papilotki (czyli specjalne papierowe, karbowane koszyczki), albo papier do pieczenia , wycięty w kwadrat ok. 15x15cm. Sposób przyrządzania muffinek przypomina recepturę ciasta ucieranego . Ciasto na muffiny jest dużo gęstsze, niż ciasto na cupcake. Przyrost muffin w piekarniku jest wraźnie większy niż cupcake-ów. Popękany szczyt jest charakterystyczny dla muffinów. Muffiny są popularne na całym świecie. Można je przyrządzić na tysiące sposobów(...)jako deser . Słone i wytrawne muffiny też nie pozostają długo na talerzu, ponieważ są przygotowane z dodatkiem przeróżnych warzyw , wędlin , serów i mogą być traktowane jako śniadanie lub inny szybki posiłek. Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera , a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi
SmartBake.plzwijaniu. Najlepiej obrazuje to filmik . Tak, aż do zrolowania całego ciasta, czym więcej nawinięć, tym rogalik bardziej puszysty. Zrolowany kawałek ciasta wyginamy na kształt rogalika, pamiętając, by końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Odstawiamy na ok. 50 minut(...)minut. U mnie pierwsza partia 11 minut, druga 9,5 i wyszła ciemniejsza niż pierwsza, więc wyczulam, by pilnować piekarnika. Ja piekłam z parą wodną na "1" stopniu parowania, szybko przypieka... Po wystudzeniu najlepiej przechowywać je w worku lub pojemniku, wówczas będą mięciutkie, a takie są najlepsze. Smacznego
Smaczne Zdroweprzyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem lub przyprawą do ryby *** *** Składniki na ciasto mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor. Usmażoną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnuszki i gotujemy kilka minut, całość(...)zalewy kukurydzą. Następnie wlewamy zalewę i całość szczelnie przykrywamy. Rybę wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby smaki się przegryzły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ryba po meksykańsku
Blog z ApetytemRodzinka pizzę zamówiła i mama ją zrobiła :P :P :P Taka domowa jest wyjątkowa, smaczna i niedroga. Jest gorąca bo prosto z piekarnika i bardzo szybko znika. Sos domowy, mocno pomidorowy, idealnie doprawiony wg gustu wyostrzony. Składniki na mega pizze: sos do pizzy: 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone), 80 g koncentratu(...)roboty, może być zwykły), 1 płaska łyżeczka suszonego oregano, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej, ciasto: ok. 400 g mąki pszennej typ 00, 170 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, pozostałe składniki: pieczarki
Moniki Smakołykidużo. Są piękne, jędrne, dojrzałe a przede wszystkim smaczne, bo słodkie. Jest wiele odmian truskawek. Każdy ma swoje ulubione. Ja też. Z tegorocznych truskawek robiłam już kilka potraw. Piekłam ciasta. Kruche, drożdżowe, torciki... Robiłam również pierogi i koktajle. Truskawek jest tak dużo i tak bardzo kuszą swoim wyglądem, że żal byłoby aby zostały tylko miłym wspomnieniem lata, dlatego postanowiłam trochę(...)truskawki. Kiedy kupuję truskawki przeznaczone na zimowe zapasy, zawsze wybieram te najładniejsze. Po przyniesieniu do domu od razu je przebieram i wybieram te które nie mają żadnego odgniecenia. Następnie szybko opłukuję pod bieżącą wodą. Trzeba to zrobić i szybko i delikatnie, żeby nie nasiąknęły nadmiarem wody. Na tacy rozłożyłam papierowy ręcznik i położyłam truskawki, żeby odsączyć od wody. Dopiero teraz
Kuchnia u Krysiherbatą i do herbaty, chyba, że ktoś woli do kawy. Dzięki dodatkowy aromatycznego earl greya nabrała ciekawego smaku. Jak wszystkie babki ma to do siebie, że dobrze smakuje i szybko znika i oczywiście prosto się ją przygotowuje. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka herbaty Earl Grey Teekanne 200 g masła(...)mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą i mieszamy. Czynność ta powtarzamy aż wbijemy wszystkie jaja. Następnie nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo herbatę. Wlewamy jej tyle, by ciasto miało konsystencję zbliżoną do śmietany 18%. Gotowe ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy przez ok godzinę w 170 st. C. Przed wyjęciem za pomocą patyczka sprawdzamy czy jest upieczona
Cynamonowe szczęścierozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm, naciąć po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów .Na każdy nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia i zwijać rogaliki.Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.Układać rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem [zapomniałam] i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 20-30 minut). Piec przez(...)lukru wymieszać do uzyskania gładkiej polewy lukier powinien być raczej gęsty – pod wpływem ciepłych rogalików rozleje się a potem zastygnie tworząc pyszną skorupkę. Od razu posypać odłożonymi orzechami – lukier szybko twardnieje
Moje domowe kucharzenieMuffiny są tak uniwersalnymi babeczkami, że możemy je serwować w takiej kombinacji smakowej na jaką mamy ochotę. Moje to banan, kakao i kokos. Miękkie, puszyste, szybkie i zawsze się udają :) Składniki: Suche: - 1,5 szklanki mąki, - 1/2 szklanki cukru, - 1 łyżeczka sody, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mokre: - 2 banany, - 1/2 szklanki oleju, - 1 jajko. Dodatki: - 1 łyżka(...)Banana rozgnieść, dodać jajko, olej, wszystko połączyć i przelać do suchych składników. Całość wymieszać tylko do połączenia, podzielić na połowę. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki i olejek. Ciasta przemieszać i po łyżce z każdego smaku nałożyć do formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piec w nagrzanym piekarniku, do zrumienienia. Smacznego
Przepisy MikołajaSzybkie, proste, kruche i bardzo pyszne ciasteczka, które znikają w ekspresowym tempie. Idealne do moczenia w mleku lub herbacie. Jak już wiecie, uwielbiam kruche ciastka, na blogu możecie znaleźć przepisy na nie w różnych odsłonach. Dziś kolejna porcja ciastek ;) P rzechowywane w zamkniętym pudełku bardzo długo zachowują swoją świeżość i kruchość. Doskonały wypiek na każdą okazję(...)okazji ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki ciemnego kakao * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm. Wycinać ciasteczka (użyłam tu pieczątki do ciastek , które nabyć można w sklepie SWEET DECOR.PL
Zrób to smacznieOprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są właśnie puszyste placuszki z ricottą. To jeden z naszych ulubionych przepisów na niedzielne śniadanie . Szybko, zdrowo i przede wszystkim smacznie, a przecież o to w tym wszystkim chodzi :) Placuszki możecie podać i zjeść z dowolnymi owocami – w naszym przypadku było to mango i banan(...)mleka 1 łyżka miodu olej do smażenia jajko Dodatki mango banan syrop klonowy Przepis na puszyste placuszki z ricottą W misce mieszamy przy pomocy miksera wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka. Na patelni z odrobiną oleju smażymy niewielkiej wielkości placuszki na rumiany kolor. Następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając *** *** Farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony. Gotowy farsz przekładamy do miseczki, studzimy *** *** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zaklejamy brzegi (np. za pomocą widelca) *** pa *** Sklejone pierożki układamy(...)pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia *** *** Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pierogi wiejskie pochodzi z serwisu
Blog z ApetytemProste i smaczne ciasteczka idealne na zbliżające się święta wielkanocne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają jajka :) Polecam(...)jajko * 125 g masła * dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit ) * cukier puder do posypania * foremka w kształcie jajka Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną
Zrób to smacznieZapraszam na smaczne ciasteczka idealne na szybkie śniadanie. Ciasteczka możemy upiec wcześniej i cieszyć się ich smakiem, gdy jesteśmy spóźnieni i nie mamy czasu na zrobienie śniadania. Wystarczy wziąć ciastko w rękę, do tego kubek mleka i śniadanie gotowe. #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazesboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: 200 g masła orzechowego 1 jajko 2 czubate łyżki erytrytolu (cukru) 2 szkl płatków kukurydzianych(...)Lubella Corn Flakes + garść do posypania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy masło orzechowe, dodajemy jajo i erytrytol (cukier), mieszamy razem. Płatki kukurydziane mielimy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 6 części i robimy ciasteczka w dłoniach. Układamy na blaszce, lekko spłaszczając. Posypujemy pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, Wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego po trochu...? Jeszcze się nie zdecydowaliśmy... Tymczasem z trudem nazbieranych owoców czarnego bzu, przygotowałam syrop. Robi się go szybko i prosto, a jedynym składnikiem, którego zdobycie może nastręczyć trudności, jest... Czarny bez. Z tego, co wiem, nie da się go bowiem kupić w markecie czy na straganie. Trzeba pójść(...)się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko ten pierwszy, w dodatku w ilościach raczej mizernych; więcej bzu nie udało nam się znaleźć. Syrop jest boski! Pachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj dla Was mam prosty przepis na szybki makaron. Sos, który użyłam w tym przepisie, wykorzystałam również do zapiekanki, na którą przepis znajdziecie na blogu jeszcze w tym tygodniu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Makaron jest delikatny, smaczny ale przede wszystkim prosty! Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 200g startego żółtego sera * 2 łyżki mąki(...)około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż zrobi się coś podobnego do ciasta. Dolewamy na patelnie mleko i mieszamy trzepaczką, aż zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy starty ser i ponownie mieszamy aż sos będzie miał
Klasyka Gotowania