szybki i prosty jabłecznik, a przy tym bardzo smaczny. Składniki: 25 dag margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. słoik gotowej masy jabłkowej. Sposób przygotowania: Margarynę z cukrem i mlekiem podgrzać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkami i przestudzoną masą. 3/4 ciasta wylać
Pani domowaszybko. Składniki: 2 jajka 1 -1,5 kg jabłek 0,5 kostki dobrej margaryny / masła 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 0,5 kg mąki Polewa: cukier puder + letnia woda cynamon Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z suchym budyniem w proszku. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy
W Moim Magicznym Domutakich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania! Tak było i tym razem! Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho! Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące! Składniki : - duże cebule – 4 szt – mąka – 30 dag – jajka – 2 szt – sól – 1 łyżeczka(...)Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron. Odstawiamy ” do przegryzienia ” na ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę moczymy w cieście. Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Zajadamy z ulubionymi sosami np. śmietanowym Sos śmietanowy : Na patelni
Ostra na Słodkomąkę, i wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę. Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki nalepiej cale szybko ułzoyć na wierchu,nie żałować sobie, im więcej tym lepiej i ..ciasto będzie wyższe. Po wierzchu posypac kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 35/45 minut, to zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzać
Z Kuchni Do KuchniLekkie ciasto na bazie jogurtu z dodatkiem odżywki białkowej. Proste i szybkie w wykonaniu, niebanalne w smaku. 400 g kremowego jogurtu naturalnego 1 jajko 30 g ekspandowanej kaszy jaglanej (lub innego ziarna ekspandowanego) 1 miarka (30 g) odżywki białkowej 150 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g erytrolu (lub innego słodziwa) 2 łodygi rabarbaru* Jogurt mieszamy(...)składniki łączymy ze sobą i mieszamy z masą jogurtową. Masę przelewamy do formy, na wierzch wykładamy obrane łodygi rabarbaru. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Porcja ciasta (1/8) ma ok. 130 kcal, B: 9 g, T: 3 g, W: 21 g Rabarbar, choć warzywo, to jednak owocowe :) pełne kwasu foliowego, wapnia i witaminy C, ale także szczawianów
KucharzycaPrzestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami
https:KKuchniaMniamdawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły. Zawsze mam wrażenie, że robię za mało. Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem. Ciasto (na około 24 szt babeczek
O kuchni z uczuciemMargarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni. BISZKOPT Z 4 JAJEK: 4 jaja szczypta soli 1/2 łyżeczki octu(...)czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę. UWAGI: Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki. Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei
Blondynka GotujeChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy wstawić je na kilka minut do piekarnika i będą idealne Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 7g suchych drożdży 320ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 2 płaskie(...)JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chlebki do żurku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWitam w Nowym Roku :) Dziś Święto Trzech Króli i zarazem pierwszy długi weekend tego roku. Zapraszam na bardzo szybki i prosty w wykonaniu makowiec z jabłkami, zwany też makowcem japońskim. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródszybko znika :) Piernik można „wykończyć” na kilka sposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto
Kucharzycapieczenia, sodą oraz cukrem. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać olej, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać szybko i niedokładnie ( mogą pozostać grudki ), dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki ( lub do foremek silikonowych ) do około 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Opowieści z piekarnikaznika w mgnieniu oka, pysznie smakuje po lekkim zrumienienu w tosterze. Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich
Mia Cucina SofietaCIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki i kakao wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluske", którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie
Candy Pandaswykonania: Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i margarynę w stanie twardym . Posiekać nożem , przysypując mąką. Dodać żółtka utarte z 1 szklanką cukru i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Ciasto po wyrobieniu umieścić w zamrażarce co najmniej na godzinę w celu ochłodzenia. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą cześć wałkować na posypanej mąką stolnicy
Przepisy kulinarne babci Antoniny