widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt 40 x 30 cm, grubość około 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto pokroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia(...)uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być na tyle lejąca, by móc spokojnie polać nim bułeczki. Źródło - klik
Moje domowe kucharzenieBłyskawiczne pączki to bardzo szybki w przygotowaniu przepis na pulchne, smaczne i miękkie w środku pączki z nadzieniem różanym. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem waniliowym i ozdobione czekoladą. Jaką wersję wybierzecie to zależy już od Was. Ja osobiście wolę te z lukrem – nie ukrywając są dużo słodsze :) Sprawdź przepis na Faworki Składniki 250g mąki pszennej(...)różana cukier puder albo lukier Domowe pączki – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta. W misce ucieramy żółtka i cukier. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy W misce mieszamy mąkę ze spirytusem, rozczynem, masłem, mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięciutkie, pełne malin z cudownym aromatem cytryny. Bardzo szybkie do zrobienia i uwielbiane przez dzieciaki. Polecam serdecznie 😉 Składniki (przepis na 12 szt.): mąka pszenna 300 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 0,5 łyżeczki, cukier 130 g, jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, skórka otarta z 1 cytryny, maliny mrożone lub świeże 350 g, lukier(...)przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy maliny. Ja użyłam mrożone i wyciągnęłam je z zamrażarki bezpośrednio przez dodaniem do ciasta. Ciasto mieszamy z malinami i przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. (Nakładamy prawie do pełna). Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. W miseczce
kulinarne odsłony patipoprawić nastrój? Ciastka i ciasteczka to zawsze przyjemne rozwiązanie. Dziś pokażę Wam naprawdę prosty i szybki przepis z którym poradzi sobie każdy łasuch. Proste ciasteczka orzechowe - przepis na szybki sukces Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy naprawdę niewiele składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w domu. Składniki: 40 dag orzechów 15 dag zimnego masła 20 dag cukru pudru(...)choćby te oferowane przez SklepAgnex.pl , pełen zdrowych inspiracji kulinarnych dla każdego. Przejdźmy do samych przygotowań. Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto. Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się nie posklejały, gdyż potrafią nieco rozpłaszczyć
kruche babeczkimakowce i inne wypieki z dodatkiem maku. Te babeczki też bardzo jej smakowały i na pewno upiekę je jeszcze raz przy najbliższej okazji. Muffiny są wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybko się je robi, wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki tortowej(...)cytryny i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, kefir i jajka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche i mokre składniki wymieszać krótko łyżką albo trzepaczką. Nie miksować. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią. Przepis dodaję do akcji Manufaktury Wielkopolskiej, organizowanej na Durszlaku
Ze smakiem i z pasjąSześć lat? Naprawdę? Czas leci szybko - niesamowite, że bloguje już tak długo! Rok 2018 był bardzo trudny dla mojego bloga. Jeszcze nigdy nie było tak źle. Z powodu bardzo złego samopoczucia musiałam zrezygnować z blogowania na dłuższy czas. Całe szczęście mam nadzieję, że będę mogła teraz do tego wrócić - już powoli wracam do Was z regularnymi postami. Mimo mojej(...)osób. :). Opublikowałam już dla Was w sumie 500 wpisów także myślę, że to fajny wynik. Poniżej znajdziecie 10 najbardziej popularnych wpisów roku 2018: 1. Pieguski 2. Spód do ciasta z herbatników 3. Ciemny Snickers 4. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 5. Malinowa Chmurka 6. Kompot jabłkowy na zimę 7. Ciasto z Ptasim Mleczkiem 8. Łatwy krem
Mania Wypiekaniasmażenia – to możliwe! Nie mają też glutenu, a więc można objadać się nimi troszkę bardziej bezkarnie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Uwielbiają je dzieci. Łatwo i szybko zrobicie je w piekarniku. Wystarczy kilka zwyczajnych składników. Przepis na dietetyczne nuggetsy z kurczaka Składniki: kilogram piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 jajka, płatki(...)aromatyczne. Gdy już się zamarynuje, do miski wbij jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg. Rada: nuggetsy fajnie smakują z dipami. My podaliśmy
Kulinarna Polskarazem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjemy do wykrawania ciastek). Ciasteczka najlepsze są na drugi, a nawet trzeci dzień, jak zmiękną(...)temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką
kruche babeczkiwiórek kokosowych, a puszystość zawdzięczają ubitym białku. Kokosanki te są idealne ponieważ w środku są miękkie a na zewnątrz kruche. Intensywnie kokosowy smak sprawia, że dzień jest idealny. Kokosanki szybko się przygotowuje, a zamknięte w pudełku są świeże przez kilka dni. Składniki: 200 g wiórków koksowych 150 g cukru 60 g masła 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)wystudzonej masy koksowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy do połączenia się składników. Łyżką lub szprycą nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta. Pieczemy ok 15-16 minut w temp
