Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę, owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia jabłkowego. Nadzienie: Jabłka obrać
Wanilia i KardamonDzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki
Izabelawkuchnicukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastem, wyrównać
My sweet a lifemąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany lub jogurtu Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskła dnikami ciasta wkła damy do miski i blen dujemy ( uwaga! czekola dę należy wcześniej rozpuścić i delikatnie przestu dzić) . Z racji tego, że samo przygotowanie masy ciasta jest niezwykle szybkie i proste, wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem i wykła damy po dłużną foremkę 12 cm x 32 cm papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy
ChilliJemyjaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku dniach zrobiłem już w większej ilości i znikły ze stołu momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia
Kuchnia ŁukaszaBardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada. ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki) 1,5 puszki gotowej masy krówkowej Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 1 niepełna
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo lubię to ciasto, gdyż jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię je również dlatego, że można do woli zmieniać smaki budyniu oraz owoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne. Ciasto babkowe 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku
Jadło i czytadłociasto staje się puszyste) 100 g rodzynek skórka pomarańczowa Mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać z margaryną, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę (fot.1) . Owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na min. 1 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim spód - wcześniej wysmarowanej tłuszczem blachy. Ponakłuwać dosyć
Świat Ciastaczekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut - formę do tarty wysmarować masłem - ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy - papier
Smakołyki Berenikinowymi przepisami. Nie było mnie tu przez chwilę, ale natłok różnych problemów do rozwiązania skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Jednak pisanie, fotografowanie zabiera sporo czasu. Na początek przepis szybki i prosty, nic wyszukanego. Naleśniki. Moje dzieci je uwielbiają, w sumie ja też tyle, że one wola na słodko, ja wybieram wersję wytrawną. Od dość dawna nie przyrządzam tradycyjnych naleśników(...)szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku wykonanie: Siemię lniane należy zmielić na świeżo przed zrobieniem ciasta. Zmielone wcześniej traci dość szybko swoje właściwości prozdrowotne. Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Wylewamy nabierką porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzamy. Naleśnik przekładamy na drugą
Przysmaki KarolkiPrzepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnedługi. Zamiast mazistego brownie, wyszło mi po prostu czekoladowe ciasto. Nie było dokładnie tak jak chciałam, ale też wyszło bardzo smacznie Brownie ma to do siebie, że nie można go zepsuć. Wierzch pokryty jest glazurą malinową, do której wykorzystałam dżem malinowy. Całe ciacho jest przygotowane „na szybko”. No może oprócz ubijania bitej śmietany. Brownie z malinową glazurą(...)bitą śmietanę na cieście. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 280 kcal. Brownie to ciasto które zawsze się udaje Tym razem musiało być ładnie podane Ciasto czekoladowe Ciasto proste i szybkie Brownie idealne dla wielbicieli czekolady Smacznego!!! Życzę smacznego i pozdrawiam Justyna Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimewiśniowe ciasto, które również wczoraj upiekłam. Nieco deszczowa aura sprawiła, że z chęcią zamknęłam się na chwilę w kuchni i psychicznie odpoczęłam od małych terrorystów :D Proste, szybkie i pyszne ciasto z czereśniami. Zresztą nie tylko czereśnie do niego pasują. Do tej pory piekłam je już z truskawkami i morelami i za każdym razem wychodziło bez zarzutu. Ciasto wychodzi
My simple kitchenCiasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam! PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie
Domowa cukiernia Ewypłaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną
Cakes By KejtParówki w cieście francuskim to szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny. Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego opcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku
Słodka StronaIdealne na pierwsze lub drugie śniadanie. I na kolację też, jeśli ktoś jada. U nas zniknęły bardzo szybko, pomimo, że wyszło ich aż dwanaście. Pszenno-żytnie bułki z zaparką Składniki: (na 12 sztuk) zaparka: 80 g mąki żytniej 150 ml gorącej wody ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej 390 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu(...)minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać zaparkę, sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze