Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze wychodzi i jest proste oraz szybkie w wykonaniu. Puszyste ciasto z owocami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Składniki: - 5 jajek - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 szklanki mąki
Kuchnia co dniawindow.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę. Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę. Rodzynki zalać gorącą wodą
niecodziennikparywindow.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut. Dno formy (25×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką
niecodziennikparyWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Kakaowy piernik z powidłami to szybkie i proste ciasto na świąteczny stół. Ciasto piernikowe z konfiturą jest smaczny i wilgotny. Ciasto przełożone powidłami smakuje wyśmienicie! Do tego piękna, zimowa dekoracja zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole :). Zapraszam po mały kawałek! P.S. Ciasto na zdjęciu pieczone było w formie
Słodki PomysłDodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną formować się w kruszonkę szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto można przygotować wieczór wcześniej, można je również zamrozić ). Formę
Opowieści z piekarnikapush({}); Przepis na kruche ciasto z truskawkami: Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka oraz schłodzone, posiekane w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum godzinę do zamrażalnika lub na kilka godzin do lodówki
Kulinarne PrzebojeŁatwe Kruche Ciasto ze Śliwkami – Zapraszam na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto ze śliwkami. Ciasto jest dość cienkie/niskie z dużą ilością owoców. Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale on odparuje i kruchy spód nim nie nasiąknie. Ciasto zaliczam do ciast „na ostatnią chwilę”, czyli mają być goście a ja muszę ogarnąć mieszkanie i jeszcze upiec coś
Mała Cukierenkaodpoczynek od diety i przygotowania do dwóch ciężkich startów, myślę, że mogę pozwolić sobie na słodkie szaleństwo (ok, takie w granicach rozsądku :)). I z takich pobudek powstało ciasto budyniowe na herbatnikach – szybkie i smaczne Spróbujecie :)? Obiecuję, nie będziecie żałować Ciasto budyniowe na herbatnikach przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 2 opakowania herbatników, tj. ok. 400 g 3 budynie
365 dni dookoła kuchnigórą ciasta do dołu. Papier będzie teraz na górze, zdejmij go (odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy
Delicious Placełyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu. Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy
Słodki Zakątekwyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych kilku rad każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 2 szklanki
Fitsweet.mepieniądze wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych rad każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 2 szklanki
Fitsweet.mewspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne i bez zakalca! Polecam :) SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ
Pani na deserpodstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem. Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Przepis na wściekłą szarlotkę Drukuj przepis Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 6 jabłek szklanka cukru cukier wanilinowy 4 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka
Kuchnia Bazyliirozpuszczone masło, wyrobić ciasto , naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty zostawić do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier i dodać masło. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto i rozkruszyć formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilkę do ponownego wyrośnięcia. Na ciasto rozłożyć rabarbar i na to pokruszyć
Kuchnia Pokoleńszybka przekąska doskonała na ciepło jak również na zimno, do piwa lub do barszczu czerwonego, sprawdzi się idealnie podczas imprezy sylwestrowej SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag kabanosów, 1 żółtko, majeranek WYKONANIE Ciasto kroimy w prostokąty, na środku układamy kawałki kabanosów, zawijamy kabanosy, na wierzchu nacinamy, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy majerankiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach
słodki bratekPrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi
Relaxtimeprostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało. Jedną część ciasta wyciągamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przepis dla wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem
Słodkie okruszkiTRADYCYJNE DOMOWA SZARLOTKA Ten przepis na szarlotka jest moim ulubionym - a jednocześnie jest łatwy i szybki. Naprawdę polecam! CIASTO 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 łyżka bułki tartej 1 cukier waniliowy
Calzonella.compołączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy . Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą ilością mąki
Uwaga Babcia Piecze ChlebLubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane. Składniki: Ciasto: •25 dkg margaryny •25 dkg cukru pudru •6 jajek •50 dkg maki pszennej •1 łyżeczka proszku do pieczenia •200 ml śmietany 18 % •80 dkg jabłek •cynamon lub przyprawa do piernika •cukier do posypania
Kuchnia u BietkiKolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 jaj 100 g masła 3 łyżki oleju tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1/3 szklanki wody kilka dojrzałych gruszek Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę
Słodka Kraina WypiekówSezon na truskawki powoli dobiega końca. Dzisiaj już ostatnie ciacho z wykorzystaniem tych przepysznych owoców. Szybkie i proste ciasto jogurtowe, idealne do popołudniowej kawki. Smacznego! Składniki : * 2 szklanki mąki * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jajka * 150g jogurtu naturalnego * 50g wiórków kokosowych * 100g cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * pół tabliczki białej czekolady * 500g
Magiczne Życie Martyrazie sam przepis. Składniki: Ciasto 300 g mąki 50 g kakao 200 g masła 120 g cukru pudru szczypta soli 1 jajo 1 żółtko Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 45 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 190C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć
Pełny talerztartą okrągłą formę do ciasta (około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy aż ciasto jest dość miękkie- można dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze
les mirabellesSzybkie, smaczne danie przekąskowe i fajnie się prezentuje na talerzu. Polecam parówkożercom, choć można wykorzystć tu również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego 250 g 6 dobrej jakości parówek( u mnie wiedeńskie) 6 plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii słodka papryka w proszku Sposób przygotowania: Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 części o długości parówki.Na wierzchu