Kuchnia w oparachPrzepis na chrupiące ciasteczka Ostatnio w domu pieczemy ciasteczka z ziarnami, nie zadawajcie pytań jakie są na drugi dzień. Ja tego nie wiem, znikają ze stołu tak szybko jak się pojawią. Z przepisu wyszło 22 sztuki ciasteczek. Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru(...)pieczenia i utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut . Smacznego! Podobne przepisy na ciastka znajdziesz tutaj: kokosowe
Kurnikowowielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami. Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ , babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :) Polecam zarówno dla małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW :) SKŁADNIKI : na ok 10 sztuk 2 szklanki MĄKI PSZENNEJ TYP 650 kupisz tu --- SKLEP(...)składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują
Gotowanie PatkiDziś przepis na szybką, słodką przekąskę....idealną na karnawał lub ostatki. Idealna, bo nie wymaga długiego stania w kuchni i nie pracujemy na drożdżach, także jeśli ktoś nie lubi zabawy z drożdżami to polecam. Oponki są z dodatkiem białego sera, ale nie jest on wyczuwalny podczas jedzenia, także jest to znakomity sposób na "przemycenie" niejadkom trochę zdrowego twarogu. Składniki(...)łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki łączymy w misce, a następnie kawałek odkrojonego ciasta, wykładamy na stolnicę i wałkujemy na dowolną grubość (u mnie około 0.5 cm). Z ciasta, za pomocą na przykład szklanki, wykrawamy okrąg, a następnie kieliszkiem wykrawamy środek, by powstała oponka. Czynność
upichcicmój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 2. Następnego dnia (u mnie po 8), na stolnicę dałam troszkę mąki, wyjęłam ciasto i dokładnie zagniotłam. Uformowałam bochenek, nakryłam
kruche babeczkidziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki. Składniki: 175 g masła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki(...)młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli
Różowa kuchniajabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość podałam z pysznym, słodkim syropem klonowym. Moje placuszki były idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Szybkie w przygotowaniu, zaspokoiły głód i poprawiły nastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona(...)mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą
Słodkie okruszkikulki kaszy w pralinach nie wpłyną na ich smak. Łyżką wymieszać ze sobą kaszę, wiórki, sól i masło. Dosłodzić miodem. Polecam o tej porze roku miód rzepakowy - biały i szybko krystalizujący się; dobry do pralin jest też miód wrzosowy ze względu na galaretkowatą konsystencję. Odradzam miody spadziowe i gryczany ze względu na intensywny zapach i smak. Na koniec dodać odrobinę(...)warto jednak wymieszać wszystkie składniki, gdy kasza jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną
Weekendy w domu i ogrodzieSzybkie i pyszne pączusie na serkach homogenizowanych równie szybko znikają z talerza. Mięciutkie i sprężyste nawet na drugi dzień. Łatwe w wykonaniu, więc polecam każdemu. Składniki: 400 ml serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli kieliszek wódki, octu lub spirytusu (mniej pochłaniają tłuszczu w czasie smażenia) olej(...)stopni, najlepiej w niskim szerokim naczyniu. Małą łyżką od lodów lub inną łyżką nabierać porcje i wrzucać do garnka. Łyżkę można co jakiś czas maczać w zimnym oleju, aby ciasto dobrze odchodziło. Smażyć na rumiano z obu stron, jeśli wyjdą okrągłe same się obracają. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby osiąkły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
talerz przyjemnościdzisiejsze są dokładnie takie jakie lubią dzieciaki, słodkawe i miękkie, nie kruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie, proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem orzechowym i jakimś kwaskowatym dżemem (ja mam taki ze 100 % aronii). Pycha! Składniki na 12-16 szt. średniej wielkości ciastek(...)Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zetrzeć marchew. Zagnieć wszystko w zgrabną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinkę. Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm. Powykrawaj. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Ciacha podczas pieczenia lekko wyrastają
greenscarfCześć dziś mam dla Was mega zakręcone ślimaczki cynamonowe z kardamonem. U mnie rozeszły się bardzo szybko, najlepsze jak są jeszcze ciepłe. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży instant 200 ml letniego mleka 75 g roztopionego masła 50 gr cukru trzcinowego 1 jajko 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu Nadzienie: 100 gr miękkiego masła 70 gr cukru trzcinowego(...)między czasie do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, kardamon i mieszamy. Do mleka dodajemy jajka i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jajka z mlekiem i roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub w mikserze. Ciasto będzie lekko lepiące. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 godz do podwojenia objętości. Teraz robimy nadzienie. Miękkie masło, lekko utrzeć z cukrem i dodać
