jednym ciastku Przepis przywieziony z wczasów .ps. ciasto francuskie można zrobić i trzymać w zamrażalniku ,wtedy mamy gotowe w razie potrzeby.dużo pisania ,ale wierzcie ,że szybko sie robi,no oprócz ciasta francuskiego
w mojej kuchnijest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Łosoś pod pierzynką z szpinaku i sera feta zawinięty w chrupiącym cieście francuskim. To pyszne, bardzo szybkie danie do zrobienia. Wygląda bardzo elegancko i na pewno zachwyci nie jedno oko Post Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebabeczki, czy tez muffinki banana split. Pysznie bananowe ciasto, krem, owoce i czekolada i odjazd na maxa. Polecam zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Robi się szybko i prosto. Przepis na ciasto z tej strony . Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyrazistego, ja użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wyłóż nim tortownicę (spód i boki) - nadmiar odetnij nożem. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na min. 30min
Kuchnia w Słońcu Skąpanapyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu tartą z budyniem i jabłkami. Idealna propozycja na jesienne dni. U nas takie tarty znikają bardzo szybko Przepis jest naprawdę prosty. Podstawą jest dobrze schłodzone ciasto (minimum 30 minut, ale najlepiej zostawić ciasto na dłużej w lodówce) i użycie odpowiedniej formy do ciast Ja ostatnio zakochałam się w ceramicznym półmiskach Staub. Nie dość(...)przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, szczyptę soli (małą), a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Całość siekamy. Dodajemy żółtko i wszystko sprawnie i szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dodać do ciasta łyżkę śmietanki). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (musi się dobrze schłodzić). Formę na tartę
Słodkie okruszkinaprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)Ostudzić. 20. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną, puszystą masę. 21. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, zmiksować. 22. Masę śmietanową nakładać do dekoratora, ozdobić różyczkami wierzch ciasta. 23. Posypać przez sitko kakao. 24. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. 25. Podawać pokrojone na porcje. Smacznego. Ciasto smakuje naprawdę każdemu, popatrzcie
W mojej kuchniłyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą
MiksturownikProponuję Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na klasyczną babkę piaskową - lekką, puszystą i sypką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo, delikatną stróżką, wlewam olej cały czas miksując. Wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat i delikatnie mieszam łyżką. Przekładam ciasto do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem
babka w formiekrater w serniku to cudowna sprawa, nie żaden wypadek przy pracy – pomyślcie tylko ileż w niego można włożyć owoców! To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta i bez mąki – robi się tak szybko, że prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się w ustach – taki powinien być dobry sernik! Nie musi(...)być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy blat – sernik naprawdę może być popękany, pozaginany, może mieć też w środku wielką dziurę którą wypełnią owoce, syropy, ulubione dodatki. Ten sernik z ricotty jest rustykalny do bólu – i piękny mimo wszystkich swoich niedoskonałości. To satysfakcjonujący i szybki deser który naprawdę zrobicie bez stresu! WYKONANIE Wszystkie chłodzone
Karo in the Kitchenmielona – 1 czubata łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * wanilia ( ziarna ) – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Odrywamy po kawałeczku i rolujemy owalny kształt. Za pomocą patyczka robimy wgłębienie. Układamy na blasze wyłożonej papierem
Ostra na Słodkopory robiłam sporadycznie, to jednak w takim wydaniu to gratka dla wielbicieli słodkości. Pomysł na taki serniczek właściwie sam przyszedł. Wszystko zaczęło się od silikonowej formy do ciast musowych. Zaraz po jej zakupie wypróbowywałam chyba wszystkie znane mi przepisy. Sernik był dość eksperymentalnym dziełem, ale wyszedł przepysznie. Wykonanie sernika Jego wykonanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest on trudny(...)formie, dżemem do dołu . Ważnym jest, aby trochę docisnąć spód do środka. Tak, aby nasz serniczek dokładnie wypełnił boki formy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na min 4h . Ozdabianie Proszę uważać podczas wylewania ciasta polewą czekoladową. Bardzo szybko gęstnieje na zimnym ciachu. Układanie wzorów na tym serniczku jest bardzo proste , ozdoby trzymają się bardzo ładnie. Do wykonania gałązek użyłam rozpuszczonej białej
SmartBake.plimbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzybki cieniutki biszkopcik, masło, nutella, trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj
In my kitchencukru Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia/ folią aluminiową kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Tak przygotowany spód sernika chłodzimy(...)spód. Piec w 170 st.C około 45 minut w kąpieli wodnej * . Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu. Jeśli sernik za szybko się rumieni, należy przykryć go z góry folią aluminiową. 3. Bezowa pianka z rosą: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier
Nastoletnie Wypiekanie