Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 110g masła extra 42g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 250g sera białego 2 żółtka 2 łyżeczki
Szalona Kuchnia Ewelinyosypać kruszonką, zostawić na 30 minut ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMyGiftDNA A wracając do świątecznych ciast… polecam Wam przede wszystkim te 6 przepisów. Pyszne, proste, idealne na świąteczny stół: Makowiec z podchmielonymi wisienkami Babka serowa (pyszna, wilgotna, szybka) Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ciasto cytrynowy puszek (pyszny, efektowny sernik) Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Kajmakowy sernik (bez spodu) Smacznego
Słodkie okruszkiCiasto czekoladowo-migdałowe to słodycz, która po prostu rozpuszcza si ę w ustach i nie można poprzestać na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczy gorzka czekolada, jaja, cukier, masło i migdały w płatkach, aby wyczarować przepyszne ciasto z zewnątrz
La grande e la piccola cuocanutą cytrusową. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto: - 150 g mąki pszennej szymanowskiej - 75 g masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka lodowatej wody Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta. MASA ORZECHOWA: - szklanka obranych orzechów włoskich i laskowych - 4 łyżki passion friut & lime curd
SMYKWKUCHNIJędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQwyjąć i przemieszać łyżką. Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. W międzyczasie przygotować krem frangipane. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Blachę
SzczyptaSmaQjajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego: 4 jajka 1 kostka masła 30 dkg jogurtu 2 szkl.mąki 1 szkl.cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: rabarbar Szybko zagnieść ciasto na spód i schłodzić przez około 1 godzinę.Następnie wyłożyć na blaszkę,widelcem zrobić dziurki i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Lekko przestudzić , posmarować dżemem. Żółtka oddzielić
Moje domowe kucharzenieziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać jajka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu
Domowa Cookierenka Agidomu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli Ciasto należy szybko zagnieść i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem
Kulinarne Inspiracjezniknął w mgnieniu oka. Składniki: Kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej; - 100 g cukru pudru; - 125 g masła; - 8 g cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy
dom-agi.plJedno z takich prostych, ekspresowych ciast jogurtowych jest już na blogu, ale z dodatkiem truskawek ( TUTAJ MACIE LINK , zobaczcie koniecznie, bo jest naprawdę świetne!). Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis oraz dodałam do niego brzoskwiń z puszki... 🍑 Wyszło równie pyszne... 👌 Ciasto jest tanie, zrobione z łatwo dostępnych składników, nie potrzebujecie do niego używać miksera, wystarczy, że wymieszacie(...)wilgotne ciacho, idealne do kawy lub herbaty... Taki placek szybko upieczecie, jeśli niezapowiedziani goście będą chcieli do Was wpaść na pogaduszki (tak tak, tak, wiem, teraz to niezbyt dobry pomysł... 😉 ), ale na pewno ten przepis nie raz Wam sie przyda. Dzieciom takie proste, jogurtowe ciasta smakują również najbardziej. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny
Słodko-Słony Świat Ilonykremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać na dolny biszkopt przykryć drugą częścią ciasta. Do drugiej śmietanki dodać malinową galaretkę, szybko zmiksować i wylać na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem. Mleczko skondensowane ubić na pianę, wlać ostudzoną fioletową galaretkę, szybko zmiksować i tak powstałą piankę wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie i owoce tropikalne odsączyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasyndrom Klusi . A ja nie jestem psim psychologiem, i nie mam pojęcia, jak ją pocieszyć. Pisałam ostatnio, że C. wrócił do pracy. Choć na początku było mi troszkę dziwnie, szybko się z tym pogodziłam i zagospodarowałam czas wolny - pisanie bloga, czytanie, ćwiczenia, pieczenie, miały być długie spacery z Ptysią w słoneczne dni... I tutaj zaczyna się problem. Moje puchate stworzenie(...)ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kratka: 2 białka 1 jajko 200 g marcepanu Mąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie półksiężyce. W szerokim garnku rozgrzać masło, wsypać cukier i cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać jabłka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na ciasto dostałam od koleżanki z Tajlandii, ale jest to normalny czekoladowy wypiek. Nie ma tu ani grama egzotyki. Dzięki dużej ilości kakao ciasto
Szybko Tanio Smacznie