Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :) Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love(...)żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione. Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką
Zrób to smacznieweganizm nadal bardzo lubię desery tego typu, czy to na bazie kaszy jaglanej ( przepis ), tofu czy nawet ryżu (przepis). Dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób, które lubią szybkie i proste desery, których przygotowanie nie wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego(...)truskawek + kilka do ozdoby szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. Masę na spód ciasta przełóż do lodówki na czas robienia masy serowej. Pokrój truskawki na drobne kawałki. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj
wegujemyPrzepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek(...)minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec w temperaturze 200 stopni przez
KuchniaWeDwoje.plroku :) A lody chałwowe od Braci Koral są niesamowicie kremowe i nieprzesadnie słodkie. ...Nie wiem jak to się stało, że na Wylizanym Rondlu nie ma jeszcze gofrów belgijskich...szybko nadrabiam zaległości i poniżej przepis na pyszne gofry, w oryginale pochodzi od Valerie z bloga C'est ma fournée poniżej z małymi modyfikacjami. *cukru perlistego nie zastąpisz(...)mieszaj i stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Etap III - Cukier perlisty Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap IV - Lody Chałwowe Na każdym gofrze (może być lekko ciepły :) połóż gałkę lodów chałowych, posyp
Wylizany RondelSmażenie Smażymy kotlety na oleju chociaż wcześniej często używano do tego smalcu. Kładziemy kotlety na gorący tłuszcz i zmniejszamy ogień. Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, to kotlety się szybko spalą na zewnątrz, w środku pozostając surowe. Jeśli olej będzie miał zbyt niską temperaturę, to mięso się w nim zagotuje, puszczając niefajny sok. Czyli smażymy kotlety w obu stron na złoty(...)Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciacho na bazie czekoladowych budyni,bardzo kremowe i pyszne a do tego proste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy
Swojskie jedzonkochrupiące ciasteczka znajdą z pewnością swoich amatorów także wśród dorosłych. Idealne do kubka zimnego mleka, albo jako przekąska do pojemnika z drugim śniadaniem do szkoły. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowsze od tych ze sklepu. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, dzięki czemu ich smak może być za każdym razem nieco inny. Można też(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane
Smakowity Blog KulinarnyDałam radę i wyszły naprawdę wspaniałe. Jedliśmy je na ciepło posypane cukrem pudrem i polane miodem. Popovers mają same zalety są wspaniałe, robi się je bardzo prosto i szybko. Do tego jeśli mama powie wam co i jak macie zrobić na pewno wam się uda. :) Przepis pochodzi z książki Anneki Manning Wypieki Składniki(...)koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy. Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie. Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem. Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Lili w kuchniujmę, bardzo chciałam spróbować czegoś nawego i choć zawierającego swojskie elementy, to jednak w złożeniu tworzącego egzotyczną całość. Jest pragnienie, jest okazja, zatem ostatecznie decyzja podjęta. Rogaliki zrobiłam szybko i łatwo, głównie dzieki maszynce z wmontowaną tartką, która połowę pracy zrobiła za mnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a znajomi stwierdzili, że nie wierzą w marchewkę jako podstawowy składnik(...)gęsta albo przecier z róży (ja użyłam dżemu wiśniowego, który uroczo rozpłynął się wokół rogalików... błędy są po to, żeby się na nich uczyć!) Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylkosamo zresztą minął mi weekend. Zdążyłam jednak przygotować w domu pyzy z mięsem - i tak dziś prezentuję coś dla fanów nieco cięższego jedzenia :) Pyzy wyszły ciemne, ze względu na szybko ciemniejące surowe ziemniaki, jednak okazały się bardzo smaczne. Nie wiem czy to przepis idealny, bo nie przygotowuję ich często (zatem jeśli macie lepsze, sprawdzone receptury, to chętnie się z nimi(...)odrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie ciasta: 1 kg obranych ziemniaków gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę. 2 kg obranych, surowych ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy mocno z nadmiaru soku - sok zbieramy
psgotujemyBananowe placuszki (a tak naprawdę pancakes'y) z miodem to świetna propozycja na słodkie, leniwe śniadanie lub deser czy podwieczorek. Jeśli mamy nadmiar bananów w domu, które trzeba szybko zjeść bo są już bardzo bardzo dojrzałe to jest to świetna okazja aby skorzystać z tego przepisu. Placuszki robi się szybciutko, są miękkie, pulchniutkie i bardzo sycące. Mi z tego przepisu(...)blendujemy lub po prostu rozgniatamy widelcem w misce na papkę. Do tego wbijamy jajko, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek mącznych. Ciasto będzie bardzo bardzo gęste - jak to ciasto na pancakesy :) Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już bardzo gorący nakładamy ciasto na patelnię (ja piekłam na małej patelni o średnicy
JedzeniomaniaBardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie
Codzienna kuchnia niecodziennamieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie szybkie, proste, kapitalne chrupiące i fantastyczne w smaku. Co prawda trzeba potem przez trzy dni nosić maseczkę na twarzy, bo oddech zabija. No i trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia(...)aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z zabków i delikatnie je zgniatamy. Czosnek dobrze połączy się z ciastem, a nawet jeśli po wymieszaniu pozostaną grubsze kawałki, nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na smak i wygląd chleba. Jedynie pamiętać trzeba, że podczas wypiekania czosnek sporo traci
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie. Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej(...)cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze
Grahamka, weka i kajzerkapamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 200 g zimnej margaryny 2 szczypty soli 2 szczypty proszku do pieczenia 8 g cukru(...)Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka śniadaniowego i wkładamy do lodówki na 60 min lub do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto
charlotte gotuje