przepadam za surowymi jabłkami, za to uwielbiam je w każdej innej postaci: gotowane, duszone, smażone na masełku, pieczone... I dlatego górzysta szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Kruche ciacho i pachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany(...)pomarańczowy) sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28
Kuchenne zapiski Edytybliny gryczane, a dzisiaj dzielimy się z Wami wersją pszenno-gryczaną, która jest delikatniejsza w smaku. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo niestety trzeba poczekać, aż drożdżowe ciasto wyrośnie, ale samo smażenie idzie bardzo szybko. Atutem jest także mnogość dodatków, z którymi można je podawać. Takie bliny pszenno-gryczane są idealne jako ciepła przekąska, a także kolacja na ciepło. Udostępnij Składniki(...)łyżką. Na koniec wmieszać pianę z białek. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-60 minut. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta, usmażyć na złoty kolor z obu stron. Bliny szybko się smażą, dlatego trzeba je uważnie smażyć. Bliny pszenno-gryczane bardzo dobrze smakują z majonezem, łososiem, kawiorem oraz innymi słonymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparySzybkie drożdżówki z makiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Drożdżówki są łatwe i dość szybkie w przygotowanie, gdyż dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić rozczynu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 900g masy makowej z puszki Dodatkowo: białko(...)mnie cukier puder wymieszany z odrobiną słodkiej śmietanki) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Szybkie drożdżówki z makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSkładniki: masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier
Luźna Kuchniażebym nie zadawała sobie tego pytania. Jeżeli chodzi o mnie to zawsze jem na szybko - niestety, ale dla reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić. Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam, że lubię robić wszelakie placki, placuszki, gofry, naleśniki itd. Takie proste desery na śniadanie potrafią umilić dzień. Gofry przepis 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja(...)szczyptą soli. 3 miska: Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki z 2 miski dodajemy do składników z 1 miski i mieszamy. Następnie ubite białka łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto na gofry odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy. Gofrownicę rozgrzewamy bardzo mocno, wylewamy chochelkę ciasta, nie rozsmarowujemy, zamykamy gofrownicę. Po około 5 minutach otwieramy, ściągamy gofry i odstawiamy na kratkę
MamaOskarkaUwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka drobnych płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich, 7 dojrzałych bananów, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Margarynę(...)orzechy i kawę oraz wrzucić pogniecione widelcem banany. Wymieszać dokładnie składniki i przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Dla pewności sprowadzić patyczkiem suchość ciasta
Tradycyjna KuchniaCzas czytania: 2 min Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i rozmarynem, który cudownie podkreśla ich smak, to rozkosz dla podniebienia. Tartę przygotowuje się bardzo szybko i trzeba przyznać, że jest to bardzo łatwa potrawa, cały sekret w odpowiednim doprawieniu farszu . Farsz musicie porządnie przyprawić(...)grzyby leśne mają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie wypróbujcie! Print Tarta z grzybami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery. Course mascarpone, Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g świeżych
SprawdzonaKuchnia.plsłodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta proszku do pieczenia MASA MINCEMEAT: 1/4 szklanki(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach . Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować
https:KKuchniaMniamnależy chłodzić – podczas takiego leżakowania mocno wchłania ono wilgoć i traci elastyczność. Takie ciasto sprawdzi się do przygotowania sernika czy babeczek. Wyrabianie ciasta na kruche ciasteczka Ciasto na kruche ciasteczka należy wyrabiać szybko – im bardziej się ogrzewa, tym trudniej będzie je zagniatać. W związku z tym, na początku należy posiekać za pomocą noża mąkę z cukrem pudrem oraz masłem pamiętając
Kuchcik gotujeZbliżają się mikołajki. Proponuje Wam łatwe do zrobienia ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwo i szybko upiec a dekoracja też bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka(...)zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach.Białka ubić na sztywno dodać do kakaowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodz
Ala piecze i gotujelubi nadziewane jabłka na pewno polubi to ciasto. Robi się je szybko i jest bardzo smaczne. Na ciepło smakuje wspaniale. Składniki: 9 szt. małych jabłek 100 g mielonych orzechów 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru 4 jajka 50 g masła cynamon Masa: 25 g mielonych orzechów 25 g mielonych migdałów 25 g marcepanu(...)przestygnięcia. Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy stopniowo z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki i układamy na nim jabłka. Posypujemy cynamonem. Pieczemy je w tem. 180 stopni około 45 min. SMACZNEGO
Lili w kuchniKobiet zaserwowałam sobie czekoladowe ciasto z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej(...)Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
Pink Enveloperaczej nigdy się to nie zmieni. Im prostsze ciasto tym lepiej, ale to nie oznacza ,ze inne odpadają. Raz mamy mniej czasu a raz więcej - to ciasto robi się bardzo szybko i niestety też szybko znika! bo jest pyyyyszne!! Składniki; 20 dag margaryny lub masła szklanka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 3 łyżki kakao(...)końcu dodać kakao i jabłka pokrojone w kostkę. Wymieszać. Tortownice o średnicy 26 cm. wyłozyc papierem (tylko dno) posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 45- 50 min w 180C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki - ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady(...)ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
pink envelope