szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:391/2080)

Szarlotka na kruchym -marcepanowym spodzie 187

grubym dnie . Posypuję cynamonem i cukrem . Jeśli jabłka są kwaśne możemy dodać pół szklanki cukru. Smażę jabłka aż będą rumiane. Studzę jabłka.  3. Międzyczasie łącze dokładnie składniki ciasta. Wyrabiam bardzo szybko i krótko. Owijam folią spożywczą. Przekładam do zamrażarki na minimum 40 min do godziny.  4. Po upływie 40 minut, pół ciasta trę na grubych oczkach bezpośrednio

Gotowanie Patki
Miodownik z orzechową wkładką 230

ciasto „Gargamel” (zobacz przepis „Gargamel wg siostry Anastazji”) , choć przygotowane jest z użyciem nieco innych składników. Moim zdaniem – choć warstwowe – całkiem szybkie do zrobienia. Ciasto miodowe: 2 i 1/3 szkl. mąki 150 g masła 2 jajka 3 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka sody Wkładka orzechowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich

Smaki Na Talerzu
Ciasto śmietankowo-bananowe 714

Ciasto z serii szybkich,  prostych wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie, banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy wpadają niespodziewani goście. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.Polecam! Blaszka 24/24 cm Ciasto: 8 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 4 budynie śmietankowe (każdy

Wanilia i Kardamon
Ciasto cukiniowe 93

Pyszne, pachnące cynamonem i cudownie wilgotne, tak w skrócie mogę opisać to ciasto cukiniowe. Bardzo szybko się je przygotowuje, co również jest jego niewątpliwą zaletą. Nie do końca pasuje mi cukier puder na wierzchu, bo samo ciasto jest dość słodkie, chyba lepszą alternatywą będzie po prostu posmarowanie go serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego Ciasto cukiniowe

Pieguskowa Kuchnia
Kokosowa tarta z truskawkami 551

truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt większy od foremki i wykładamy

Wędrówki po kuchni
Ciasto ucierane z gruszkami 196

Dziś szybka prościzna, można ją zrobić z każdym owocem.U mnie w wersji gruszkowej, z gruszkami ze słoika przepis na nie znajdziecie tu . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 141

duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę

Mango Papaja
Tarta jogurtowa na cieście francuskim 122

Szybka do zrobienia, smaczna tarta jogurtowa. Powstała trochę na zasadzie: mam ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka od żółtek

Stare Gary
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 160

smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l)   1 kg truskawek  cukier żelujący (wg dozowania z opakowania producenta)  sok z 1 cytryny

Marder&Marder Manufacture
Tarta serowo-pomarańczowa 194

OWOCOWA ROZKOSZ   Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut. 2. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa 187

Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce b abka wyszła bardzo aromatyczna! Składniki: 50 dag mąki 5 dag świeżych drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki oleju 1/4 litra mleka 3 łyżki cukru rodzynki pomarańczowa skórka kandyzowana szczypta soli Sposób

Kuchnia domowa Ani
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 204

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu  a goście pukają do drzwi... :) Składniki: parówki 8-10szt op.ciasta francuskiego sezam 1 żółtko Wykonanie: Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku

Walijskie Pichcenie
Ciasto warstwowe, przepyszne 9180

Pyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej, która piekła ciasta na wesela. Polecam z czystym sumieniem. Zdjęcia trochę słabe. Dodam ładniejsze gdy znów upiekę, bo już nie ma nawet kawałeczka. 1) CIASTO 4 jajka 10 dag margaryny 15 dag cukru pudru 15 dag mąki

Praktyczna pl
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 142

zabrałam się do dzieła. Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość(...)nadzienie rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z musem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i suszonymi ziołami. Serek pokroić w kosteczkę, świeże zioła porwać na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować musem dyniowym, posypać kozim serem i ziołami. Przeciąć wzdłuż na 3 paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi żurawinami 75

świątecznie. Zdjęcia ? Nieprofesjonalne, z uratowanego jednego kawałka, wykonane na szybko komórką. Placek szybko się pojawił i szybko znikł. Im dłużej by leżał, byłby lepszy. Tortownica :u mnie średnica 28 cm 24 porcje lub więcej Czas: około 90 minut Składniki na ciasto: - 200 g miękkiego masła - 100 g cukru trzcinowego - 100 g miodu - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 4 łyżki kwaśnej(...)chwili, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia. Możemy udekorować np. kremem orzechowym ,ale wydaje mi się, że jest to niepotrzebne. Ciasto będzie znikało szybko, ponieważ jest niezwykle pyszne. Możemy wyczuć w nim całą dobroczynną moc jaka płynie z suszonych owoców i chrupiących orzechów w miodzie. Na zdjęciach przewijają się inne słodkości

