końca nadaje się, aby ją zakwalifikować do kategorii „ przepis na szybki obiad ”, to jednak z pewnością nie musimy przeznaczać na nią ani wielkiego wysiłku, ani połowy popołudnia lub wieczoru. Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne
Kulinarna Pokusatygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.Przepis na szybki chleb – składniki:100 g mąki żytniej razowej300
UgotujmyTo.plNAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO(...)łyżką mleka do posmarowania Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać krótko i dynamicznie nożem lub malakserem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do większego garnka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, cukier, goździki i sok z cytryny. Pogotować chwilę
Calzonella.comnajmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość. Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto(...)gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się obejrzałam, już 1/3 nie było. Z podanych składników powinno wyjść Wam około 20 ślimaczków. Od razu uczciwie proponuję – zróbcie z dwóch porcji ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie chłodzonego
Karo in the Kitchenpierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza(...)serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna każdego dnia. Jeśli lubicie smaczne domowe obiady warto tam wpaść. Taaa daaam! zdobyliśmy najwyższą górę Karkonoszy!!! Na Śnieżkę postanowiliśmy wejść od strony Czech. Dzieciom musieliśmy zapewnić wędrowanie
Dzieje kuchennej Wiewióryboków co jakiś czas i rozkładajcie cukier równo w naczyniu. Gdy się stopi, dajcie mu jakieś 2-3 minuty na ściemnienie – zrobi się smakowicie rudo-kasztanowy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z już skarmelizowanym (zbrązowiałym) cukrem i wrzucamy od razu całe masło. Uwaga! Mieszamy jednocześnie szybko i ostrożnie, bo karmel po wrzuceniu zimnego masła w szoku temperaturowym zacznie mocno buzować(...)mniej będzie buzowała w garnku. Gotujemy razem, stale mieszając, 1-2 minuty. Dosypujemy sól, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. I już. Gotowe. Ale jeszcze nie oblizujcie łyżki, to cholernie gorące. Dajcie mu naturalnie ostygnąć. Gdy osiągnie temperaturę koło 40-50⁰C można go już przelać do butelki lub słoika. Gotowy przechowujcie w lodówce, wytrzyma i 3 tygodnie. Ten karmel jest
Karo in the KitchenUwielbiam zapach świeżych ziół. W szczególności mięta... Ten aromat zawsze wywołuje we mnie pozytywne emocje. Kojarzy mi się z domem i ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie
Słodkie okruszkiCzasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego, bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna(...)czarnuszką kładę fetę i zwijam w rulonik, przecinam na pół i podaję z pełnym smaku sosem- Danie jest przepyszne i pełne aromatów, to jest moja propozycja smaków, ale do farszu możemy wykorzystać to co aktualnie mamy w lodówceUwielbiam kolorowe aromatyczne dania, może to być też propozycją na zbliżające się "walentynki" lub inne okazję.Smacznego
Basia w kuchnipozwalamy im puścić wody, muszą się lekko skarmelizować i zrobić złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu i w wyższej temperaturze, stale zawartość patelni mieszając żeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu(...)masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki
Karo in the KitchenJuż niedługo zawita do nas wiosna. Mam taką nadzieję :). Ja dzisiaj próbuję ją przywołać wiosenną sałatką. Taką szybką, ale kolorową i smaczną. Można ją podać do obiadu, kanapek lub samodzielną przekąskę. Tylko cztery składniki i mamy lekkie wiosenne danie na talerzu. Też tak tęsknicie za wiosną ? Ja mam dość już tych szarych dni. Pragnę słoneczka, kolorów, radości. Czekam
O kuchni z uczuciemżółtka ½ łyżeczki soli 1 łyżkę cukru pudru 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżkę rumu lub spirytusu (rum da fajny smak) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy to wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę
ladykitchenPyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz
Smakowite Daniaprojektów, nad którymi ostatnio pracuję. W takiej chwili zamarzył mi się pyszny posiłek, rozgrzewający, pikantny... No i jednak szybki, bo większość, to jeszcze nie wszystko, a terminy gonią i na horyzoncie zarysowują się już nowe plany. Jednak wróćmy do dania. Miało być pysznie i rozgrzewająco. Najlepiej jeszcze kolorowo, bo listopad taki szary. W listopadzie najbardziej kojące dla mnie
Pełny talerzPyszna zupa na chłodne dni z czekoladowymi kokardkami. Wygląda ślicznie i jest szybka w przygotowaniu, a do tego jest swoistą bombą witaminową. Jest doskonała dla większych
KreatywnePinybardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :) Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem :) Zapach: Naturalny, prawdziwy, zachęcający do jedzenia :) Podsumowanie: Szybki w przygotowaniu sycący posiłek. Duża porcja białka i węglowodanów
Zdrowie na języku :PJeśli to konieczne, rozdrobnić liście. Tuż przed podaniem polać octem i olejem (w proporcjach 1:3). Łatwe i szybkie :) A jakie aromatyczne! Mój kilkuletni Bratanek poprosił o dokładkę :) Wie Chłopak, co dobre i zdrowe ;) Sałaty można przygotować przed innymi daniami. Potem już tylko polanie płynami i wymieszanie. A to można zrobić na stole, zwłaszcza że po sałatę goście sięgać
Weekendy w domu i ogrodziesię wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków sera żółtego pieprz, sól kardamon
Czerwona PorzeczkaUlubione danie dla naszych dzieci czyli makaron z serem i truskawkami to moja propozycja dzisiejszego dnia. Przygotowuje się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy. składniki na 2 porcje 250 g makaronu świderki 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego ( po 200 g) torebka cukru waniliowego 30 g 1/2 szklanki śmietany 18% 40 dag truskawek przepis Makaron gotujemy według przepisu
Smakowite Daniaboczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina mielonej
W kuchennym oknie EwyZapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska
Gosia gotujestoisko z warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie ! Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże
vegetanieCreste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł
Passions hobbies lifeczas, ponieważ masa szybko stygnie. Na dno blaszki układamy herbatniki pokropione amaretto i na to wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym
Lawendowe NieboRacuchy … placuszki … pancakes – jak zwał tak zwał – mogłabym zajadać codziennie!Niezastąpione na szybki obiad , ale i leniwe śniadanie!Dziś mam dla Was
Ostra na Słodkosamymi świętami człowiek żyje... dlatego postanowiłam zrobić dzisiaj przerwę i wrócić do codziennych dań. A że udało mi się ostatnio kupić w bardzo dobrej cenie całkiem przyzwoite świeże małże to postanowiłam zrobić z nimi szybki obiad, na który zapraszam. Małże w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwcześniej. Wizyta Doroty była absorbująca (absolutnie nie narzekam), miałyśmy wiele do obgadania, poza tym chciałam jej pokazać kawałek Danii. C. stanął na wysokości zadania i oprowadzał ją po muzeach, kiedy byłam w pracy. Te kilka dni minęło bardzo, bardzo szybko. Dziękuję Ci Kochanie za wizytę i mam nadzieję, że niedługo zobaczymy się znowu.Ciasto dyniowo-kawoweSkładniki:(na keksówkę 7x25
Pożeraczka, czyli raz adobrze