szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:515/2080)

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 117

muszę ich zachwalać, ponieważ fakt, że pokaźna ilość zniknęła w zastraszającym tempie - mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie!   (20 średnich lub około 40-45 małych sztuk) Ciasto:  500g mąki krupczatki  150g cukru pudru 150g masła  50g świeżych drożdży  2 jajka 3 żółtka 1/8 litra śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) skórka cytrynowa(...)łyżką cukru. (Powinny zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można

Di gotuje
Pączki łychą kładzione 233

się ich kształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą

Zasmakuj Kuchni
Domowa szarlotka 161

cukier puder, 3 łyżki cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W misce siekamy mocno schłodzoną margarynę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i żółtka, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej grysikiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce

Gotowanie moimi oczami
Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem 190

ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto jogurtowe z morelami 139

konfiturze, a z pozostałych postanowiłem przygotować ciasto. Oczywiście przepis na konfiturę z moreli również pojawi się na blogu :) Moja dzisiejsza propozycja, to jogurtowe ciasto z morelami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. A to najbardziej lubimy. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste i wilgotne.  Czas przygotowania: 90 min. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Koszt przygotowania(...)łyżeczka do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny Dodatkowo: papier do pieczenia, bułka tarta, cukier puder (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego z morelami:  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Morele myjemy, przekrawamy

kulinarnyJa
morelowa tarta z gorącym masłem 142

tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto.  *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto: 180 g masła 6 łyżek wody 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 300 g mąki szczypta soli na krem z żółtek: 450 ml mleka 6 żółtek 40 g mąki ziemniaczanej(...)cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec w 200*C przez około kwadrans. Wyjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasto z kruszonką i rabarbarem 197

łyżek cukru ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie:    Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w miseczce i zalewamy roztopionym masłem, cały czas mieszając, aż powstanie(...)drobno nożem, aż powstaną grudki  Żółtka, śmietanę oraz cukier dokładnie połączyć i uformować kulę. Zawinąć ją w folie aluminiową i zostawić na pół godziny w zamrażarce. Formę na ciasto o wymiarach 32x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na nią na tarce ciasto, chłodzone w zamrażarce i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut (obserwować

ChilliJemy
sernik z mascarpone 227

mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D składniki: ciasto: 90 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej szczypta soli żółtko 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 250 g serka(...)kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 1/2 puszki masy krówkowej 2 banany 2 łyżki płatków migdałów Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

6niebo
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 164

pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają. Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi(...)minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu ze słodkim sosem chili. Post Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szarlotka przedszkolna 362

grupą przedszkolną i paniami robili wspólnie szarlotkę. Wychowawczyni wiesza na tablicy ogłoszeń przepisy na dania, które przygotowała z dziećmi, więc według tej receptury zrobiłam w niedzielę to ciasto. Jest niezwykle proste, szybkie, a sam wypiek to przysłowiowe niebo w gębie. Polecam! Składniki (blaszka 24x36cm): 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na plasterki na szatkownicy, wymieszać z cynamonem. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać z mąką. Dodać jajko, żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 3. Jedno ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Położyć drugie rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. 4. Piec

Kuchnia domowa Ani
CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI – BEZGLUTENOWE , BEZ LAKTOZY, FIT! 193

tego „zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i dietetyczne przepisy. Zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone(...)pracy czy lekki podwieczorek. Spróbujcie! Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka pszenna. Potrzebuje więcej „płynu”, bo szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia

Ostra na Słodko
Kruche ciasto owocowe 69

Czas czytania: 2 min Dzisiejsze kruche ciasto owocowe powinno właściwie nazywać się ciastem piaskowym z owocami. To z powodu konsystencji ciasta, które przed upieczeniem jest jak mokry piach. Jest to ciasto bardzo łatwe do przygotowania! Wystarczy rozetrzeć składniki w palcach lub w robocie kuchennym, który bardzo szybko przygotuje nam idealną konsystencję ciasta. Do tego jeszcze owoce i już w zasadzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką 177

smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Wylewam ciasto, wyrównuję łyżką, układam równomiernie kawałki owoców. Przygotowuję kruszonkę : w misce mieszam ręką wszystkie składniki, wyrabiam szybko dłonią do uzyskania kawałków ciasta. Tak powstałą kruszonką posypuję równomiernie ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobigu. Ciasto piekę ok. 50-60 minut. Wystudzone wyjmuję

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe serniko - brownie bez białego cukru i mąki 108

etapie :P A teraz wyobraźcie sobie dokładnie to samo w zdrowej wersji bez cukru i mąki. Może być jeszcze lepiej?  A może! :D Bo przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste i szybkie. I poradzi sobie z tym największy kuchenny amator. Sernik upieczony jest na spodzie z kakaowego ciasta z czerwonej fasoli. Ciasto fasolowe wychodzi bardzo wilgotne. Nie obawiajcie się

HealthyCreations
Jogurtowe ciasto z jagodami 166

kulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb pszenno-żytni 154

Ciasto należy wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie pulchne i elastyczne. Pozostawić w misce do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu uderzyć w ciasto i ponownie wyrobić dość szybko. Uformować chleb. Przykryć ściereczką i odczekać do ponownego urośnięcia. Po tym czasie naciąć według uznania ciasto, opruszyć mąką i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika

ChilliJemy
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 168

dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie

potrawyregionalne
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 162

poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 2 małe jajka 1 łyżka oleju szczypta soli  plus: łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: puszka łososia

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania