trochę mdłe i mało wyraziste. Drogą eksperymentów upiekłam ciasto bananowe z lekką nutą cytryny i z chrupiącymi migdałami. Przewodnią nutą są jednak banany. Ciasto wilgotne, słodkie i szybkie do przygotowania. Polecam Wam ten przepis. Może i komuś z Was przypadnie do gustu. Pan mąż zajadał się tak po cichu że zostawił tylko okruszki. Przepis(...)połączenia i dodać podprażone migdały. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (ja wysypałam wiórkami kokosowymi). Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Powodzenia. * Banany powinny by mocno dojrzałe, ciemne, czarne nawet
Piekarz-Kucharz-Garkotłukostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościskładników w parzonym cieście, które podczas pieczenia przybiera ciekawy kształt. Przełożone kremem po schłodzeniu zachowuje kształt i dobrze się kroi. Karpatka obecnie jest nieco zapomnianym ciastem, chociaż zupełnie niesłusznie. Podana na deser bardzo szybko znika z talerza, co świadczy, że jest pyszna. Dawniej częściej sama ją robiłam i wiem od znajomych, że oni również. Może teraz jest zbyt wiele możliwości
Kuchcik gotujeNadszedł w końcu czas na śliwki. Zapraszam na półkruche ciasto z tymi smakowitymi owocami, przykrytymi bardzo chrupiącą kruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru 6 łyżki oleju 3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek Kruszonka(...)ziaren kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, garść musli kruszonka: 50 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąk Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Składniki kruszonki zagnieść i również odstawić do lodówki. Następnie średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Wypestkowane
Czerwień i błękitwyjątkowym smaku, puchate, a jednocześnie wilgotne, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi i chrupiącymi chipsami bananowymi to interesujący wypiek, który warto przygotować w naszych domach. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków) 3 duże dojrzałe banany(...)łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy przygotowane ciasto. Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasto może opaść). Moje
Słodka StronaDzisiaj zapraszam na ciasto wszystkich miłośników owoców południowych. Jeśli tak jak ja uwielbiacie banany, to ciasto jest dla Was. Podczas pieczenia unosi się wspaniały, niepowtarzalny zapach. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie... I znika bardzo szybko. Przyznam się, że od razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki ;) Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używam mąki pszennej, a kukurydzianą. Dzięki temu
Słodkie okruszkiczas "przegryźć". Do przygotowania piernika użyłam mąki pszennej Luksusowej od Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia . Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 50 minut. Upieczony piernik wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto przekroić na 3 blaty. pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem, znowu posmarować powidłami i przykryć ostatnim blatem. Czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Dodać olej. Miskę
kolorowotorcikowotruskawek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać posiekane nożem na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem wgłębienia w formie do muffinek lub foremki do tartaletek. Włożyć ponownie do lodówki
Passions hobbies lifeSzybki sernik oreo bez pieczenia to jedno z najlepszych, kulinarnych odkryć. Ma same zalety (no dobrze, jedną wadę, ale o niej powiem na końcu:)). Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut aktywnej pracy, której efektem jest bardzo ładne i smaczne ciasto. Dodatkowo to przepis, który zawsze się udaje: nie ma tutaj obawy, że ciasto opadnie, nie dopiecze się, spali lub jeszcze(...)najlepiej na całą noc. Rano przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, gdy składniki się rozpuszczą dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Przechowuj je w lodówce. Smacznego Artykuł Szybki sernik oreo bez pieczenia pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao(...)Smacznego! Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj , a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu . Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaCiasto jest nieskomplikowane i szybkie. Świetnie pasuje do gorzkiej kawy. Jest wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło nam to jednak zjeść całe Składniki: Na biszkopt: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki(...)połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę)i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem
Pyry na GazNależy się trzymać zasady - 1 s suchych drożdży to 2 g świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo(...)jest konieczny, ale dzięki niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami. Do gotowego zaczynu wrzucamy resztę składników zostawiając pół łyżki czarnuszki i mieszamy na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i rozciągliwe. Wyrabianie nie jest konieczne, ze względu na czas jego leżakowania. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą, w której robimy dziurki. Dzięki temu
Kuchnia od dwojgamuszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy
My Culinary Artskomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych. Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1. Dokładnie wyrobione ciasto jest plastyczne i szybko rośnie, a uformowane bułeczki dobrze trzymają kształt. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów - w czasie pieczenia mocno się napuszą. Najczęściej wykorzystuję je do burgerów(...)wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, mleko, olej i żółtko. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski, będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Natłuszczonymi rękoma zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy folią
cool and minty