Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszaracuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki chiński wrap, paella z kurczakiem , chorizo i wiele innych. III – dania
noteskulinarnyfigaLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej
Poezja smakuCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko
Codzienna kuchnia niecodziennaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaDynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe
Kulinarne przygody Gatitybajka. Spadła na mnie ciężka choroba, nowotwór. - Adrianna musi szybko dorosnąć... Kto wie, co się zdarzy - mówiłam ze smutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła
W kuchni Karmel-itkiBardzo szybkie w wykonaniu, do tego bardzo proste! Idealne do nadziewania! Czego chcieć więcej? Te pierniczki muszą jednak poleżeć przed podaniem, bo po wystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z MW . Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają
Blondynka Gotujejakieś browary. Wykonanie jest banalne, a pieczenie szybkie, no i ciastka można jeść od razu, to najważniejsze :) Wsypujemy do miski mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnastępnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku, po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny. Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać jednoznacznie do zapachu jesieni(...)załączonym obrazku), jak i do wykwintnych, czy szybkich, lub typowo "pieczywowych" przysmaków. Jest to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. Tym razem wyczarowałyśmy z niej korzenną pyszność. Niby jeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :) Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie
Wypisz WymalujJogurtowe babeczki z owocami i czekoladą Mięciutkie, wilgotne w środku i rumiane z zewnątrz babeczki na jogurcie z kawałkami czekolady i owocami. Do tego są mega proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny deser do kawy w piękne letnie popołudnie. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć(...)pieczenia *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Do mokrej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta przekładamy 3/4 pokrojonej czekolady, ponownie delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Na wierzchu babeczek układamy po kilka owoców (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz po kilka kosteczek czekolady *** *** Babeczki
Blog z ApetytemPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)obrotach. Do masy wlać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać masę na gęstą masę z malinami. Wstawić ponownie do lodówki, masa musi zgęstnieć. Na gęstą masę wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić ciasto ponownie do lodówki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpoprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego(...)przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować. Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna łopatka się połamała jeszcze przed świętami 2015 roku... Tyle pisałam o paragonach i co? Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni... ********************************* Szybki(...)misy wsypujemy po kolei suche składniki (mąki www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy. Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser. Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę. Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto. Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową
IzaGotujeszalenie przypomina klasyczną wersję. Jest mokry i mocno czekoladowy. Dobry dla każdego maniaka słodkości! A dodatkowo zdrowy. Wyrazisty w smaku i idealny na każdą okazję. Wykonuje się go szybko, nie jest specjalnie skomplikowany ale gwarantuje - posmakuje KAŻDEMU. inspiracja Składniki: 1,5 szkl. mąki orkiszowej 9 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Czarnawisienka