szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:234/2080)

Muffiny Nadziewane Mięsem 187

lodówki około 15 minut wcześniej.  Jeśli masło będzie za miękkie albo za twarde nie połączy się dobrze z mąką. Do mąki z masłem dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto zagniatamy tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, zbyt długie wyrabianie nie służy naszemu ciastu. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. 3. Ciasto cienko rozwałkować

Mama Gotuje
Seromakowiec 591

schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka (białka dodamy ubite do masy makowej), śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części ( 2/3 i 1/3 porcji), wkładamy do woreczków i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Zrobiłam o 1/3 ciasta więcej niż potrzeba do seromakowca

mojewypiekiinietylko
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 285

żytniej razowej 15 g soli 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40 st C) W wodzie rozpuścić sól. Dodać zaczyn i dobrze wymieszać (lub zmiksować). Dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. (U mnie ciasto miało gęstą, kremową konstystencję). Zostawić na 2 godziny do fermentacji w temp. 30 stopni. (U mnie temp.nie do osiągnięcia…) Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem

UgotujmyTo.pl
Tarta lato z truskawkami. 91

jeśli będzie kilka gram więcej nc sięnie stanie 10 dag cukru pudru kilka listków mięty 30 - 40 dag truskawek czekolada w młynku do dekoracji Przygotowanie; Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy a następnie wykładamy forme do tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche ciasto 181

Składniki: 2 szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza

Luźna Kuchnia
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką 716

pieczenia, cukier wanilinowy i przesiać cukier puder. Składniki wymieszać mikserem, aż powstanie wilgotny „piasek”. Dodać żółtka, śmietanę i znów wymieszać mikserem, ale bardzo krótko. Odstawić mikser i rękoma szybko zgnieść ciasto (jak najkrócej zagniatać). Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 3. Tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki radzę

Mała Cukierenka
Tarta z porzeczkami i truskawkami 185

zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę śmietany, krótko zmiksować w malakserze (tylko do rozmieszania śmietany), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut

Moja Delicja
Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem 193

Składniki ciasta zagnieść szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1h. Po tym czasie formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i np. nakrętką od napoju ("umoczoną" w mące) robić dołeczki w każdym ciasteczku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka o średnicy około

Cakes By Kejt
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 156

cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania   Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy

Pyry na Gaz
Leśna kostka z kiwi 139

problemu - jest bardziej czasochłonne aniżeli pracochłonne, bo trzeba czekać na tężejące warstwy. Lecz jeśli rozłożymy cały proces i odpowiednio wykonamy warstwy to całość pójdzie szybko. Gdy ciasto się piecze to robię warstwę kiwi, wtedy galaretka się ostudzi i powoli zaczyna tężeć. Dopiero później zaczynam robić warstwę śmietanowo-jogurtową kiedy galaretka jest już prawie stężała. Później idzie jak z płatka. Polecam

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto kokosowe z malinami 171

Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto kokosowe z malinami. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i nie wymaga miksowania.  Proste i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie do ciasta najlepiej użyć świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić

Kuchcik gotuje
Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym 201

Dziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę. Wbrew pozorom

Ewa w kuchni
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 195

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z morelami 216

Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki. Kruszonka: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła 1 op. cukru wanilinowego Masło roztapiamy, mąkę mieszamy

Słodka Kraina Wypieków
Sernik królewski z jagodami. 202

mąki      Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy w lodówce 45 minut. Ze schłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę

Rozpustne gotowanie