szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:179/2080)

Ciastka z maszynki 251

Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach(...)smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać

Blondynka Gotuje
Tarta z rabarbarem i malinami 134

malinami rozpoczyna nasze wiosenne wypieki. Co prawda jeszcze z odrobiną zimy, bo maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym pod słodką i kruchą(...)Kruche ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę, szybko wyrobić ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty ( 26 cm ), ponakłuwać widelcem. Przykryć

niecodziennikpary
Sernik na zimno - mój przepis rodzinny 188

proszkiem do pieczenia i całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa serowa : Margarynę ubijamy na gładki puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser i serek waniliowy(...)odstawiamy aby napęczniała. Wówczas ogrzewamy ją spowrotem do płynnej konsystencji i wlewamy do masy serowej. Całość szybko i dokładnie ze sobą mieszamy. Masę od razu wykładamy na ciasto gdyż szybko tężeje. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy 3 galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na masę serową i odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce

My simple kitchen
tarta z kurczakiem i pieczarkami 643

Tarty mają to do siebie, że są szybkie, pięknie wyglądają, można do nich włożyć na co tylko ma się ochotę i zawsze smakują świetnie. Aż sama się dziwie, że tak banalne rozwiązanie jak pieczarki i kurczak dały taki efekt! Ps. lajki w prawym górnym rogu bardzo mile widziane :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka(...)sól morska - pieprz czarny - ok 2 łyżki masła - szczypiorek i pomidorki do dekoracji Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i kurczaka pokrojonego

Cook&Love
Pierożki serowo-wiśniowe 125

bardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem Pierożki serowo-wiśniowe Ciasto 1 i 3/4 szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie 40 dag tłustego twarogu(...)żółtka 2 łyżki masła 6 łyżek cukru 15 dag wiśni cukier puder po posypania Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wiśnie wsypać do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielką ilością wody, gotować 10 minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto jogurtowe z jagodami 136

ciasto jogurtowe, czas więc to nadrobić i zaprezentować je z dodatkiem sezonowych leśnych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dodatkową zaletą jest fakt, że można je upiec z różnymi owocami. W naszej Rodzinie większość jest amatorami ciast drożdżowych, ale to ciasto jogurtowe z jagodami bardzo przypadło im do gustu i z pewnością niejeden raz skorzystają z tego przepisu

niecodziennikpary
Murzynek z wiórkami kokosowymi 127

Szybki murzynek z dodatkiem wiórków kokosowych na maślance bez jajek.  Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Hejka! Obserwując, jak zachwycają Was przepisy z dodatkiem wiórków kokosowych, postanowiłam iść dalej tą pyszną drogą. Tym razem wykonałam ciasto, które jest każdemu znane, lecz oczywiście nieco eksperymentując(...)Wystarczyło dodać wiórki kokosowe, aby zwykły murzynek nabrał nowego przepysznego smaku! Co więcej, przepis nie zawiera ani jajek, ani masła, a i tak jest mokry i pyszny! Ciasto wykonuje się bardzo szybko, a dla sprawnej i żwawej ręki nawet nie potrzeba używać miksera wystarczy trzepaczka. Maksymalnie 30 minut roboty plus pieczenie i po chwili ostygnięcia ciasto można już zajadać

zdrowo i aktywnie
Murzynek z wiórkami kokosowymi 150

Szybki murzynek z dodatkiem wiórków kokosowych na maślance bez jajek.  Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Hejka! Obserwując, jak zachwycają Was przepisy z dodatkiem wiórków kokosowych, postanowiłam iść dalej tą pyszną drogą. Tym razem wykonałam ciasto, które jest każdemu znane, lecz oczywiście nieco eksperymentując(...)Wystarczyło dodać wiórki kokosowe, aby zwykły murzynek nabrał nowego przepysznego smaku! Co więcej, przepis nie zawiera ani jajek, ani masła, a i tak jest mokry i pyszny! Ciasto wykonuje się bardzo szybko, a dla sprawnej i żwawej ręki nawet nie potrzeba używać miksera wystarczy trzepaczka. Maksymalnie 30 minut roboty plus pieczenie i po chwili ostygnięcia ciasto można już zajadać

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krakersy. Pochrupiecie? 231

łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku(...)oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wystarczy dosłownie kilka ruchów ręką - ciasto zagniata się niebywale szybko i łatwo. Jest fantastycznie plastyczne i cudownie pachnie oliwą. Zagniecione ciasto przełożyć do suchej miski i nakryć folią spożywczą. Odstawić na ok. 10 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę

KUCHARNIA
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 724

Bardzo proste ciasto czekoladowo-marchewkowe, które wykonasz w kilka chwil, bez użycia miksera. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki, nawet bakalie. Bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka z solonym karmelem 179

pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie.  Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Solony karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g masła 150 g śmietany kremówki(...)proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kruche ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2  części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.  1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę

Smakowity Blog Kulinarny
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 256

gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie wegetariańskie lub mięsne. U mnie zawsze quiche ma jedną zasadę – sezonowość. Bo dla mnie to szybki i elegancki sposób na podkreślenie najlepszych składników. CIASTO KRUCHE Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) ścieramy na tarce do mąki. Dodajemy zimną(...)chwilę ostygnąć, kroimy na trójkątne kawałki i podajemy. Białe czy różowe, lekko owocowe i świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego zawsze warto zrobić na raz kilka porcji kruchego ciasta i trzymać je w osobnych woreczkach w zamrażalce , na wypadek wielkiego głodu, ogromnego lenia