Gosia gotujePiegusek to ciasto dzieciństwa moich dzieci. Bardzo dawno go nie robiłam, dziś robię je na życzenie mojej córki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny
Kuchnia Beatygotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego dwie parówki 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów WYKONANIE: Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy
W kuchennym oknie EwyZostało mi trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec wyłożyłam ubitą pianę... Wyszło proste, do tego niezwykle smaczne i soczyste ciasto, nie za słodkie:) Oczywiście zniknęło w błyskawicznym tempie;) Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru
Z miłości do słodkościwymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto szpinakowe zwinęłam w ściereczkę w kształt rolady (długość rolady 30 cm). Odstawiałam do wystudzenia. W czasie, w którym rolada stygła, wyjęłam
Blondynka GotujeSzybkie i smaczne Więc,… jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a ponosi Was kulinarna fantazja to kupcie (tak jest najszybciej, ale możecie zrobić sami ciasto) gotowe ciasto francuskie. Cała reszta – do woli. Chodzi mi o to co wrzucicie do środka takiej kształtnej francuskiej a la babeczki;D Do tego wrzuciłam do środka niespodziankę(...)postaci drobno posiekanych aromatycznych i z charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo
Zasmakuj Kuchnijest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami(...)mieć płynną konsystencję. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części
mecooksjest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami(...)mieć płynną konsystencję. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części
mecooksnależy lekko przestudzić. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą do głębokiej miski. Wlewamy margarynę z mlekiem, mieszamy całość do uzyskania gęstego, lekko wilgotnego ciasta. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, szybko je zagniatamy, jeśli jest za bardzo lepkie – delikatnie podsypujemy mąką. Toczymy wałek i dzielimy go na 18-20 kulek wielkości średniego orzecha włoskiego*. Kulki rozkładamy na stolnicy(...)podsypanie – jeśli musicie ciasto podsypać do wyrobienia, róbcie to bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z ciasta szczeciniastym pędzlem . Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć
Karo in the Kitchenadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne! Sama często je przygotowuję w swoim domu, szczególnie w przypadku niespodziewanych gości, lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Napoleonka na herbatnikach to jedno z wielu smacznych ciast bez pieczenia(...)kakaowe. Fajnie odbijają się od jasnej masy i dodatkowo świetnie smakują. Możecie także użyć tradycyjnych jasnych herbatników. Ciasto napoleonka możecie także przygotować z ciastem francuskim, którym można zastąpić herbatniki. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nasza napoleonka będzie równie szybka w przygotowaniu, jak ta na herbatnikach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najważniejszym składnikiem napoleonki jest oczywiście masa kremowo – budyniowa
Przepiski.plcukru, 60 g masła Sposób przygotowania: Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy około 12 minut W tym czasie przygotowujemy budyń
Słodkie PrzyjemnościZnacie to uczucie, że nagle nachodzi Was zachcianka na domowe ciasto i nic poza tym ciastem nie jest w stanie zaspokoić tej ochoty? A może doświadczyliście kiedyś nagłego zapowiedzenia się gości? W takich sytuacjach uratować nas może sprawdzony przepis na szybkie w wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się
Weekendy w domu i ogrodziegotowego ciasta Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko, śmietanę oraz cukier puder, całość siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, następnie szybko rękoma zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy kwadrat, owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po upływie godziny, wyciągamy jeden kawałek ciasta
KulinarneImpresje.plkawy. Składniki na ciasto kruche: 20 dag mąki krupczatki 15 dag zimnego masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru Nadzienie: 2 słoiki dżemu porzeczkowego 10 dag łuskanych migdałów Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę, pamiętając aby zrobić ok. 1-centymetrowy rant przy brzegach. Ciasto nakłuć widelcem. Piec
Gotujemy i jemySposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę, owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia jabłkowego. Nadzienie: Jabłka obrać
Wanilia i KardamonDzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki
Izabelawkuchnicukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastem, wyrównać
My sweet a lifemąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany lub jogurtu Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskła dnikami ciasta wkła damy do miski i blen dujemy ( uwaga! czekola dę należy wcześniej rozpuścić i delikatnie przestu dzić) . Z racji tego, że samo przygotowanie masy ciasta jest niezwykle szybkie i proste, wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem i wykła damy po dłużną foremkę 12 cm x 32 cm papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy
ChilliJemyjaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku dniach zrobiłem już w większej ilości i znikły ze stołu momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia
Kuchnia ŁukaszaBardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada. ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki) 1,5 puszki gotowej masy krówkowej Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 1 niepełna
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo lubię to ciasto, gdyż jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię je również dlatego, że można do woli zmieniać smaki budyniu oraz owoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne. Ciasto babkowe 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku
Jadło i czytadłociasto staje się puszyste) 100 g rodzynek skórka pomarańczowa Mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać z margaryną, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę (fot.1) . Owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na min. 1 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim spód - wcześniej wysmarowanej tłuszczem blachy. Ponakłuwać dosyć
Świat Ciastaczekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut - formę do tarty wysmarować masłem - ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy - papier
Smakołyki Bereniki