Panda i jej światŁatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. A do tego mocno czekoladowe :)) Nic więcej chyba nie muszę dodawać ... Składniki: (na 12 sztuk) suche 1 i 3/4 szklanki mąki ps zennej 1/2 szklanki cukru 100g czekolady deserowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao kropelki czekoladowe (u mnie 80g) mokre 1 jajko 1 szklanka(...)cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem i olejem. Następnie łączymy składniki mokre i suche. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinek posypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w 190st. przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce
Walijskie PichcenieBułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka wesoło im odstają i do zjedzenia zapraszają. Takie zajączki do koszyczka wielkanocnego się nadają, a u mnie często do szkoły z dziećmi kicają. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, ponadto(...)wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. W zależności od potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka. W każdy otwór
Moniki SmakołykiDzisiejsze szybkie pieczenie zakończone, efekt - muffinki z dżemem jagodowym. Dawno ich nie robiłam, a wiem z doświadczenia, że co jak co, ale takie wypieki wychodzą zawsze. Więc, kiedy nie mam pomysłu na deser wybieram muffinki, które uwielbiam za to, że można je modyfikować na wiele sposobów. Składniki 2 szklanki mąki 125 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasu jego rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać wymieszane jajka z mlekiem i masło z cukrem. Przemieszać ciasto kilka razy, napełniać foremki łyżką ciasta, dodać łyżeczkę ulubionego dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec
pink envelopeZdrowo, smacznie i bardzo marchewkowo! Dziś proponuję szybkie, zimowe ciasteczka przygotowane na bazie mąki owsianej (to tylko zmielone płatki owsiane ;) ), aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej. Pyszne nie tylko zimą :) Składniki: 8 łyżek masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (mąka owsiana) szczypta soli 1 jajko(...)wanilinowym. Dodać jajko i ucierać aż masa będzie gładka. W innej misce wymieszać mąkę, sproszkowane płatki owsiane i przyprawy. Sypkie składniki dodać do masy maślanej. Dodać marchewkę i wyrobić ciasto. Łyżką nabierać małe porcje i formować okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć ciasteczka ręką. Piec 12-15 minut w temperaturze
Chocolate Muffin Blogmojej głowie zaświtałam myśl na wspaniałe, świeże pieczywo z kubkiem gorącego kakao. Czyż to nie idealny początek dnia? Jak dla mnie, tak. Przepis jest dość prosty i szybki. Wymyśliłam go w oparciu o znane mi przepisy na bułeczki i inne pieczywa. Troszkę "tego", troszkę "tamtego" i ... w rezultacie wyszły wspaniałe, lekko słodkie paluchy. Chrupkie z zewnątrz, a mięciutkie wewnątrz(...)Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około
Słodkie okruszkidlatego, ze zawsze na początku bazuję na przepisie podstawowym, a później dorzucam co mi się nawinie. I tak było tym razem. Najpierw wpadło mi w ręce jabłko, a potem szybko przypomniałam sobie jak mama zawsze ścierała mi jabłko z marchewką i posypywała cukrem. No i nie mogło być inaczej, do jabłka dołączyła marchewka :) Moim współpracownikom przypadły do gustu, myślę(...)cukru 25 g masła A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Dodać jabłko, marchewkę i migdały, ponownie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Mąkę cukier
Kuchnia w opałachDzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-). Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej(...)soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek
Kulinarne przygody Gatitypapryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostki masło i wlewamy wrzącą wodę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy(...)solą, pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy płatkami chilli, możemy również posypać listkami kolendry. Do meczu została jeszcze chwila, w sam raz na szybkie przygotowanie szybkich dipów i domowych nachosów. Musicie mieć energię na kibicowanie naszej reprezentacji! Do boju! Artykuł DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU
MenmagazineJesień nadchodzi wielkimi krokami, więc warto zacząć wzmacniać swój organizm. W tym celu świetnie sprawdzą się naturalne zielone koktajle. Nie od dziś wiadomo, że zielone warzywa
Kuchnia MagdaLenyCzas czytania: 2 min Kaczka na sałacie w sosie winnym Soczysta pierś kaczki podana na sałacie, polana wybornym sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kotlety rybne z dorsza z dodatkiem kaszy jaglanej niektórym może wydawać się to dziwnym pomysłem, ale zapewniam, że takie połączenie sprawia, że
SprawdzonaKuchnia.plPrzyszły dziś do mnie dwie fantastyczne książki kucharskie od Wydawnictwa Insignis, pierwszą z nich jest Gotuj zdrowo dla całej rodziny autorstwa Jamie’ego Olivera, a o
Proste-przepisy.plŁatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję
Ze smakiem bez glutenuŁatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję
Ze smakiem bez glutenu