 mały kurczak
Kulinarna Pokusabardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika(...)cebulą i chili w ziołowej zalewie, na bazie oleju słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską
Qlinarnie i QlinarnieSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić(...)całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Nie gotujemy i nie podgrzewamy już bardziej żelatyny, bo to niszczy jej żelująco-usztywniające właściwości. Jeśli dacie jej napęcznieć i trochę się rozrzedzić, zalana wrzątkiem i porządnie wymieszana rozpuści się bardzo dokładnie i szybko. Ser dokładnie mieszamy w głębokiej misce z aromatami (lub aromatem i utłuczonym kardamonem) i cukrem pudrem. Do ostudzonej rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę
Karo in the Kitchensycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona
Ostra na Słodko