najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować(...)polej sernik. Uwagi: Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest
Słodki BlogInaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów z masłem orzechowym, a do tego jeszcze mnóstwo mojego kolejnego składnika, czyli kokos! Ciasto wyszło MEGA SMACZNE i żeby nie jego kaloryczność w większym kawałku, zjadłabym całe naraz(...)sama! Każdy mój degustator był zachwycony smakiem i nawet nie świadomy, że jest ono zrobione z kaszy :) Deser robi się bardzo szybko i jest z łatwo dostępnych produktów, dlatego ten przepis jest zdecydowaniem jednym z moich ulubionych! Ciasto jest bardzo sycące i jednym kawałkiem spokojnie zaspokoicie chęć na słodkie ;) Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 240 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzudogi to w cieście francuskim to doskonała przekąska na kolację lub imprezy. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Takie hot dogi uwielbiane są zarówno przez tych małych jak i przez dużych łasuchów ;)Swoją wersję wzbogaciłam w plasterki żółtego sera. Polecam wszystkim, to świetna opcja, gdy mamy mało czasu na przygotowanie kolacji. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 8 parówek * 4 duże plastry
Zrób to smaczniesito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)najwyższych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy powoli do ubitej masy kawowej. Tak przygotowaną masę wykładamy równomiernie na krem budyniowy. Masa dość szybko tężeje, dlatego nie należy zwlekać z jej wyłożeniem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao. By Małgorzata Hert Adapted from Przepisy Alicji Adapted from
Wędrówki po kuchniTrochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowobardzo delikatna, nie będzie sucha, a do tego pozostanie świeża przez dłuższy czas. Chałkę możesz przygotować z całej dużej porcji ciasta i upiec ją na dużej blaszce lub zrobić ciasto z połowy składników aby chałka była mała i szybko zniknęła. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki(...)temperaturze pokojowej. Przygotowanie: DROŻDŻE ŚWIEŻE: do mleka dodaj pokruszone świeże drożdże i cukier, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli używasz DROŻDŻY SUCHYCH dodaj je do ciasta tak jak mówi punkt 2. Do misy miksera wsyp mąkę, mleko lub mieszankę mleka i drożdży, jajko i żółtka (białko zostaw, przyda się do nasmarowania chałki). Do miksera załóż końcówkę
nietylkopasta.plarachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu produkty oferuje SklepAgnex.pl , pełen zdrowej żywności, idealnej do każdej kuchni, diety i upodobań. Spośród wszystkich rodzajów kremów do ciast i na kanapki, masło orzechowe wbrew pozorom wyróżnia się bogatym i przyjaznym składem. Znajduje się w nim spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin, szczególnie E oraz z grupy(...)jedyna opcja spożywania masła orzechowego. Stanowi ono fenomenalny dodatek do owsianki, a także nietypowy i pyszny farsz do naleśników lub gofrów. Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję poniżej. Ciasto z masłem orzechowym Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy: 200 g mąki, 200 g cukru, 2 jajka
Cynamonowe szczęściechce nam się coś słodkiego do kawy ale czasu i chęci brak. Najlepiej gdyby ktoś je za nas upiekł :) Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto tak delikatne że rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków. Jest proste i nie może się nie udać. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki(...)Pamiętajcie jednak żeby tej śmietany nie przebić bo zrobi Wam się masło. Biszkopt przecinamy na pół, spodnią część wkładamy do blaszki, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy resztą masy. Ja na wierzch ciasta starłam dwa wafelki Grześki ale Wy możecie posypać je czym wolicie, wiórkami, płatkami migdałowymi czy czekoladą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin
Sama słodycz i szczypta chiliRewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki. SKŁADNIKI 500ml mleka 2 łyżki masła 3 żółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy(...)łyżki cukru 180g jogurtu naturalnego WYKONANIE Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto
Mała w garnku mieszapropozycja na sytuację kryzysową, kiedy jajek w domu brak, a ciasta się chce Ciasto bez jajek ze śliwkami ma krótki skład, jest łatwe, szybkie i szybko znika Składniki: 500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśnej śmietany 200 g masła 20 śliwek (mogą być mrożone) 2 łyżki cynamonu(...)Dodatkowo: Cukier puder lub rozpuszczona czekolada 500 g mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, kwaśną śmietanę i masło umieszczam w misce i zagniatam z tych składników ciasto o konsystencji mokrego piasku. Dwie pełne garście ciasta odkładam do miseczki, a resztę ciasta zagniatam w kulkę. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki (30×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki kroję
Słodki sentymentŚwięta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo . Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały(...)brzoskwiń i marakui + cukier puder Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne masło oraz jajko. Wszystko szybko zagniatam. Owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuję formułując kształt jajka. Z resztek ciasta robię cienki wałeczek, którym otaczam całe jajo oraz robię wzory wewnątrz. Przyklejam je smarując ciasto wodą. Całość ciasta dziurkuję
Kuchnia co dniadużych ładnych papierówek Wykonanie: Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier waniliowy dodać jajka, śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę(...)drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wlać do gotującego mleka.Gotować często mieszając tak długo aż budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki, następnie wyłożyć letni budyń a na budyń jabłka.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłek.Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chilidelikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto
słodki brateksię za ciekawymi przepisami na pączki i faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 6 żółtek 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła 1 łyżka
Blog z Apetytemresztkowego gotowania , gdzie z kilku, zapodzianych w przepaściach szafek, głębinach lodówki czy czeluściach zamrażarki, składników, wychodzi mi szybkie, ale nadal całkiem zjadliwe danie. A że zgodnie z hasłem akcji, Błyskawiczny Piątek dziś mamy, prezentuję błyskawiczną w przygotowaniu tartę z gotowego ciasta kruchego , kilku rodzajów mrożonych warzyw, pod kołderką z mozzarelli. Nie napracowałam się tu zbytnio. W momencie gdy ciasto(...)blanszowałam na patelni szpinak i miksowałam białka ze śmietaną na farsz. Potem tylko połączyć to szybko w całość, podpiec w piekarniku i błyskawiczny obiad gotowy ! Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 2 7 cm: TARTA: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego [350g] - u mnie firmy Henglein 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej [około 220g] - ja akurat miałam
Grunt to przepis!