Karo in the Kitchen
tarta z duszonym porem i łososiem 174

śmietanki 30% - 4 jajka - sól, pieprz czarny grubo mielony  - łyżka masła Przygotowania zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, śmietanę i sól. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut (lub zamrażarki na 15). Pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pora i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy

Cook&Love
Kruche babeczki z kajmakiem i budyniem 160

cukru 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 100g miękkiego masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite ciasto. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam

Waniliowe Improwizacje
Jabłkowe Marzenie 128

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka cukru

Kulinarna Chwila
Sernik tradycyjny z 10 jaj 180

polewę: 125 g masła 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny  1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Przed pieczeniem w cieście zrobić

Krylowa Kuchnia
ciasto kakaowe na oleju,maślance z pianką bezową... 170

nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej z 30 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie i zimne przełożyć na talerz - ciasto jest pysznie aromatyczne, wilgotne, pianka bezowa idealnie smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami 241

czekoladowo-korzennym smaku, a do tego te miękkie gruszki uroczo zapieczone w cieście.  Często tu piszę, że ciasto jest proste w wykonaniu, bo ja bardzo lubię takie szybkie, proste ciasta, które ekspresem jestem w stanie zrobić Zmodyfikowałam przepis na  Ciasto czekoladowe  dodając cynamon. Gruszki po kilku minutach gotowania w przyprawach naszły aromatem i były gotowe do zanurzenia

Rusty Fork
Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami 444

śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). 2. Wilgotne okruchy wysypać na blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Obie osobno zawinąć w folię spożywczą i większy kawałek ciasta włożyć od lodówki na około 60 minut, a mniejszy

Mała Cukierenka
Kruche ciasto z pianką i truskawkami 354

wymieszać razem. Do mąki wrzucić zimne masło, żółtka i siekać nożem. Siekać tak długo aż masło wymiesza się z mąką. Wtedy można szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Nie robić tego długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części, ale jedna z nich musi być większa. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki

Kuchnia Pokoleń
Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym 127

wody nadzienie: 3 jabłka 50g masła 100g śmietanki kremówki 140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers) Wykonanie: ciasto : do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem

Raj dla Podniebienia
cynamonowe gwiazdki z mlecznym kremem 248

szczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z brzoskwiniami 186

budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć

To co kocham
Muffinki serowo-brzoskwiniowe 153

budyń śmietankowy Piana • 3 białka • 1/2 szklanki cukru • 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blachę

To co kocham
Sernik z gruszkami i kruszonką 210

szklanka cukru • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć papierem

To co kocham
Ucierany placek ze śliwkami 149

się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze

Mieszam w Garnku
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 195

świetne warsztaty prowadzone przez Jerzego Sobieniaka, należy pamiętać o zarejestrowaniu na stronie konkursu paragonu ze sklepu ALMA! Na koniec mój pomysł na wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego) pieprz

Stare Gary
Ciasto wiewiórka z żurawiną 224

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta ze śliwkami i cynamonem 182

kefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta ze śliwkami i cynamonem Wykonanie W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do cista kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 60 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy

Pyza i Surówka
MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 343

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu  Cynamonowe szczęście . Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta.   I ... nie rozczarowałam się, ani trochę.  Ciasto robi się szybciuteńko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli

Walijskie Pichcenie
CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI I BUDYNIEM 165

wiedziałam,że będzie to pyszne ciasto.Uwielbiam smak kwaskowego rabarbaru w połączeniu z budyniem i kruchym ciastem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takiego połączenia to zapraszam.Z pewnością nie pożałujecie.Ciasto tak szybko zostało zjedzone,ze zdążyłam zrobić tylko jedną marną foteczkę. Ciasto kruche   5szkl mąki pszennej   szkl cukru  3 żółtka  1,25 margaryny (1cała i 1/4 kostki

Niespełnione zdolności kulinarne
Mini tarty ze szparagami, czyli szparagi na cieście francuskim 166

Pyszne mini tarty z ciasta francuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 200

Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/   Wykonanie : Do miski włożyć  wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać

Sama słodycz i szczypta chili
3 bit 252

pyszne ciasto robiłam na święta wielkanocne ..było na prawdę pyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów...  herbatniki lub krakersy  2 budynie waniliowe   1/2 l mleka  25 dkg masła  2 łyżki cukru pudru 1  puszka masy kajmakowej  500 ml śmietany

Moje domowe kucharzenie
Pleśniak 570

Pleśniak to jedno z tych ciast, które od pierwszego upieczenia stało się jednym z moich ulubionych. Kruche, niezbyt słodkie ciasto połączone z kwaskowym dżemem porzeczkowym to jest to! Bardzo szybko się je robi i mogę zapewnić, że jeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki . SKŁADNIKI 200 g masła(...)łyżki szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W międzyczasie z białek ubić

Złote przepisy
37. Ciasto pijany kokos 298

dnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy. Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez 15-20 minut

Jadło i czytadło
Czekoladowa pychotka 173

żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Ciasto trzymałam około 15min

Amatorka kuchenna
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 208

obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z budyniem i malinami 213

mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach

kolorowotorcikowo