szybkie dania - 5000 przepisów (strona:134/334)

Kaczka po tajsku z czerwonym curry 169

końca nadaje się, aby ją zakwalifikować do kategorii „ przepis na szybki obiad ”, to jednak z pewnością nie musimy przeznaczać na nią ani wielkiego wysiłku, ani połowy popołudnia lub wieczoru. Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne

Kulinarna Pokusa
Przepis na szybki chleb 163

tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.Przepis na szybki chleb – składniki:100 g mąki żytniej razowej300

UgotujmyTo.pl
TARTA Z JABŁKAMI 245

NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO(...)łyżką mleka do posmarowania Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać krótko i dynamicznie nożem lub malakserem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do większego garnka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, cukier, goździki i sok z cytryny. Pogotować chwilę

Calzonella.com
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 182

najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość.   Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto(...)gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się obejrzałam, już 1/3 nie było. Z podanych składników powinno wyjść Wam około 20 ślimaczków. Od razu uczciwie proponuję – zróbcie z dwóch porcji ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie chłodzonego

Karo in the Kitchen
Smakowite wakacje 206

pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem  Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza(...)serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot z jabłek na stałe w karcie. Menu niezbyt obszerne ale karta dań polecanych inna każdego dnia. Jeśli lubicie smaczne domowe obiady warto tam wpaść. Taaa daaam! zdobyliśmy najwyższą górę Karkonoszy!!! Na Śnieżkę postanowiliśmy wejść od strony Czech. Dzieciom musieliśmy zapewnić wędrowanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Solony karmel- lekcja dla opornych 246

boków co jakiś czas i rozkładajcie cukier równo w naczyniu. Gdy się stopi, dajcie mu jakieś 2-3 minuty na ściemnienie – zrobi się smakowicie rudo-kasztanowy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z już skarmelizowanym (zbrązowiałym) cukrem i wrzucamy od razu całe masło.   Uwaga! Mieszamy jednocześnie szybko i ostrożnie, bo karmel po wrzuceniu zimnego masła w szoku temperaturowym zacznie mocno buzować(...)mniej będzie buzowała w garnku. Gotujemy razem, stale mieszając, 1-2 minuty. Dosypujemy sól, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. I już. Gotowe. Ale jeszcze nie oblizujcie łyżki, to cholernie gorące. Dajcie mu naturalnie ostygnąć. Gdy osiągnie temperaturę koło 40-50⁰C można go już przelać do butelki lub słoika. Gotowy przechowujcie w lodówce, wytrzyma i 3 tygodnie.   Ten karmel jest

Karo in the Kitchen
Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 198

Uwielbiam zapach świeżych ziół. W szczególności mięta... Ten aromat zawsze wywołuje we mnie pozytywne emocje. Kojarzy mi się z domem i ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie

Słodkie okruszki
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 188

Czasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna(...)czarnuszką kładę fetę  i zwijam w rulonik, przecinam na pół i podaję z pełnym smaku sosem- Danie jest przepyszne i pełne aromatów, to jest moja propozycja smaków, ale do farszu możemy wykorzystać to co aktualnie mamy w lodówceUwielbiam kolorowe aromatyczne dania, może to być też propozycją na zbliżające się "walentynki" lub inne okazję.Smacznego

Basia w kuchni
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 154

pozwalamy im puścić wody, muszą się lekko skarmelizować i zrobić złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu i w wyższej temperaturze, stale zawartość patelni mieszając żeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu(...)masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki

Karo in the Kitchen
Wiosenna sałatka 144

Już niedługo zawita do nas wiosna. Mam taką nadzieję :). Ja dzisiaj próbuję ją przywołać wiosenną sałatką. Taką szybką, ale kolorową i smaczną. Można ją podać do obiadu, kanapek lub samodzielną przekąskę. Tylko cztery składniki i mamy lekkie wiosenne danie na talerzu. Też tak tęsknicie za wiosną ? Ja mam dość już tych szarych dni. Pragnę słoneczka, kolorów, radości. Czekam

O kuchni z uczuciem
Najlepsze Faworki 119

żółtka ½ łyżeczki soli 1 łyżkę cukru pudru 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżkę rumu lub spirytusu (rum da fajny smak) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcieramy to wszystko bardzo dokładnie i szybko, żeby zbytnio nie ogrzać masła. W osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę

ladykitchen
Pasta z mielonki, jajek i żółtego sera + film 323

Pyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz

Smakowite Dania
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 159

projektów, nad którymi ostatnio pracuję. W takiej chwili zamarzył mi się pyszny posiłek, rozgrzewający, pikantny... No i jednak szybki, bo większość, to jeszcze nie wszystko, a terminy gonią i na horyzoncie zarysowują się już nowe plany. Jednak wróćmy do dania. Miało być pysznie i rozgrzewająco. Najlepiej jeszcze kolorowo, bo listopad taki szary. W listopadzie najbardziej kojące dla mnie

Pełny talerz
Zupa truskawkowa z Farfallami czekoladowymi 127

Pyszna zupa na chłodne dni z czekoladowymi kokardkami. Wygląda ślicznie i jest szybka w przygotowaniu, a do tego jest swoistą bombą witaminową. Jest doskonała dla większych

KreatywnePiny