Z Kuchni Do Kuchni
Churros 109

pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 300 g mąki pszennej 6 jaj na sos: 510 g kajmaku(...)śmietany 30 % dodatkowo: cukier waniliowy (przepis tu ) olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Wodę zagotuj i rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj łyżką. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj po kolei jajka. Ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Do sylikonowego lub bawełnianego rękawa cukierniczego włóż tylkę w kształcie gwiazdki

Wielki apetyt
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami 178

dodałam pokrojone w kostkę masło i margarynę, oraz jajko i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wymieszałam i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Zrobiłam farsz do pasztecików: Pieczarki po oczyszczeniu drobniutko pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę, wrzuciłam na patelnię na rozgrzany(...)smakowały jak zwykle. Mam nadzieję,   że i Wam zasmakują, bo są wyjątkowe w smaku, bo są mięciutkie i pulchne jak z ciasta francuskiego. Można je przechować w pudełeczku a nawet zamrozić, jeśli nie zostaną szybko zjedzone.   Życzę SMACZNEGO! Krys J Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście 134

Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c   piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa tarta z zielonymi szparagami 232

oliwek tarty parmezan Mąkę na ciasto przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Posiekać z zimnym masłem, a następnie dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować do wymiarów foremki -11 x 35 cm. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po schłodzeniu nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Staropolska szarlotka babci Jasi 171

łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.  Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia. Nadzienie

Wanilia i Kardamon
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 115

posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam. Jeśli ciasto mocno klei się do dłoni, dosypuję odrobinę mąki. Formuję kulę. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Pomidora i por myję pod bieżącą wodą. Kroję (pomidor w ćwiartki

W kuchni Karmel-itki
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i czekoladą. 171

Lubicie ciasta z owocami? Ja bardzo, nawet z tak kwaśnymi jak moje czarne porzeczki w tym roku. Polecam Wam pyszne ucierane ciasto. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne na podwieczorek. Ze zdjęć jestem tylko tak średnio zadowolona :( Coś mi ostatnio nie wychodzą. A teraz zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto

Izabelawkuchni
Brownie z daktylami i kardamonem 139

brownie jakoś specjalnie mnie nie urzeka, ale akurat to jadłam ze smakiem; może dlatego, że jest z dodatkiem daktyli, które bardzo lubię i mojego ukochanego kardamonu ;) Brownie to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. I nie trzeba się martwić o zakalec...bo on tam być powinien ;) Nie należy więc piec za długo, gdyż ciasto za bardzo się wysuszy i straci

Opowieści z piekarnika
CIASTO KRUCHE Z KREMEM BUDYNIOWYM, AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 178

oraz cukrem – miksujemy / wyrabiamy, odstawiamy. CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy. MASA: Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. CAŁOŚĆ: Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach. Pieczemy

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 151

Siekamy nożem do momentu gdy ciasto przypominać będzie kruszonkę. Następnie dodajemy cukier puder, ponownie siekamy. Formujemy kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia tego dodajemy żółtka – zagniatamy szybko, do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dzielimy na dwie nierówne części (2/3 i 1/3). Oba kawałki owijamy w folię i schładzamy w lodówce. Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą

Smaki Na Talerzu
Makowe ślimaki z ciasta francuskiego (francuskie ślimaki z makiem) 109

Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - gotowy blat ciasta francuskiego nadzienie z maku: - 100 gram maku mielonego - 1 łyżka masła - 2/3 szklanki mleka - 3 łyżki cukru pudru  - 1 żółtko - piana z 1 białka Przygotowuję nadzienie: Do garnka wsypuję mak, zalewam mlekiem, dokładnie mieszam i duszę

Wielopokoleniowo
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 119

Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i   na koniec   dodałam żółtka.       Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami. 167

było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko kwaśne za sprawą śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie!   CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Francuskie ślimaki z salami 188

Lubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Stefanka" 160

wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty

Kolorowy Przepisownik
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Gdańskie Młyny 110

przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce

CookYourself
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1109

esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ponownie wyłóż ciasto na blat roboczy, krótko zagnieć

Grahamka, weka i kajzerka
Tarta orange curd 135

pomarańczki Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajka, całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku

Słodkie Przyjemności
Budyniowe z jabłkami 207

PRZYGOTOWANIE: CIASTO   Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.   Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka.  Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto.  Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut.   MASA BUDYNIOWA  Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania