Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 352suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam jasny i czarny liście świeżej bazylii, włoskiej lub tajskiej płatki
Karo in the Kitchen
Szynka długo duszona w papryce 230przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku (niemielonego) łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 2 białe cebule Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso doprawić z obu stron solą i przyprawami. W garnku o szerokim dnie rozgrzać
Pyry na Gaz
Muffiny z czekolada, chilli i kardamonem 195Musicie zatem koniecznie wypróbować naszych obłędnych babeczek nafaszerowanych dobrą energią. SKŁADNIKI (12 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu chilli 2 jajka 100 ml meka 125 ml oleju 1 tabliczka mlecznej czekolady Przygotowujemy 2 miski. W jednej mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Czekoladę
Kuchnia od dwojga
Risotto z zielonym groszkiem 318Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc nie będziemy mieli później dużo naczyń do zmywania :) Danie jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Risotto będzie podane z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć zwykłego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Corn-dogi 591wypróbować. Składniki: 0.5 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 0.5 szklanki mleka 0.5 łyżeczki soli (ja dałam troszkę więcej) 0.5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1/4 łyżeczki cukru olej do smażenia parówki lub frankfurterki dodatkowo patyki do szaszłyków Wszystkie składniki mieszamy razem. Ciasto powinno być gęste. Przelewamy do wysokiej szklanki. Parówki przekrajmy
Mam apetyt na ...
FIT CIASTECZKA Z CHIA, OTRĘBAMI I ŻURAWINĄ 231coś pysznego i udało się! Ten przepis musicie sobie koniecznie zapisać i zrobić takie ciasteczka! SKŁADNIKI: - 150 g otrąb - 30 g chia - 60 g posiekanych daktyli - 50 g mielony len - 60 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g masła orzechowego (takiego bez dodatku cukru) - 2 duże jajka -60 g olej kokosowy -2 łyżki mleka - 2 łyżki mąki
SMYKWKUCHNI
Kapusta biała zasmażana 254Pyszny dodatek do ziemniaczków i mielonego lub kaszanki. Choć doskonale nadaje się również jako samodzielne danie. 1/2 główki dużej kapusty 150 g boczku cebula sól morska O'Sole pieprz łyżka suszonej jarzynki 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanego koperku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. W garnku z grubym dnem przesmażyć pokrojony
Smakołyki Asi
Ryba duszona z warzywami 247soczysta, polec am. Składniki: 800 g filetów z ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni
magiczna kuchnia Kasi
Zupa kurkowa z orzechami 205szklanek bulionu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 saszetki ryżu (najlepiej kolorowy) olej 1 łyżka masła orzechy włoskie ok. 80 g śmietana 18% sól pieprz czarny świeżo mielony pieprz cayenne natka pietruszki Przygotowanie: Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, lekko posolić i podsmażać cały
Ukojenie Podniebienia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 370marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu Sól do smaku Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą około 2,5 litra dodać przyprawy, wstawić na gaz i gotować około 25 minut. Włoszczyznę obrać pokroić
W garach u Gosi
Lekki krem z fioletowej marchwi 171fioletowej marchwi 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 2-3 szklanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Marchew obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić cebulę
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ucierane z dynią 263dyni 200 g mąki (ok. 2 szklanki) 75g cukru (ok. 3/4 szklanki) 4 jajka 200g miękkiego masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE | PREPARATION Wymieszaj dynie z cynamonem i cukrem waniliowym tak by przyprawy dokładnie oblepiły jej cząstki. Utrzyj masło z cukrem
Better Life By Auntie Ju
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 668ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy na inne tradycyjne drożdżówki i nie tylko :) Przepis bierze udział w akcji „Kuchnia krajów
Trzeci talerz
Pulpety w sosie pomidorowym. 212wystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia
Agusiowe smakołyki
Szybka zupa z świeżych grzybów 260masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion
Pyry na Gaz